Jump to content

Državljanstvo po rođenju


Neverevermore

Preporučene objave

Molim za pomoć ili objašnjenje...

Naime, moja djevojka je strana državljanka, rođena je u RH prije 1991. godine te upisana u maticu rođenih u mjestu prebivališta u RH. Kao maloljetna je odselila u inozemstvo, tj. njeni roditelji su je odveli. Nažalost nije upisana u knjigu državljana RH jer joj za roditelje piše da su BIH narodnosti (nemaju RH državljanstvo). Postoji li kakva osnova da zatraži RH državljanstvo temeljem rođenja u RH gdje je neko vrijeme i živjela te ovdje ima djeda i baku koji su RH državljani (npr.pos osnovi spajanja sa obitelji)? Pročitao sam Zakon o HR državljanstvu no pitam više za nečije slično iskustvo.

 

Ili joj ostaje samo mogućnost zahtjeva za privremeni boravak, pa trajni boravak pa tek onda državljanstvo?

 

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Prirođenje pod povoljnijim uvjetima (izvanredna naturalizacija) – odnosi na posebne kategorije osoba kojima Zakon pruža mogućnost da prirođenjem steknu hrv. državljanstvo pod blažim uvjetima od onih koji su predviđeni za redovnu naturalizaciju.

Osoba koja je rođena na teritoriju RH, a do podnošenja zahtjeva ima prijavljen boravak najmanje 5 g. na teritoriju RH, može steći hrv. državljanstvo ako se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u RH, te da prihvaća hrv. kulturu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija