Jump to content

lazna prijetnja


anonimno

Preporučene objave

Susjed me prijavio da sam mu prijetio smrcu i navodi 4 svjedoka.Oni bi trebali doci na sljedece rociste.Dali svjedok mora potvrditi da sam mu prijetio ili je dosta da je kao cuo da smo se svadjali?

Jedan svjedok je njegova zena koja nije bila u blizini,druga dva susjeda nisu culi nista i nece svjedocit protiv mene.Ostaje jedan lik koji niti nije bio tamo i neznam niti koje.

Koliko svjedoka mora imati da me optuze (uvjetna kazna)?

Koje u vazne stvari po kojima odlucuje sudac?

Ponavljam da laze.

 

hvala unaprijed

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tko je pokrenuo kazneni postupak tj. podnio optužni prijedlog - drž. odvjetnik ili taj susjed/oštećenik sam?

 

svako kaz. djelo se mora dokazati..

ocjenjuje se sve, i ono što je prethodilo eventualno izrečenim prijetećim riječima, težina tih riječi, kao i ponašanje nakon toga..

svjedoci -

njih se pita što su sve i vidjeli i čuli i što znaju o tom događaju..u pravilu, trebalo bi da čuju upravo prijetnju, ili da neposredno nakon prijetnje vide, razgovaraju sa oštećenom stranom i mogu posvjedočiti da im je rekao kako mu je xx prijetio, mogu onda opisati kako je oštećeni izgledao..da li je bio uplašen, uznemiren, da li je bio možda samo ljut i uopće kako je reagirao...

broj svjedoka nije bitan..nekada to može biti samo jedna osoba, a nekada ni njih 5 neće biti dovoljno da se nekoga osudi..

sve ovisi o njihovim iskazima i tome što će oni reći..

 

kod prijetnje se dosta toga "važe" i to stvarno mora biti bezrazložno upućena prijetnja koja je kod suprotne strane izazvala jak strah..

zato se cijeni sve od same npr. svađe/sukoba, razloga koji su do nje dovele, da li je bilo i fizičkog kontakta koji nije doveo do ozljede jer bi se tada radilo o još jednom ali drugom kaznenom djelu), motiva podnošenja kaznene prijave, vremena njenog podnošenja, ponašanja tih dviju osoba nakon toga..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije hvala na odgovoru!

Susjed je dao prijedlog a sad me drzavni odvjetnik tuzi skupa sa susjedom.Na prvom rocistu me susjed izvrijedjao i rekao pred svima da ga nije strah mene i da ga nesmjem gledati, na sto ga je sudac upozorio. Naime vjerujem u pravo ali neznam uopce kako je doslo do toga da me drzava tuzi kad on nema nikakvih dokaza, a na sudu govori da mu ja jos uvjek prijetim.Pobrkao je i neke vazne cinjenice,npr.da se to desilo popodne, a policiju je, sjecam se, zvao i dosla ujutro.

Duboko se nadam da ce sud uvidjeti da laze.

Sljedece pitanje je kako se obraniti od takve situacije?

Ako me sud osudi (pogresno) na uvjetnu siguran sam da ce on opet sve izrezirati i opet odglumiti i zvati svog laznog svjedoka iz pakosti.

Ja sam mlad a on star,i koristi to, a ja nemam ni vremena ni para ni zivaca za sve to...

cao i hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za kazneno djelo prijetnje potrebno je da oštećenik stavi tzv. prijedlog za progon..to vam jednostavnije rečeno znači da oštećenik može, ali i ne mora, inzistirati na kaznenom progonu, a može sve do kraja glavne rasprave i povuči taj prijedlog..(staviti prijedlog=podnijeti kaznenu prijavu)..

kod ovoga kaz. djela bude situacija da imate i samo dvije suprotne strane, oštećenog i okrivljenog, bez ijednog drugog svjedoka, ali tada treba biti mudar i dobro procijeniti njihove iskaze (tj. obranu i iskaz) i donijeti valjanu odluku...što znači, ne osuditi nevinog čovjeka, odnosno ne osloboditi osobu koja je kriva...

 

ovo što vi pišete da je bilo na ročištu je zanimljivo..meni, koja nisam u toj priči, govori da taj oštećeni nije bio ustvari niti jako uplašen niti u strahu zbog navodno izrečenih prijetnji koje ste mu uputili, jer i sam kaže da ga nije strah vas...pa čemu onda prijava? jednako, njegov iskaz se mora provjeriti, ovo što govori da je bilo u jedno vrijeme a dogodilo se u drugo...to se jednostavno provjeri..iskaz mu je zbrkan, proturiječan...ako je tako, to ide vama u prilog..

kako se obraniti?

vi ste , bar ste trebali, već dali svoju obranu i u njoj vjerovatno rekli da to sve skupa ne odgovara istini, da niste prijetili, i objasnili zašto bi oštećeni baš vas prijavio, a ne nekoga drugoga...

ako niste uopće bili s njim u kontaktu u vrijeme koje navodi, trebate sudu dati dokaz koji vama ide u prilog, tj. da ste bili negdje drugo, s nekim u društvu i sl. i vi imate pravo predlagati svoje svjedoke i sve ono što mislite da vam može biti od koristi..

njegovi, kako kažete lažni svjedoci, kao i svatko pozvan da svjedoči, dužni su govoriti istinu...malo je vjerovatno da će on baš sve takve osobe nagovoriti i oni prihvate da vas lažno terete, i još da svi suglasno pričaju jednaku priču..to nije ni životno, više ljudi, više različitih verzija događaja...

kada se sve provjeri, svi mogući svjedoci ispitaju, sud će cijeniti sve čime raspolaže i odlučiti..

 

izgleda da vi ipak dolazite u nekakav kontakt s tom osobom, da postoji mogućnost da ju opet susretnete i na neki način dođete u dodir (a što se vidi i iz toga da on kaže kako mu i dalje prijetite..)...on to zna, bez obzira što je star, koristi to i opet će...iako kažete da to čini kako bi napakostio, nešto je između ili oko vas prije podnošenja prijave ipak bilo, kad je baš vas uzeo na zub..zato pripazite da mu opet ne date povoda i razloga da iscenira ovakav događaj..,

mlađi ste, možete se bolje kontrolirati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

I evo napokon je zavrsilo sudjenje! Kako sam i napisao prije, susjedi-svjedoci su dosli na svjedocenje i svi su svjedocili protiv ostecenika.

Jedna susjeda je cak rekla da je on izrazito grub covjek.

Stvar se ovako zavrsila:nakon zadnjeg svjedocenja, DO je "odustalo" zbog manjka dokaza.Pitam se sada: pa sta nije ocito da nas je lazno prijavio za prijetnje i dao tako lazan iskaz na sudu (on i njegova zena)? Nemoguce je da su 10 ljudi rekli da nista nije bilo toga jutra (od kojih 6 mi nisu nista u rodu) a on i njegova zena da je bilo dernjave i prijetne od jutra do sutra! Sudski troskovi su sveukupno najmanje 30,000 kn, pa zar je moguce da drzava nece poduzeti nista protiv njega?

 

Nazalost, moja sumnja je da takvih likova ima puno.

Pokvare vam godinu dana zivota i mira, ali pravda ipak pobjedjuje....iako ga je jako sporo "skuzila"!!

 

Drugu stvar koju ne razumijem je :kako je uspio

nagovoriti prvo policiju a onda i DO?!?

Di je tu bila osnovana sumnja?

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitam se sada: pa sta nije ocito da nas je lazno prijavio za prijetnje i dao tako lazan iskaz na sudu (on i njegova zena)? ...

....pa zar je moguce da drzava nece poduzeti nista protiv njega?

Drugu stvar koju ne razumijem je :kako je uspio

nagovoriti prvo policiju a onda i DO?!?

Di je tu bila osnovana sumnja?

 

ne može ga se teretiti za kaz. djelo lažnog prijavljivanja jer je on vas prijavio za kaz. djelo za koje se postupak pokreće temeljem prijedloga, tako da ovoga k.d. nema..(nisu ostvarena njegova bitna obilježja)

nije on morao nagovarati policiju, oni su bili dužni zaprimiti njegovu prijavu na zapisnik, što su vjerovatno i učinili, i onda su ju zajedno za ostalim prilozima 8službenim zabilješkama o obavljenim razgovorima sa potencijalnim svjedocima za koje su oni tada saznali iz njegove prijave) proslijedili do-u na odluku..

e, sada je bilo na do da cijeni sve što ima i odluči ima li tu ili nema k.d. a kako su oni temeljem toga što su imali vidjeli da ima, išli su u postupak..stvar je znači onoga što je u startu prikupljeno i sadržano u prijavi i polic. izvješću..

imate bezbroj puta situacije da ti potencijalni svjedoci prema pol. službenim bilješkama o obavljenim razgovorima govore jedno, a dolaskom na sud potpuno drugo..i to iz razno-raznih razloga..

ali, kako je bitno samo ono što se kaže pred sudom, tako te osobe morate dovesti pred njega..a to onda sve skupa potraje i dođe do ovakvih situacija u kojoj ste vi bili..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija