Jump to content

HITNO! OSOBNA INVALIDNINA


bobby

Preporučene objave

Pozdrav svima. Molio bih vas za savjet i mišljenje u sljedećoj situaciji.

 

1. Manda P. je ratardirana osoba, nad kojom su roditelj ostvarivali roditeljsku skrb nakon punoljetnosti.

2. Mandi P. je Rješenjem Centra za socijalnu skrb odobreno pravo na OSOBNU INVALIDNINU.

3. Roditelji imenovane Mande P. sklopili su ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojim unukom Petrom, kojim se Petar obvezao preuzeti brigu nakon smrti bake i djede o Mandi P (svojoj tetki).

4. Poslije smrti roditelja i pravomoćne odluke Općinskog suda, Mandi P. je potpuno oduzeta poslovna sposobnost i Centar za socijalnu skrb imenuje njezinu sestru Anđu za njezinu skrbnicu.

5. Iz CSS stiže Rješenje o prestanku prava na OSOBNU INVALIDNINU (regulirana Zakonom o socijalnoj skrbi, čl. 55-58). CSS se poziva na odredbe čl. 21, čl. 39. i čl. 154. Zakona o socijalnoj skrbi.

 

SESTRA ANĐA PITA - IMA LI PRAVO CSS NJEZINOJ SESTRI MANDI P. UKINUTI OSOBNU INVALIDNINU, A NAKON SMRTI RODITELJA, KAD JOJ JE ONA POSTALA SKRBNICOM? ROK ZA ŽALBU JE JOŠ 8 DANA, PA VAS MOLI UKOLIKO JE MOŽETE POSAVJETOVATI? BTW, KAKO BI TA ŽALBA TREBALA IZGLEDATI? Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

II. KORISNICI SOCIJALNE SKRBI

ČL.10.ST.2.T.2.

tjelesno ili mentalno oštećena ili bolesna odrasla osoba, starija, nemoćna i druga osoba koja zbog trajnih promjena u zdravstvenom stanju ne može udovoljiti osnovnim životnim potrebama,

 

Članak 21. (ovdje se regulira Pomoć za uzdržavanje, koje je kao pravo iz socijalne skrbi posebno odvojeno od Osobne invalidnine, a CSS se na taj članak poziva??)

 

Pravo na pomoć za uzdržavanje nema samac niti član obitelji koji:

- može sam sebe uzdržavati,

- ne želi tražiti uzdržavanje od osobe koja ga je dužna uzdržavati na temelju propisa o obiteljskim odnosima, osim ako centar za socijalnu skrb utvrdi da zakonski obveznik uzdržavanja nije u mogućnosti davati uzdržavanje,

- ne želi ostvariti uzdržavanje na temelju sklopljenog ugovora o doživotnom uzdržavanju, a nije pokrenuo postupak za raskid tog ugovora,

- može osigurati uzdržavanje po drugoj osnovi,

- ima u vlasništvu registrirano osobno vozilo, osim ako centar za socijalnu skrb utvrdi da se vozilo koristi za potrebe prijevoza člana obitelji-korisnika prava na doplatak za pomoć i njegu ili osobne invalidnine propisane ovim Zakonom, većeg broja djece, starije teško pokretne osobe ili za zadovoljenje neke druge osnovne životne potrebe

– ima u vlasništvu ili suvlasništvu stan, kuću ili drugi objekt koji ne služi njemu ili članu obitelji za podmirenje osnovnih stambenih potreba.

 

Članak 39.

Odredbe članka 17., 19., 20., 21., 22., 23., 24., 25., 26., 28., 29., 30., 31., 32. i 33. ovoga Zakona na odgovarajući se način primjenjuju kod ostvarivanja prava na pomoć za podmirenje troškova stanovanja, kao i kod ostvarivanja drugih prava na temelju ovoga Zakona

 

 

8. Osobna invalidnina

Članak 55.

Pravo na osobnu invalidninu ima teže tjelesno ili mentalno oštećena osoba ili osoba s trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, a čije je oštećenje ili bolest nastala prije navršene 18. godine života, ako osobnu invalidninu ne ostvaruje po drugoj osnovi.

Članak 56.

(1) Osobna invalidnina iznosi mjesečno 250% osnovice iz članka 16. stavka 1. ovoga Zakona za osobu koja nema vlastitog prihoda.

(2) Ako korisnik ostvaruje prihod po bilo kojoj osnovi, osobna invalidnina utvrđuje se kao razlika između iznosa iz stavka 1. ovoga članka i prosječnog prihoda ostvarenog u prethodna tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva.

(3) U prihod iz stavka 2. ovoga članka ne uračunava se pomoć za uzdržavanje ostvarena na temelju ovoga Zakona ni dječji doplatak.

Članak 57.

Korisnik koji ostvaruje pravo na osobnu invalidninu ne može istodobno ostvariti pravo na doplatak za pomoć i njegu.

Članak 58.

(1) Ako roditelji osobe koja ostvaruje pravo na osobnu invalidninu koriste: porodni dopust, dopust do sedme godine djetetova života po posebnim propisima, pravo na rad s polovicom punog radnog vremena radi njege teže tjelesno ili mentalno oštećenoga djeteta, a dijete dnevno boravi u predškolskoj, školskoj ili zdravstvenoj ustanovi ili domu socijalne skrbi, osobna se invalidnina isplaćuje u iznosu od 125% osnovice iz članka 16. stavka 1. ovoga Zakona.

(2) Ako osoba iz članka 55. ovoga Zakona koristi stalni ili tjedni smještaj izvan vlastite obitelji ne može ostvariti pravo na osobnu invalidninu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primjenom čl. 21. kroz čl. 39. ZSS dobije se da razlozi za prestanak socijalne skrbi, pa i osobne invalidnine, mogu biti kao i oni za prestanak prava na pomoći za uzdržavanje.

 

To znači da Manda P vjerojatno ostvaruje uzdržavanje na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju, ali je sad pitanje u kojem obliku i kako. I možda je nešto naslijedila od roditelja, ako oni nisu baš sve ostavili kroz taj ugovor.

 

U trenutku kad se otvori novi izvor za uzdržavanje, socijalna skrb se zatvara. Smrću roditelja očito su nastupile okolnosti koje nisu postojale prije, a koje isključuju pravo na osobnu invalidninu. Oduzimanje poslovne sposobnosti i promjena skrbnika tu nisu relevantni, već imovinsko stanje osobe i mogućnosti da se uzdržava iz drugih izvora. Kako joj je poslovna sposobnost potpuno oduzeta, njezina skrbnica će raspolagati i njezinom imovinom, naravno treba se nadati da će to činiti u svrhu njezinog uzdržavanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gle.

 

1. Ona je imala oca koji ju je uzdržavao. Otac je sklopio ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojim unukom, odnosno Mandinim nećakom, kojim je regulirano da ju ju necak dužan uzdrzavati za života (opskrbiti joj hranu, sobu itd.), zauzvrat je Mandin otac ostavio svom unuku kuću. Ovdje je došlo do promjene samo na strani uzdržavatelja. S toga nema logike, mrnjaukalice, da je imala to pravo, za života oca koji ju je uzdržavao, a da to pravo sada gubi.

 

2. Osobna invalidnina je njoj dodijeljena jer je retardirana. I prema nekoj zdravoj logici i primjenom propisa ZSS koji uređuju pitanje osobne invalidnine, to joj nitko ne bi mogao oduzeti. Jer je ona tu osobnu invalidninu ostvarila na temelju retardiranosti. Pravo na osobnu invalidninu moglo bi, prema mom shvaćanju prestati jedino kad bi ona ozdravila i kada pretpostavke na temelju kojih je ostvarila to pravo više ne bi postojale.

 

3. Pomoć na uzdržavanje je druga pravna osnova na koju pravo mogu ostvariti korisnici socijalne skrbi, RAZLIČITA od pravna na Osobnu invalidninu. Prema tome, jedno nema veze s drugim.

 

4. Ona će uvijek ostati retardirana, po toj je osnovi ostvarila pravo na osobnu invalidninu. Uzdržavanje je drugo pravno pitanje, neovisno o osobnoj invalidnini, i obratno. To je moje shvaćanje.

 

ako ti, mrnjaukalice, imaš još koji komentar ili razjašnjenje, molio bih da ga napišeš, jer je očito da si se samo ti usudila odgovoriti na moj post, i zbog toga ti hvala :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak, Mrnjaukalica je on, a ne ona. :-P

 

Istina je da su pravo na pomoć za uzdržavanje i pravo na osobnu invalidninu različiti. Pravo na osobnu invalidninu, a to sam pojasnio već ranije, neće se odobriti osobi ako se ostvari neki od kriterija iz čl. 21. ZSS koji vrijede i za pomoć za uzdržavanje. Zato se i CZSS pozvao na čl. 21. u vezi sa čl. 39. ZSS, kojime se određuje primjena odredaba iz čl. 21. ZSS na odgovarajući način kad se radi o drugim pravima iz socijalne skrbi. Toi možda nije pravedno, ali jest po Zakonu.

 

Ne mogu ulaziti u to kako je ona osobnu invalidninu dobila ranije - možda uzdržavanje od strane oca nije bilo dostatno, možda joj je on bio skrbnik ali nije imao sredstava da bi nju uzdržavao, a možda su neke informacije bile zatajene CZSS kod prvog donošenja odluke.

 

S obzirom da ona ostvaruje uzdržavanje na temelju toga ugovora, dakle iz drugog izvora, tu se primjenom kriterija iz čl. 21. ZSS na temelju čl. 39. ZSS isključuje mogućnost primanja osobne invalidnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak, Mrnjaukalica je on, a ne ona.

 

Sorry zbog zabune :-P

 

Zato se i CZSS pozvao na čl. 21. u vezi sa čl. 39. ZSS, kojime se određuje primjena odredaba iz čl. 21. ZSS na odgovarajući način kad se radi o drugim pravima iz socijalne skrbi.

 

U ovom slučaju zakon ostavlja na interpretaciju djelatniku CSS da donese odluku. Po meni, ta odredba zakona uopće nije dobro sročena. jer, definira se (u čl. 39.) da se odredbe čl. 21. pa nadalje na odgovarajući način primjenjuju ------kod OSTVARIVANJA PRAVA NA POMOĆ ZA PODMIRENJE TROŠKOVA STANOVANJA, kao i na druga prava iz soc. skrbi (ne piše na koja prava, a ne piše ni da se na svaprava odnosi). Dakle, ipak je to na kraju krajeva, prepušteno djelatniku CSS da odluči o sudbini takvih (retardiranih) osoba.

Napisao sam žalbu na Rješenje Centra, vidjet ćemo što će biti u konačnom ishodu. Jer, nemoguće da joj je OI određena dok je otac bio živ (znači primala ju je od 1998. do kraja 2005., a čak i nekoliko mjeseci poslije očeve smrti, dakle do prije mjesec dana), a sad odjednom više nema pravo :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da djelatnik CZSS nema diskrecijsko pravo o tome odlučiti. On mora na odgovarajući način primjeniti odredbu iz čl. 21. ZSS na pravo na osobnu invalidninu.

 

Ako žalbu odbace navesti će točno iz kojeg razloga su primijenili čl. 21. ZSS. Pretpostavljam da za vrijeme života njezinog oca ona nije bila od njega uzdržavana, jer on nije imao dovoljno prihoda i nije bilo moguće prodati imovinu u kojoj su živjeli do njegove smrti. Ona je tada primala osobnu invalidninu. On je sklopio Ugovor o doživotnom uzdržavanju i sad j obvezu uzdržavanja preuzeo njezin nećak, koji ima dovoljno sredstava da bi to činio, pa temeljem toga razloga otpada mogućnost daljnjeg uzdržavanja iz socijalne skrbi. Ali, to neka objašnjava žalbeno tijelo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija