Jump to content

bajka o odvjetnicima


ever

Preporučene objave

Davno je to bilo, kada sam osuđen za neke sitne pare u gospodarskom kriminalu, nešto i sam kriv a nešto namješteno,pola stvari nedokazano, od odvjetnika ništa glede toga poduzeto niti na raspravi niti kasnije u žalbi....šta mislite zašto.jer se pet minuta prije ročišta pripremao za raspravu (ajde dobro pola sata neka bude) na raspravi nije znao pola podataka. Kažem sitne pare zato što ovaj lopovluk koji danas dolazi na vidjelo što ga počiniše velike ribe, moj grijeh je za njega smiješan, ali tada jako ozbiljno shvaćen, i osuđen sa 1 godinom zatvora.

Tada je i bilo u modi da se hvataju male ribe, dok su velike, kako je tada tvrdi gsp Kralj....bivši policijski nešto tada več u mirovini, dakle velike ribe su bile zaštićene kao lički medvjedi, a na malima se iskazivala sva jakost pravosuđa.

Dakle . osuđen na godinu dana, odvjetnik radi žalbu, ništa se nemjenja, odgađam izvršenje kazne, uspjevam ga dobiti pet šest puta, gotovo godinu i pola. Ohrabren tim uspjehom, pišem ,,sam,, molbu za pomilovanje, tad neupućen, a u nedostatku interneta i legalisa, tak putem škrtih informacija prek telefona doznajem da se pomilovanja daju samo za Božić, a tada je bilo pola ljeta i ja se morah javit u Remetinec. Prije te promijene adrese stanovanja posjetim poooznatog, poooznatog Zgb odvjetnika koji mi pokupi hiljadarku uz obećanje da će mi sredit to pomilovanje,da ovo što sam ja napisao tamo njima i niije nezz što. Hiljadarka je bila početna cijena. Odem ja na novu adresu u Remetinec, nakon mjesec dana prebačen u kaznionicu, (žalosno je kad te odvjetnik več zajb da ti bar zna reći što te sve čeka, ali oni nemaju pojma, a mogli bi se malo više informirat) dakle u kaznionici provedem sve do početka 12-og mjeseca kada zovem pooooznatog Zg odvjetnika jel će biti štaod pomilovanja, odgovara on meni,,a čujte ništa od toga izgleda , kazna je premala , ali, pošaljite mi toga i toga i neka donese 500kn pa ćemo još vidjet,,. Nikoga ne šaljem da išta nosi, mislim izdržat ću ja to a i moja djeca i žena.

I happy end, nije prošlo ni desetak dana, zove mene odgajatelj, kaže imam sretnu vijest, dobili ste pomilovanje četiri mjeseca, i plus mjesec i dvadeset dana što dobiš od kaznionice, nisam odslužio ni pola kazne.

Što reći, odvjetnici su lopovi, :palac: čast izuzetcima, :palac: svim krasnim ljudima koji te ne brane radi pare koju će pokupit, već radi toga što im je stalo do pravde. Obavezna upute su im te da se sve treba stručno napisat, da ti to nemožeš sam, itd, a oni ti ništa nenaprave, ali vjerujte sve možemo sami, ipak na naše više sudove nisu postavljeni neki sudčići već ljudi koji su to svojim radom zavrijedili, i koliko god opširni bili, sve će pročitati. Moja molba se sastojala od petnaestak stranica,ručno ali uredno pisanih, obrađen moj cijeli život od djetinjstva, obuhvaćen svaki propust moga odvjetnika i sudaca, u detalje.

:misli: Vjerujte. tko god ima snage i volje, dostupan internet i sve zakone i sl, sam sebe može naj bolje obraniti.

Sličan slučaj o zavlačenju odvjetnika samo radi sakupljanja para slijedi u slijedećoj objavi. :-o:-x;-):skakuce:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odlicna tema-post,,odvjetnici su prezatrpani klijentima i poslom,zbog pohlepe za novcem..sto vise klijenata vise novaca za njih,ishod postupka nebitan,jer se u 99% posto slucajeva plača unaprijed, moto im je,plati i vidjet cemo koliko cemo moci napraviti...platiš i slobodan si,ali,ali u smislu dolaska kod njega,jer mu vise ne trebas...a i on ionako nista ne moze jer nije sudac ali ce napraviti sve što je u mogučnosti da bude dobro za tebe,još im fali samo ono "kunem se"(romska) napraviti cu sve najbolje za tebe.. I onda ti na kraju osuden, hm? dokazi klimavi a on kao tele na sudu bleji u prazno, tu i tamo postavi neko najvno pitanje tebi,pred cijelom sudnicom.(tek-tako da se ga čuje),i onda se digne i predlaze nekakve bezvezne dokaze,da ne zna ni sam sta predlaze, i naravno sutkinja ga povisenim tonom opere kratkim rijecima,i odbaci prijedlog da se takvi dokaze pribave uz obazlozenje, da su nepotrebni jer nisu bas izravni sa optuznicom.optužnica kope a on prica špade..i onda završne rijeci,naravno od svih zavrsnih rijeci ona: MOLIM DA SE MOGA KLIJENTA OSLOBODI SVIH OPTUŽBI, jedna mu je od jačih strana, a obrazloženje zašto? ni bog ne skuži,i toliko nepovezano da čak obrazloži (namjerno ili ne) u korist tužitelja,neizravno??... poslije toga žalba na pismenu presudu,naravno sve ponavlja isto kao i u završnim riječima samo prenese na papir..sud viseg stupnja potvrđuje presudu. eto mene kod njega ali badave, pravomocna presuda,nista ne moze? tko je kriv ne zelim ni pitat, a ne bi ni bilo u redu jer sud je taj koji je rekao tko je kriv? ..Sljedi odlazak u kaznionicu

Cjelo vrijeme u kaznionici razmisljam,hm,hm pa ja najbolje znam sta sam napravio,on je pricao nebuloze?,dolazio je neizainteresiran na rasprave,prisjetio se ja da par puta me nije ni prepoznao,dvaput se samo čuo njegov govor,bilo je samo par rasprava,kao da je zelio da se to zavrsi,da mu se skinem s tereta,citajuci njegove žalbe,ustanovio da su vise pogodovale tuzitelju nego meni,nije me nikad nazvao da se dogovorimo za raspravu uvijek je to bilo na hodniku 5 min prije rasprave ,pred svima,tihim rijecima lažirajuči diskreciju, Za mene je to ispalo kao kad u birtiji pred svima šapučeš konobarici u uho i pitaš ,da li si za piče poslije posla?...zaključak, nezainterisiranost, daje tihu lažna neizravnu nadu u dobar zavrsetak mog postupka..

 

prilikom izdrzavanje kazne,narucio zkp,i kz knjige.imao vremena pa pročitao i došao do zaključka?

 

toliko pogršaka po ZKP-u da nije za vjerovat, največi propust da je za jedno djelo nasupila zastara sto odvijetnik nije uočio, a sud nije dužan po sl.dužnosti obavijestiti o zastarni,osim kad to ne izinstira obrana..

 

SAD bez advokata,sve radim na smanjenju kazne osobnim pisanjem(imam vremena),dobijem smanjenje kazne uz obrazlozenjem dobrim vladanjem,radom,itd..shvrha kazne ispunjena...

 

nakon izdrzane kazne s papirima sretno-nervozan,otisao kod drugog advokata, no on neče ni da čuje,niti da pogleda slučaj uz obrazloženje, PRESUDA JE PRAVOMOČNA NEMA POMOČI,trebalo se tijekom postupka iznijeti sve nepravilnosti u optuznici i postupku...a na moje inzinstiraje kako sam uzeo advokata,da to on riješi jer se ja ne razumijem u pravo te smatram da je napravio propust,pitajuči šta da radim? on kaže nisam ja inspekcija,vjerujem da je kolega napravio sve sto je bilo u njegovoj moči...poklopio me je njegov kolega,iz glasa mu se je osijetila drskost,a moj osiječaj mi je govorio,da je htio još dodati: ŠTA IDEŠ NA MORE( u ribolov) KAD NE ZNAŠ PLIVAT.....

 

Nekoliko tisuca kuna ode u vjetar,doslovce za ništa dobro,

 

na kraju,podijelio savjete s ljudima(poznanicima),koji su još u postupcima,opomenuvši ih da pripaze (dok još mogu) na sve nepravilnosti u njihovim optužnicama,postupcima,advokatima i sl...NO UZALUD uz obrazloženje da,advokat na vizit karti ispred svog imena ima rijec PRAVNIK, a ja na svojoj ROBIJAŠ.. i kome tu treba vjerovat?? onom tko je osijetio na vlastitoj koži?(na greškama se uči) ili onom tko je završio školu samo radi zaposlenja(papira,svjedožbe) kako bi se mogao zaposliti i zaraditi novce bez puno muke,uz naklon okoline da je gospodin odvijetnik,što je u današnjem društvu cijenjena profesija...p.s oduvijek i bila..

 

 

Moje društvo se raspalo kao kula od karata,neki su otišli u ameriku,neki u zatvore,neki u grob,neki pred oltar,neki su ostali nepromjenjeni,nastavili sa kriminalom..(sitnim)

 

A ja sam taj,koji sam odradio dug prema državi,ušao u poštenu okolinu,među radne ljude,i trenutno se pripremam za izič pred oltar...zakoni se promijenili,postrožili,sve što sam "upio" iz knjige KZ,i ZKP,se izmjenilo,dopunilo zastarijelo..najbitnije počeo sam mirno spavati, savijete više ne djeliti,a advokata se kloniti...

 

ČAST IZNIMKAMA, a najbolje doči do iznimke, ako ga imas u krvnom srodstvu,ili debelo ,ali DEBELO podmažeš...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Svaka čast Ivane, i treba ih se klonit. Čestitam na ženidbi i sretno. Riješio se i ja odvjetnika u svom životu osobno ali me nisu zaobišli u širokom luku. Sin mi isto otišo pred, na sreću, samo matičara, po našem savjetu, Bogu hvala i prihvatio. Jel prije otišo, jel se prije vratio. Najdraža i najmilija okončala brak tako što ga nožem ubola. Eto meni opet posla sa odvjetnicima. Predlože mi mladog podizetnog, i za čudo radi na dug, ne traži ništa unaprijed, ali ništa niti ne napravi.Sin uboden a i optužen. Za obiteljsko nasilje. Hahaha. Uboden pobjegao iz svoga stan i ranjen na cesti čeka mene da ga odvezem na hitnu, a najdraža i najmilija ostala u stanu sa svojim rođacima koji su ga kasnije pokopali na sudu.A nije bio sudac već sutkinja.A odvjetnik ko sveta voda, nit pomaže, nit odmaže. Imao i sin svjedoka: ma nisu oni potrebni, kaže njegov odvjetnik.A presudu komentira: bogme ga je dobro opalila ( misleći na kaznu)Koliko je imao dokaza da ga obrani, čak i fotografije koje u već dijelu pobijaju svjedočenje. Ništa to njemu nije trebalo.Ali, čim je došla presuda, odmah je znao obavjestiti da treba raditi žalbu, da mu se javimo. Kako mu se nismo javili, napravio on žalbu na svoju ruku, te sina samo obavjestio da ju je napravio, A mislite si, kako da mu pobjegne ta para.Pa savjetovao sina da podnese privatnu tužbu protiv najdraže po KZ-u čl 98, a još puno prije ove presude, sin pristao. Sada smo neki dan tražili presliku i žalbe i tužbe obavjestivši ga da je najdraža pokrenula brakorazvodnu, da nam tamo treba, ali da sin nastupa sam jer ga ne može više plaćati. Eto, i njega se riješili.

HVALA BOGU NA LEGALISU!!! Supruga traži savjete pa krećemo sami u borbu. HVALA svim pravnicima koji svoje dragocjeno slobodno vrijeme provode ovdje. I zato kažem, čast svim pravnicima koji su to postali jer poštuju i cijene pravdu a ne svoj džep!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bravo dečki na odličnim postovima i Vašim opisanim iskustvima. Možda nekome pomognu u budučnosti jer slažem se sa Vama da je velika večina odvjetnika beskorisna (čast izuzecima koje poznajem) :palac::palac: tj. pokupe novac i zbog prenatrpanosti svog rasporeda uopče se ne uspiju pripremiti za obranu klijenata u važnim predmetima.

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne ovisi okrivljenikovo oslobođenje ili donošenje osuđujuće presude isključivo o odvjetniku.

 

Ne može odvjetnik biti bog da vas oslobodi od optužbe kada svi dokazi govore protiv vas.

 

A očito da vam i obrana nije bila uvjerljiva niti je imala temelja kada ste obojica bili osuđeni.

 

ivane z, kazneni sud pazi na zastaru po službenoj dužnosti, dakle, navod ti je neistinit. Čini se da ipak nisi dobro proučio ZKP. :-D

 

I ne samo prvostupanjski već i drugostupanjski. Pa i kasnije u povodu izvanrednih pravnih lijekova se mogla istaknuti ta (navodna) povreda kaznenog zakona. Već zbog navoda da je jedno djelo koje ti je stavljeno na teret optužnim aktom otišlo u zastaru a da sudovi to nisu primijetili, jer da, kako kažeš, ne paze na zastaru po službenoj dužnosti - ovu priču ti je vjetar otpuhao u prazno.

 

A znaš iz kojeg još razloga? Zato što se na omotu svakog kaznenog spisa nalazi podatak kada nastupa apsolutna zastara kaznenog progona. I to suci prvo pogledaju kada im kazneni predmet dođe u ruke. :kavica:

 

Zato priču o tome da si osuđen za djelo u zastari pričaj nekom drugom. :-P

 

Iz postova vas dvojice da ste u kaznionici proveli određeno vrijeme zaključujem da kaznena djela za koja ste osuđeni nisu tako bezazlena, jer se u kaznionicu ide samo za teža djela, dok se u zatvor ide za lakša djela.

 

Još jedna rupa u vašoj šupljoj priči o kratkotrajnosti vremena provedenog u kaznionici.

 

Da, zaboravih: Svi osuđenici su uvijek nevini. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

santolina je napisao:

Hvala za ovu temu, ja sam se jako razocarala kad sam zbog nekog problema otisla kod odvjetnika i naplatila mi je tada 500 kn /pola sata razgovora onako "s nogu", bahato, oholo bez racuna. Bar bi odvjetnici trebali biti stup pravne drzave a ne ovo.

 

gospodična / gospođo, niste išli s odvjetnicom ćakulati uz :kavica: , Vi ste došli po pravni savjet i isti dobili a ona isti naplatila. Račun ste trebali tražiti. Nije vam poznata ona zakonska i narodna: "Ako ne dobiješ račun, nisi dužan platiti"? :-D

 

Drugi puta za savjet se obratite na Legalis. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi moj Floki, sad mi reci onako pošteno, zar nije sramota da odvjetnik za pola sata, ako je i bilo toliko, naplati 500kn, tko to još toliko zaradi u ovoj državi. Nemoj braniti cijene i rad odvjetnika jer Hrvatski narod ne pase travu.Jel obrazovanje odvjetnika veće i jače od jednog liječnika ili specijalista? Reci mi koji to liječnik ili specijalista samo za savjet dobije 500kn, dok o njegovom savjetu i, ili odluci često može ovisit život čovjeka. Nema se ovdje o čemu puno raspravljati. Odvjetničke tarife su sramotno visoke! Što se tiče računa, opisat ću ti jedan slučaj?

Prijateljica je angažirala jednu odvjetničku kancelariju da joj sredi dozvolu za vjenčanje za kćer. Dva ročišta i sve preostalo što ide uz to je platila 1750kn. Ostala je dužna nakon drugog ročišta još ovih 750kn. Kada ih je došla platiti nakon dva-tri tjedna zatražila je račun. Osim štu su se malo zagledali u nju, odmah su joj rekli da onda treba dodatno za pdv platiti oko 380kn. Naravno da je odustala od računa. Neznam uopće jel itko svjestan što Hrvatskom ,,narodu" znači 380kn. Osamdeset posto obitelji od toga preživi dva-ri tjedna. U krajnjem slučaju zašto odvjetničke tarife odmah nisu iskazane sa pdv-om, pa da se zna stvarno stanje stvari. I kada već govorimo o našoj državi kao pravnoj, zašto ta pravda ne kreće od odvjetničkih kancelarija. Tko to njima dolazi u kontrolu i provjerava broj obavljenih slučajeva i broj izdanih računa i iznos uplaćenog poreza. I opet ponavljam , čast Vama na legalisu, ovdje nitko ne govori o Vama, što sam već i rekao, ali o tome da radi siromaštva pravda nije dostupna u pravnoj državi sirotinji, može se pričati.

Što se tiče moga slučaja, nisam rekao da nisam kriv, već da sam uz bolji rad odvjetnika mogao dobiti manju kaznu, potvrdilo je pomilovanje koje sam dobio nakon što sam ukazao na sve propuste odvjetnika. Pa , evo, koga zanima , radi se o 40000kn za koje sam dobio 1g. A što je najzanimljivije, koje sam odmah vratio, nakon što je pronađeno neslaganje u računima.Tko ne vjeruje, zašto bih danas anonimno o tome lagao? I sad se pitam, svi ovi naši slavni nevini političar, hoće li oni vratiti? Šipak mali! A koliko će dobiti, ako će uopće išta dobiti to ćemo vidjeti, ali u svakom slučaju bit će smiješno što god dobili, gledajuću naj moj slučaj, tj da je moj grijeh vrijedan gotovo jedne njihove mjesečne plače, a njihovi grijesi vrijedni su godišnje plaće nekoliko stotina siromašnih radnika.

I još jednom, da sam tada imao na raspolaganju internet i legalis sigurno ne bih prošao kao što jesam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobno smatram da su odvjetničke tarife previsoke za jedan hrvatski radnički džep i hrvatski standard.

 

No, suglasnost na Tarifu sada daje ministar pravosuđa, mi mali ljudi tu nikako ne možemo utjecati.

 

No isto tako ne možete očekivati da ćete otići kod odvjetnika i ne platiti ništa ili bar manje od Tarife. To sve ovisi o njihovoj dobroj volji. Ali čak više, rekao bih, o umješnosti pregovaranja potencijalnog klijenta.

 

Zato je potrebno odmah na početku razgovora se raspitati i pogoditi.

 

U rukama odvjetnika je Tarifa, a u rukama stranaka je cijena. :-)

 

Danas, kada je tržište prezasićeno odvjetnicima, zasigurno će biti onih koji bi spustili cijene da dobiju klijenta.

 

O umješnosti (ili neumješnosti) pogađanja ovisi koliko ćete platiti.

 

I nemam nikakvog interesa braniti odvjetnike, jer dolazim iz drugog područja, govorim samo kako je. :namiguje:

 

Što se tiče jesi li uz bolji rad odvjetnika mogao bolje proći, sve je to individualno za svaki kazneni postupak ili sudski postupak općenito.

 

Uvijek će jedna stranka biti nezadovoljna. To je tako. Uvijek. Bez iznimke. I uvijek, ama baš uvijek je subjektivno. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoji nešto što se zove besplatni ručak.

 

No ovo je jedna doista krasna tema za crnu kroniku nekih eminentnih novina, recimo 24 sata. :palacdolje:

 

Eto zato za sve vas krasnih narodnih poslovica:

 

Kakva šuma, takvi zečevi. A i riba uvijek smrdi od glave, valjda.

 

Shakespeare je rekao, kada radite bunu, pobijte sve odvjetnike, valjda pritom nije mislio na one državne...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče besplatnih ručkova, žalosno ali, sve ih je više pa se ondje nađu i oni koji nisu nikada niti očekivali da će se tamo naći.I nitko se na njih ne žali , jer, vjerojatno su kako treba.

Točno Santolina, nije ti žao ako platiš, ali da na kraju bar vidiš za šta si platio. A vjerojatno svaki taj odvjetnik koji je spreman izreći tako visoku vrijednost svoga rada, smatra da su i njegovo znanje i sposobnosti toliko vrijedne. Pa ako su mu sposobnosti takve,tebao bih biti spreman procijeniti ishod slučaja, pa prema tome iznjeti cijenu istog, Međutim, manje više, kad procijene da će slučaj izgubiti, onda još više podignu cijenu, jer svaki izgubljeni slučaj šteti njihovom statusu.

Konkretno, nama je tarifa po parnici ili radnji bila 800kn pa je tako tri parnice, od kojih se na jednoj nije ništa niti radilo jer je premještena na drugi sud prema zaključku sudca, jedna tužba i jedna žalba došlo 4000kn, sati rada

(uračunati i vrijeme dogovora i putovanja) nije više od 8h, provizorno izračunato.Nije malo, ali ne bih bilo niti puno da se vide rezultati, ali kada rezultati izostanu pitaš se za što plaćaš.Dali odbit platiti, pa tko se još sa rogatim bode? I što je najvažnije, rad bez dogovora i na svoju ruku, u stilu što vi znate, vi ste mene opunomoćili i ja imam vašu sudbinu u svojim rukama. Primjerice, za tužbu se mogla tražiti novčana kazna koja bih nam pokrila troškove, ali je na svoju ruku zatražio kaznu zatvora. Neznam, možda se tako mora, tražiti najveća kazna, ali očekuješ da ti se obrazloži ili se dogovori oko toga, kada već platiš.

I slučajno sam u kancelariji prisustvovao razgovoru sa jednim drugim strankama, kod kojih je konstatiro da je teško da će slučaj dobiti, pa je tako i cijena po parnici 1300kn.

Znači, sa mnom su ti šanse nikakve, ako se braniš sam još su ti manje. Sada biraj između dva veća zla.

Ponekad mislim da je ovo drugo manje. Brani se sam, nemoj potrošiti pare, dobit ćeš veću kaznu, završiti u kaznionici u koju dođeš nakon tri tjedna pripreme u Remetincu. Tamo lijepo radiš, ali o tome kasnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto se ne radi o davanju pravnih savjeta ova kolona ide u caffe.

 

A sada da se i malko moderator uključi u "kafenisanje". :kavica::namiguje:

 

Tarife su takve kakve jesu. Za nekog skupe, za nekog realne.

Osobno smatram da nisu dobro razrađene jer se za jednak rad ne plaća ista cijena (govorim o vrsti postupaka).

 

Radio sam razne vrste postupaka pa znam što govorim.

 

Jedan od najvećih problem je taj što odvjetnici ne izdavaju račune, a inspekcije ih u širokom luku zaobilaze. To je nepravedno i treba se svakako raditi na tome da se ispravi.

Između ostalog prijavama od strane samih građana koji nisu dobili račun.Ali koliko građana je to prijavilo?

Koliko smo mi sami odgovorni u tim stvarima?

Vrlo malo- NIMALO!

 

Nepravedno i nemoralno je od odvjetnika i da strankama ne objašnjavaju predviđene troškove, realne mogućnosti završetka spora i slično. Da to učine izgubili bi dio stranaka, ali sačuvali bi obraz struci.

Osobno uvijek nastojim svakom reći koliko što može koštati ako se želi upustiti u to.

 

S druge strane odvjetnički posao jest kompliciran, odgovoran i nimalo lak.

jedno je sigurno, lijenčine u odvjetništvu ne uspijevaju, a u drugim državnim institucijama se znaju itekako dobro provući.

 

I na kraju.

Ima loših i dobrih odvjetnika, jednako kao liječnika i mehaničara. Svatko ima svoju cijenu i kvalitetu koju pruža.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitao sam puno Vaših odgovora i zaista, svaka Vam je uvijek na mjestu. Drago mi je da dajete savjete na legalisu, neke ste dali učlanjenima iz moje obitelji i svaka čast. Da je više ovakvih pravnika možda bih i naša država profunkcionirala kao pravna. Naravno, čast i ostalima koji svojim savjetima olakšavaju muke po pravdi.

O tim prijavama radi neizdanih računa bih zaista trebalo razmisliti.

Jel´ takve prijave funkcioniraju kao anonimne?

Znači dali je dovoljno prijaviti samo odvjetničku kancelariju i dali se po takvoj prijavi radi kontrola kod njih?

I kojoj inspekciji se prijavljuje?

Vi sa sigurnošću spadate u dobre pravnike!! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoje ljudi koji u životu nikada neće zatrebati odvjetnika, jer neće ni znati da ga trebaju. Živjet će zdravo, dugo i veselo.

 

To je ona draga šutljiva većina koja bespogovorno poštuje zakone ma kako loši oni bili, plaća državi redovito porez ma kako ona loša neefikasna i grabežljiva bila prema svojim građanima, ne izlazi na izbore ili uvijek glasa za one poznate "lopove", jer je ipak bolje da ne dođu oni drugi, a ponekad čak idu u crkvu, zlu ne trebalo. Ako se kome zlo dogodi, oni se ne bi "šteli mešati". A ionako ništa nije toliko dosadno, kao sreća drugih ljudi.

 

Ovo je država gdje, gdje političari rade što požele, sudovi (barem ne uvijek) ne sude po zakonu, a policija ne štiti svoje "mirne" građane. Ovo je zemlja u kojoj je bolje imati kuma nego teško stečenu diplomu. Odvjetništvo je zapravo nepotrebno jer se svatko, bez ikakvih kvalifikacija i stručnih znanja, u ovoj zemlji može nekažnjeno baviti i bavi se pružanjem pravne pomoći. To je doduše kazneno djelo nadripisarstva, no Bože moj, tko se još želi zamarati tim sitnicama. :palacdolje:

 

Odvjetništvo je prema važećem Zakonu o odvjetništvu, neovisna i samostalna služba koja osigurava pružanje pravne pomoći fizičkim i pravnim osobama u ostvarivanju i zaštiti njihovih prava i pravnih interesa.

 

Gospodo ukinite odvjetništvo, ova država će vam svakako biti zahvalna. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tantal je napisao:

Postoje ljudi koji u životu nikada neće zatrebati odvjetnika, jer neće ni znati da ga trebaju. Živjet će zdravo, dugo i veselo.

 

To je ona draga šutljiva većina koja bespogovorno poštuje zakone ma kako loši oni bili, plaća državi redovito porez ma kako ona loša neefikasna i grabežljiva bila prema svojim građanima, ne izlazi na izbore ili uvijek glasa za one poznate "lopove", jer je ipak bolje da ne dođu oni drugi, a ponekad čak idu u crkvu, zlu ne trebalo. Ako se kome zlo dogodi, oni se ne bi "šteli mešati". A ionako ništa nije toliko dosadno, kao sreća drugih ljudi.

 

Ovo je država gdje, gdje političari rade što požele, sudovi (barem ne uvijek) ne sude po zakonu, a policija ne štiti svoje "mirne" građane. Ovo je zemlja u kojoj je bolje imati kuma nego teško stečenu diplomu. Odvjetništvo je zapravo nepotrebno jer se svatko, bez ikakvih kvalifikacija i stručnih znanja, u ovoj zemlji može nekažnjeno baviti i bavi se pružanjem pravne pomoći. To je doduše kazneno djelo nadripisarstva, no Bože moj, tko se još želi zamarati tim sitnicama. :palacdolje:

 

Odvjetništvo je prema važećem Zakonu o odvjetništvu, neovisna i samostalna služba koja osigurava pružanje pravne pomoći fizičkim i pravnim osobama u ostvarivanju i zaštiti njihovih prava i pravnih interesa.

 

Gospodo ukinite odvjetništvo, ova država će vam svakako biti zahvalna. :palac:

 

Lijepo je to tantal sve nabrojao. Popljuvao je državne vlasti. To smo i mi neki(neću reći svi) radili, isfrustrirani nijhovim postupcima. No međutim,mi neki "nadripisari", a i"pisari", barem nastojimo pomoći narudu ove nesretne države. Naš narod koji baš i nema novca da za "sitnice" plaća "pisare" i koji baš i nije obrazovan da bi znao kome i kada od "pisara" se treba obratiti za pomoć. Evidentni je i da "pisara" ,ima svakojakih.Dakle pomažemo narodu,za razliku od tebe tantale, koga nisam baš vidio da to činiš, iako imaš "teško stačenu diplomu" i tvoji odgovori pitateljima ovog portala sigurno bi bili korisniji od mojih. Ili bi terbali biti. Ili narod nije dostojan da se "posluži" znanjima koja si stekao teško radeći za svoju diplomu. Ja sam vidio da se ti brineš samo o sebi i svojim privatnim interesima,a s obzirom na "štatut" ovog portala,deplasirano je da ti svojim kolegama koji su osnovali ovaj portal (i nama ostalima) popuješ i opet o nadripisastvu i kukaš kako je tvoja struka - odvjetništvo ugroženo i kako ga zapravo netreba. Mislim da svaki pravnik koji sudjelije na ovom portalu baš suprotno,promovira odvjetništvo, pravdu i pravo. Osim toga vjekovječna je bila zadaća intelektuakaca prosvječivati svoj naraod (i dužnost) i valjda kao čovjek znaš da ti nisi ništa bolji od nekog tamo šljakera u "čistoći".

Osim toga ti si zaboravio da "teško stečena diploma" nije zalog dobrog inženjera,liječnika,šumara ili odvjetnika,suca ili koga god. Nijedna struka se ne uči samo iz knjiga i diploma nje garancija da si majstor svoje struke. Rad i rezultai i reference su garancija majstorstva.

Osim toga ako nam se ne sviđa ova država i vlast,kao i ako nam se ne sviđa ovaj portal mi imamo slobodu otići u Kinu,Mongoliju ... nedođiju...ma bilo kud. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tantal je napisao:

...sudovi (barem ne uvijek) ne sude po zakonu...

 

Sudovi sude po zakonu, a za to što mnogi odvjetnici ne znaju voditi parnicu, odnosno postaviti pravilan tužbeni zahtjev, nije strankama kriv sud nego odvjetnici koji (ponekad) ne razlikuju temeljne pravne institute...

 

Btw Tantale, jesi li našao nekoga tko će s tobom osnovati zajedničku odvjetničku simbiozu? Položio prisegu? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali zaista sudovi uvijek sude i postupaju prema zakonima i propisima? Da je tako nikada se ne bih trebalo žaliti na presude.

Dali je netko doživio u praksi da je netko odgovarao za lažno i neistinito svjedočenje nakon što se je isto dokazalo?

Zašto na našim sudovima svi svjedoci na polažu prisegu, jer ovako stvarno može svjedočiti svatko svakome kako se dogovore?

A odvjetnici!? Svi na specijalizaciju u Ameriku inače ništa od njih?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hehehe.....pravo kažeš cigo....treba to sve ukinut ...pa na snagu teksaški zakon i gotovo....a morti to bi bila jedina prava pravda..

Ajdmo se sad malo uozbiljit pa zaključit da kod nas sporovi traju sve kraće i kraće, pa najbolje kad bi se to sve nekako riješilo na pripremon ročištu, tak da je naše sudstvo napredno i spremno za Europu.

I kak sad dalje, idemo izbacit svjedoke kao dokazni materijal, ionak stalno lažu kak paše onom za koga svjedoče.

A zašto nebi izbacili i elektronske i informatičke dokumente kao dokaze? Pa to nemože jer još pravo nisu ni saživjeli u našem sudstvu, jer to je ipak prekomplicirano. Ipak su sudci manje više stariji ljudi koji se u to baš i nerazumeju.

A ništ´. Ostaje nam samo tužba koja prva stiže pred sudca.On je lijepo pročita, razmisli, zaključi i izreće presudu, i slučaj gotov. A zašto i nebi kad mu se niko neće suprostavit.

Odvjetniku je draže da parnica traje kraće, on bere istu paru. Kaj mu bu sad prigovaral il ga tu nešt upozoraval.

Ma bar će imat razloga da žalbu napiše pa si je naplati.

Eto tak´. Nek se zna.

Pa da , ajdmo to ukinut! Al´kak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ever je napisao:

Hehehe.....pravo kažeš cigo....treba to sve ukinut ...pa na snagu teksaški zakon i gotovo....a morti to bi bila jedina prava pravda..

Ajdmo se sad malo uozbiljit pa zaključit da kod nas sporovi traju sve kraće i kraće, pa najbolje kad bi se to sve nekako riješilo na pripremon ročištu, tak da je naše sudstvo napredno i spremno za Europu.

I kak sad dalje, idemo izbacit svjedoke kao dokazni materijal, ionak stalno lažu kak paše onom za koga svjedoče.

A zašto nebi izbacili i elektronske i informatičke dokumente kao dokaze? Pa to nemože jer još pravo nisu ni saživjeli u našem sudstvu, jer to je ipak prekomplicirano. Ipak su sudci manje više stariji ljudi koji se u to baš i nerazumeju.

A ništ´. Ostaje nam samo tužba koja prva stiže pred sudca.On je lijepo pročita, razmisli, zaključi i izreće presudu, i slučaj gotov. A zašto i nebi kad mu se niko neće suprostavit.

Odvjetniku je draže da parnica traje kraće, on bere istu paru. Kaj mu bu sad prigovaral il ga tu nešt upozoraval.

Ma bar će imat razloga da žalbu napiše pa si je naplati.

Eto tak´. Nek se zna.

Pa da , ajdmo to ukinut! Al´kak?

 

Uživaj dok sanjaš. U snovima je sve moguće :-D

Stvarnost je drugačija. :smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A izgleda da budan sanjam, točno.Ovo je ipak rasprava u kafiću pa možemo i to.

Ajde sad stvarno ozbiljno. Zamislita situaciju koja postoji u stvarnosti. :misli:

Manji gradić,ispostava Općinskog suda, tj njegova stalna služba sa dva sudca, ženska.

U gradiću ravno pet odvjetničkih kancelarija od kojih su svi mlađi bili vježbenici starijima dok se nisu osamostalili. Svi prijatelji osobno a i na sudskim hodnicima, naravno.

Imaš slučaj, uzimaš odvjetnika iz gradića da nekom drugom ne plaćaš još i putne troškove, uz ovako skupe parnične usluge.

Kakve su ti šanse? :-?

I molim bez :hrk:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tijekom godina, vidio sam puno sudaca koji ne znaju napisati obrazloženu presudu, primjerice da bazično znaju primijeniti materijalno pravo. Ponekad, nažalost sve manje, neki me od njih doista oduševi svojim stručnim znanjem i sposobnostima. No i u svakom kukolju ima žita, a što se može primimijeniti na cjelokupno stanje u pravosuđu. :smijeh: Suci sada opet bježe u odvjetnike, kao i u devedesetima, tko zna zašto?

 

I tako imamo previše odvjetnika. Kvantiteta nikada nije proizvodila kvalitetu. Nisu svi materijal niti kapacitet za biti odvjetnicima. Pa tako puno njih zna ono štu su ih njihovi principali naučili, dakle malo ili vrlo malo. Nije sve u parnici. Pitanje je međutim žele li učiti ili misle da je školovanje završeno polaganjem pravosudnog ispita. Učiti treba cijeli život, no to bi trebalo vrijediti za sve, suce, državne odvjetnike, odvjetnike, pravnike u gospodarstvu i državnoj upravi.

 

No ipak treba poći od samog početka, od Pravnog fakulteta te njegove uloge u "stvaranju" novih mladih stručnjaka. Jaz između teorije koja uporno nameće svoje viđenje svijeta i praktičnog života nikada nije bio veći. Ogorčenje koje vlada u praksi je veliko te su pojavile neke ideje da bi studij prava ovakav kakav jest, trebalo jednostavno ukinuti kao nesmislen i neživotan. Predavači bi morali biti ljudi iz prakse, a ne ljudi koji su svjetlosnim godinama udaljeni od nje. Kakve katastrofalne posljedice može izazvati jedan ugledni teoretičar koji se pokušava baviti praksom s kojom nema veze, zorno se vidi na primjeru jednog vrlo važnog propisa - Ovršnog zakona, koji se mijenjao i mijenja dinamikom od nekoliko mjeseci. Sapienti sat. :kavica:

 

Nadalje, Pravni fakultet pod krinkom autonomije je očigledno pumpa upisne kvote do neslućenih visina, ne vodeći nimalo računa o potrebama tržišta rada. Nitko u ovoj zemlji doista ne vodi računa gdje će se ti mladi ljudi zaposliti. :palacdolje:

Pa tako trenutno oko 1000 diplomanata čeka svoju odvjetničku vježbu. Tko zna, možda ju i dobiju.

 

Odvjetnička tarifa doista nije životno smislena te zapravo služi nekim određenim interesnim skupinama. Ostalima samo mrvice. :palacdolje:

 

Na sva tvoja pitanja, dragi Floki odgovor je da, naravno. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo i jednog primjera na moju zadnju objavu: u malom gradiću nakon dvdesetak godina braka razvode se muž i žena sa troje tada još malodobne djece, dvoje srednjoškolaca i jednim osnškolcem.

Njega brani stari poznati fiškal iz gradića, a nju srednjegodišnja odvjetnica, nekada vježbenica a kasnije neko vrijeme i odvjetnica u uredu tog fiškala.

Razvod i sve što uz njega ide otegne se na četiri godine.

Bivši sav sretan nakon svih navlačenja i natezanja uz svesrdnu pomoć starog fiškal (KOJI MU NA SREĆU RADI NA DUG)

dobije sud uz presudu da mu bivša mora isplatiti za godine koje je radio kod nje ravno 17000kn.

Iiii...pogodite šta....dug kod starog fiškala iznosi 15500kn.

Naravno, tada su tarife ipak bile nešto niže, još ako se uzme u obzir da je sve završilo prije tri-četiri godine.

Pitanje: za koga li je to jadni stari fiškal tako dugo borio na ročištima??? :palacdolje::majstor:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

evo i mog iskustva s pravnom državom i odvjetnicima

-vodila sam radni spor i nakon 13 godina dobila presudu u svoju korist, ali u međuvremenu firma otišla u stečaj, trgovački sud kaže nema stečajne mase, sjele banke na imovinu i nikom ništa

-dobila besplatnu pravnu pomoć, koja je samo poslužila da se Odvjetnička komota hvali da pomaže građanima, Pravnica koju su mi dodijelili niti je shvatila moj spor niti šta poduzela, kada sam tražila da mi barem zatraži odštetu za sporost suda odgovoruila mi je da je to samo moralna satisfakcija, Tužbu sam napisala sama i ipak barem dobila 10,000,00 kn. Odlazak k njoj je bilo još jedno poniženje.

-najžalosnije je u tome što mi niti jedan sudac nije odgovorio zašto je moj radni spor pripao dijelu firme koja je otišla u stečaj a nije vođen protiv dijela firme koji i danas postoji i radi, ja nemam ni novaca ni volje da ovo nastavim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija