Jump to content

Prezime vanbračnog djeteta (otac traži savjet)


medo76

Preporučene objave

Bio sam u vezi s ženom koja je još bila u braku. Prije samog razvoda s djetetom iz prvog braka došla je živjeti kod mene. U međuvremenu je samnom zatrudnila, zbog neslaganja otišla u poprilično udaljeno mjesto, te rodila. Od razvoda do rođenja djeteta nije prošlo 300 dana. Naslov poruke je prezime, ali obzirom na situaciju molim nečiji savjet općenito vezan uz moje daljnje postupke. Želim biti dio života mojeg djeteta, isto kao i što želim da to dijete nosi moje prezime. Mislim da me nakon poroda (kojem sam bio prisutan) nije navela kao oca jer u dnevnom tisku idućeg dana nije navedeno ime oca već samo majke. Također vas molim da se obzirom na moje nesnalaženje osvrnete i na to što bi bilo najbolje za to dijete obzirom da sad ima 2 tjedna i da je od mene udaljeno kojih 300 km. Nisu mi sasvim jasne odluke moje bivše partnerice i obzirom na pogreške koje radi s prvim djetetom mislim da bi bio bolji roditelj. Što je u interesu djeteta? Što učiniti da što više vremena provodim sa svojim djetetom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da je dijete rođeno u periodu kraćem od 300 dana od razvoda braka, ocem će mu biti smatran (i upisan) majčin bivši muž.

Razgovarajte prvo s majkom djeteta ima li ona namjeru osporavati očinstvo u prvih 6 mjeseci starosti djeteta jer je to njen rok. Možda se i njen bivši muž priprema na tužbu radi osporavanja odmah, jer ako ništa drugo, možda će ga iritrati da zajedno trebaju odrediti osobno ime djetetu, a potom će mu se upaliti lampica da bi ga kasnije i morao uzdržavati.

Bolje rečeno... pokušajte prvo provjeriti tko je od njih što naumio, što prije. Ipak je jednostavnije kad netko drugi odradi barem dio...

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

imam pitanje, a situacija je slična prethodnoj, u rodni list je kao otac djeteta upisan sada bivši muž majke, od vremena rođenja djeteta prošle su 3 godine, kad je dijete bilo strao nekoliko mjeseci majka je otišla sa djetetom i zabranila ocu djeteta viđanje jer se on i tako ne vodi kao otac djeteta i to je ostalo na tome, sada, nešto više od 3 godine poslije, majak je podignula tužbu, traži priznavanje djeteta i isplatu alimentacije ubuduće i sve zaostatke. znam da ukoliko DNK analiza potvrdi očinstvo da je otac dužan plaćati alimentaciju, ali me zanima mora li platiti i zaostatke) i s obzirom da je otac nezaposlen, radi samo ljeti sezonu, koliki bi bio iznos alimentacije? Također me zanima, s obzirom da dijete ne živi ni s majkom nego s njenim roditeljima, ako DNK analaiza potvrdi očinstvo ima li otac pravo zatražiti skrbništvo nad djetotom s obziom da ništa nije poduzeo 3 godine? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija