Jump to content

Zanemarena djeca...molim pomoć


Karlok

Preporučene objave

Dragi svi,

 

lijepo bih vas molio za pomoć - nakon razvoda, dogovorio sam se sa suprugom da djeca budu njoj predana na čuvanje i brigu, te uredno plaćam alimenatciju za oba dvoje djece.

 

Moja bivša supruga već tjednima radi po cijele dane,izlazi s novim dečkom... a djeca (napominjem 8 i 10 godina starosti)su ili po cijele dane sami (kad ja radim ili kad nisu u školi) ili kod mene i mojih...da ne govorim da se već nekoliko puta dogodilo da me djeca zovu da su gladna jer im mama nije ništa ostavila za jesti, pa čak ni kruh kupila...

 

Moje pitanje - je li ona smije tako djecu ostavljat same po cijele dane? Koliko sati dnevno je to uopće dozvoljeno za maloljetnu djecu?

 

Ja bih rado otišao u centar za soc.skrb razgovarati o tome da se djeca dodijele meni na skrb ukoliko ona mora raditi po čitave dane...Molim vas za savjet, iskustva...

 

Hvala velika!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djeca do sedam godina starosti se ne smiju ostavljati bez nadzora, međutim to ne znači da se i starija djeca smiju ostavljati bez ikakvog nadzora odrasle osobe dulje nego je nužno, primjerice (radno vrijeme). Struka je tu dobnu granicu podigla jer se radi o malodobnoj djeci niže životne dobi koja nebi trebala biti bez nadzora odrasle osobe.

Za početak, napišite prigovor na brigu i skrb majke oko malodobne djece CZSS i iznesite svoja zapažanja te saznanja koja imate od djece. Oni su dužni pozvati majku i tražiti da se majka očituje o svom radnom vremenu te utvrditi kako su djeca zbrinuta za vrijeme njezinog odsustva iz kuće.

Važno je voditi brigu o odgoju i potrebama djece ali i uzeti u obzir želje djece.

Majka ima pravo imati dečka ali ne na uštrb odgoja i brige za djecu. Ovo sa hranom je grozno ako je to stvarna istina.

i rada s malodobnom djecom.

Žele li djeca živjeti s Vama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dragi Novak, hvala na odgovoru...Djeca su jako vezana za majku, i ne vole spavati van kuće i bez nje...tako da nisam siguran da su spremni se na taj način odvojiti od nje.

 

Kad ja ne radim, dakle iza 16h i vikendima,oni su stalno samnom...moji žive jako blizu, tako da kad djeca vide da mama ne dolazi kući, odu gore na ručak.

 

Meni je drago da ona radi i ima dečka, ali mi je skroz neprirodno da djeca ne vide majku po čitave dane...da ne govorim da odlazi rano ujutro,a kući se vraća kad djeca već spavaju...

 

Svakako planiram otići do centra, jer meni ovo zaista nije normalno, a djeca su jako tužna i žale se da je nikako ne viđaju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sigurno je da djeca te dobi imaju veliku prazninu svo vrijeme dok su roditelji na poslu. Mislim da se majka prešutno oslanja na Vašu pomoć i pomoć Vaše obitelji. To nije u redu prema Vama a osobito prema djeci jer mi se nekako čini da ona zloupotrebljava vašu dobru volju. Naime, djeca moraju znati u svakom trenutku , gdje je majka i kad je povratak i tko je osoba kojoj se mogu obratiti u svakom trenutku dok je majka na poslu. Postoji opasnost da djeca vremenom razviju i sama način ponašanja te da nemaju osjećaja obaveze javiti se kuda , gdje i s kim idu. To nisu beznačajne stvari. Svakako bi morali obaviti otvoren razgovor sa majkom i postaviti pravila.

Divim se vašoj iskrenosti u pogledu djece i poštivanja njihovih osjećaja, vjerujte oni će to znati nagrditi ljubavlju i povjerenjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Zlokić:-)

Meni je samo u interesu da su djeca ok, sretna i zadovoljna...nažalost čitav problem leži u tome što se s mojom bivšom suprugom ne može razgovarati...kad god sam pokušao, ona mi hladno vrati da su NJENA djeca dovoljno pametna i samostalna da se brinu sami o sebi. Od tada se i ne trudim...isključivo sam se okrenuo njima dvoje...No, gledajući situaciju nakon razvoda, njoj su pripala djeca, ja se brinem o njima kao i kad smo živjeli skupa, svašta nešto zajedno radimo, igramo se, učimo. Svaki dan su kod mojih, bilo na ručku, večeri, igri...ja plaćam alimentaciju i to puno više od propisanog jer sam tako sam želio, a ona fino po cijele dane okolo. Da stvar bude gore, preuzela je više posla tako da sada i radi više nego inače. Djeca je opće i ne vide...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaša bivša supruga nije svjesna koliku podršku ima u Vama i što je još gore nije u stanju cujeniti istu. Objasnite djeci da ste zabrinuti za njih i da želite biti sigurni da su dobro kada su sami doma.

Obratite se centru pismeno, navedite da uredno plaćate alimentaciju te da i mimo toga nastojite zadovoljiti potrebe djece. Navedite svoje radno vrijeme i konkretan angažman mimo određenog vremena (kontakti i druženje s djecom) a također i angažman vaše obitelji. Obzirom da majka ne prihvaća vaša dobronamjerne primjedbe i propuste u odnosu na djecu inzistirajte da se majka izjasni o svojim radnim obavezama te da učini sve da se stvari dovedu u red.

U krajnjoj liniji imate pravo i dužnost tražiti nadzor za majku ali istaknite da ne želite destabilizirati djecu.

To nisu samo njena djeca nego i vaša, ali su joj povjerena na čuvanje i odgoj. Nijedno dijete nije toliko samostalno da se ne osjeća zapostavljeno/manje vrijedno ako ostaje predugo samo čak i u zrelijoj dobi nego što su vaša djeca.

Dakle papir u ruke i napišite CZSS predstavku s molbom za posredovanje.

lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala još jednom.

Postoji li negdje forma ili neki primjer na koji način da sročim to prema centru? jel mogu tražiti da je neko vrijeme nadziru, te na taj način vide koliko (ni)je zapravo doma?

 

Dok ovo pišem, došla je kći kod mojih cijela pokisla jer je gladna, a mame nema i ne zna kda će doći...Pa da bar ima toliko obraza reći mi kako radi pa da se znamo organizirati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoji obrazac ili slično. Podnesak možete nazvati Prijedlog za provođenje posredovanje ili u drugoj varijanti Prijedlog za pokretanje postupka nadzora za majku.

 

Navedite ključne podatke iz presude vezano na alimentaciju, kontakte, i opišite situaciju.

Naglasite da Vam je obaveza i dužnost upozoriti da djeca nisu adekvatno zbrinuta i da odrastaju u nesigurnom okruženju (ne zanaju gdje je majka i kad će se vratiti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Saberimo, a prema navodima:

- je li u redu da su djeca starosti 8 i 10g sama do spavanja svakodnevno ili učestalo- nije u redu

- može li se manjak vremena ili interesa (nebitno) osigurati djeci dio osnovnog (ne nabrajajući ostalo), hranu i brigu o školskim obvezama, smatrati prikladnom skrbi o njima- ne može

- može li se smatrati da je roditelj pri tom kod djece aktivan i prisutan- ne može

- brine li o tome netko drugi svakodnevno- izgleda da skrbi i nastoji nadoknaditi

 

Ako već drugi roditelj svakodnevno vodi računa o njima, na način na koji opisuje, zapravo ima ulogu drastično veću od onog kojem je sud djecu povjerio.

Sasvim bi druga priča bila kad bi žalio djecu i... sjedio po strani kukajući nad njihovom gorkom sudbinom, ne koristeći priliku za vlastiti angažman, naročito jer majka očito u tome nije nikakva prepreka.

 

Vi biste trebali pokušati s majkom dobronamjerno razgovarati (takvih pokušaja nikad dosta) smatra li da je u prilici i ima li želju o djeci brinuti svakodnevno ili barem pretežno: od "prizemnih stvari" tipa imaju li doma hranu ili ne, pa do škole i svih odgojnih momenata u kojima bi morala imati ulogu.

Ukoliko drži da je ovo o čemu vi pričate njen maksimum mogućnosti i da je to sasvim u redu, bi li se složila da djeca žive s vama a s njom budu kad ona i oni požele, naročito jer vam je mjesto življenja toliko blizu da djeca sama idu od jednog do drugog. Jer, ni takvih pokušaja nije nikad dosta.

Dalje biste mogli CZSSu da je "malko" upozori što se očekuje od roditelja kojem su djeca povjerena na zajednički život, a u slučaju nikakvih promjena krenuti ka izmjeni odluke s kojim roditeljem će djeca živjeti.

Ili nastaviti dalje na način kao do sada.

 

Djeca od 8g i 10g zbilja nisu toliko mala da bi im trebao nadzor kompletno vrijeme koje ne provedu u školi i sl. i u tome ne bi trebalo pretjerivati, ali svakodnevica bez osobe kojoj su povjerena i da brinu sami o sebi ako se ne nađe netko voljan uskočiti, zasigurno nije primjerena.

 

Općenito gledajući, ponekad ljudi odluče o poretku svojih prioriteta tako da se može pričati o prirodi posla ovakvoj ili onakvoj i koječemu drugome. To ne znači da je isto i za djecu neminovno dobar izbor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Newbie, hvala na uvijek cijenjenom mišljenju.

Kao što sam nebrojeno puta rekao, nažalost, s njom nema razgovora...evo još jednog primjera - kad sam joj rekao da radi po cijele dane i nije s djecom, da su cijelo vrijeme kada dođu iz škole kod mojih ili sa mnom, a njoj su dodijeljeni na brigu i čuvanje...odgovorila mi je "pa što! To su i tvoja djeca. A ja radim kako radim"...

 

Sljedeći tjedan ću otići do centra i tražiti da je pozovu na razgovor. Jel može centar tražiti da prilagodi svoje radno vrijeme potrbama djece i što ako to ona ne želi/ne može??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budimo realni, rijetko koji roditelj ne radi. Brojni nemaju bake i djede da čuvaju na unučad, a djeca su u školi redovito manje nego roditelji na poslu. Dobar dio njih nema mogućnost imati djeci tete-čuvalice i tete-učilice. Problem je isti i kad oba roditelja žive s djecom a ne mogu raditi u različitim smjenama i kad djeca žive s jednim. Pitanje jest: koliko je odgovarajuća skrb roditelja kojem su djeca povjerena na zajednički život?

 

U pravu jest, djeca jesu i vaša, dužni ste i vi o brinuti njima. Ali, prema onom što navodite, preuzimate ulogu roditelja s kojim djeca žive (razlika je što i ne prespavaju). Problem je u tome što na ovakav način ne možete uvijek točno predvidjeti kada ćete morati "uskakati", a kada ipak možda ne, dok bi jedna stvar oko djece trebala biti sigurna: da imaju osiguranu i predviđenu svakodnevnu skrb, a ne ovisno "kako dan ispadne"-> "netko negdje drugdje bude kod kuće"-> "djeca do tamo znaju doći sama i snađu se". Ako mislite do centra na početni razgovor, bilo bi dobro da imate barem nekakvu evidenciju koliko su djeca kod vas na svakodnevnoj brizi, kada, što se sve tijekom tog vremena zapravo učini.

 

Logično bi bilo da majka prihvati veći angažman kakav se i očekuje od roditelja kojem su povjerena na zajednički život ili da se ide na izmjenu odluke s kojim će roditeljem djeca živjeti. Zašto izmjena kad ionako djeca nisu nezbrinuta a vi imate u tome veliku ulogu? Jer biste tada, za razliku od ovog sada, mogli unaprijed planirati sve svakodnevne obaveze koje za djecu i oko djece na kraju ionako imate i na vrijeme. Istovremeno, djeca bi imala neki predviđeni redoslijed bez pretjeranih iznenađenja, a to je također važno. Ali, vrijeme bi bilo i napomenuti da bi se majka mogla tome žestoko protiviti, možda i zainatiti, pa koliko komplikacija (=vrijeme) se može očekivati u tom dijelu, zbilja nije zahvalno predviđati.

S druge strane, nadzor nad roditeljskom skrbi koji je CZSS u mogućnosti odrediti također ne bi bio katastrofa barem neko vrijeme. Možda se tim putem poveća majčin angažman, a prvenstveno nauči dogovarati sa vama o svakodnevici u kojoj imate velikog udjela. Ovo zadnje bi CZSS mogao pokušati i bez nadzora.

 

Dakle, moguće opcije su zbilja... razne.

Od dogovora, preko pomoći u dogovaranju, opomena za neodgovarajuće, nadziranja i rada na onom što je nedostatno, do izmjene odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija