Jump to content

Carina, PDV i kupovina preko interneta


zacitana

Preporučene objave

Planiram preko web-trgovine od nizozemskog prodavača za osobne potrebe kupiti e-reader (uređaj za čitanje elektronskih knjiga) koji je proizveden u EU. Uređaj će biti poslan poštom. Zanima me sljedeće:

 

1. Maloprodajna cijena uređaja, s uračunatim europskim PDV-om, je 499 EUR (cijena oglašena u web-trgovini prodavača). Bez tog PDV-a cijena uređaja je 419 EUR (podatak iz web-trgovine proizvođača). Imam li pravo od prodavača tražiti da mi uređaj proda po cijeni umanjenoj za iznos europskog PDV-a, budući da kupujem iz Hrvatske koja nije članica EU, te ću PDV ionako platiti u RH kada uređaj stigne? Ako ne, imam li pravo na povrat tog europskog PDV-a? Postoji li neka treća opcija koje nisam svjesna?

 

2. Da li je točno da roba proizvedena u EU ne podliježe carinjenju u RH?

 

3. Da li je još uvijek na snazi propis po kojem se na informatičku opremu primjenjuje nulta stopa carine?

 

4. Sa www.carina.hr poskidala sam brojne zakone/pravilnike/naputke i sl., ali su mi izgleda promaknula mjesta gdje se izričito regulira ono što mene zanima pod 2. i 3. pitanjem, dakle carinjenje robe proizvedene u EU te carinjenje informatičke opreme. Bila bih beskrajno zahvalna ako bi me netko uputio kojim se točno pravnim propisom reguliraju te dvije problematike.

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, za pitanje br. 2 sam u međuvremenu našla odgovor :-)

 

"Temeljem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, carinske se stope za uvoz robe podrijetlom iz zemalja EU ili CEFTE (i nekih drugih trgovinskih organizacija za neke vrste robe) svake godine smanjuju prema unaprijed utvrđenoj dinamici, s tendencijom dostizanja stope 0% u trenutku pridruživanja Hrvatske Europskoj Uniji ili ranije (pa tako za neke vrste roba carinska stopa već jest 0% ukoliko je njeno podrijetlo EU)."

 

ali još uvijek ostaju 1. i 3. i pola 4. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. imate pravo tražiti da vam se ne obračuna europski pdv ako ste pravna osoba - a ako ste fizička osoba tada ste malo na nesigurnom terenu jer kod internet kupovine te stvari još nisu definirane (barem koliko je meni poznato) - kada fizička osoba u inozemstvu osobno kupuje neku robu tada od prodavatelja treba tražiti propisani obrazac koji osobno podnosite na ovjeru carinskoj službi prilikom izlaska iz EU i poslije tražiti povrat plaćenog poreza

- fizička osoba može prilikom internet kupovine tražiti od prodavatelja da ne obračuna porez ali ovisi o dobroj volji istoga -

 

3.po carinskoj tarifi stopa je 0 i u obvezi ste platiti pdv na carinsku vrijednost

pozdrav

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija