Jump to content

Besplatna pravna pomoć i problemi sa odvjetnikom


novi555

Preporučene objave

Poštovani

Molila bih Vas za savjet...

Trenutno vodim sud sa bivšim oko podjele imovine.On je uselio u moju gotovu i namještenu kuću nešto prije sklapanja braka.U vrijeme braka nije ulagano mnogo,(oko 10 tisuća Eura).Sad,nekoliko godina kasnije(kad smo se rastali) traži astronomsku isplatu(u vrijednosti pola kuće).Ja se sa time nisam složila pa je gospodin podigao tužbu.Ja sam zatražila Besplatnu pravnu pomoć i dobila je.Na žalost izabrala sam krivog odvjetnika.Taj nema ni malo interesa da obavi svoj posao,već mi se čini da mi je protivnik a ne branitelj...

Da skratim,mene zanima sljedeće:

- mogu li ja povući tu besplatnu pravnu pomoć od sadašnjeg odvjetnika i dati uputnice odvjetniku koji će me zastupati nadalje?

- dobila sam 2 uputnice a do sad smo imali 3 parnice.Plaćam li ja nešto ili sve pokrivaju uputnice?

- tužiteljev odvjetnik je tražio da mu namirim troškove pisanja tužbe od 3500 Kn.Plaćam li ja cijeli iznos troška ili dio(od dobivenog iznosa tužbe)

 

Hvala unaprijed na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svom odvjetniku možeš uskratiti punomoć kad ti hoćeš i bez puno objašnjenja.

punomoć možeš potpisati drugom odvjetniku.

troškove odvjetnika protivne strane plaćaš tek ako izgubiš parnicu i kad odluka postane pravomoćna (Županijski sud ili Općinski ako propustiš rok za žalbu.

 

nije mi jasno kako to tvoj bivši potražuje pola kuće .

kuća nije bračna stečevina

ulaganje koje je imao za kuću spadaju u redovito održavanje

stambenog objekta.

eventualno može tražiti povrat polovine utrošenih sredstava tj.novca koji je predpostavljam zarađen u braku i time bračna stečevina.

ali tada treba platiti trošak stanovanja.

angažiraj odvjetnika .odvjetnik je nalogoprimac i mora pravilno i pošteno savjetovati stranku i raditi u njanu korist

sigurnije je i možda će manje koštati.

bivšeg odvjetnika prijavi komori s obrazloženjem da nije postupao pošteno i u skladu sa odvjetničkim kodeksom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru

Zanima me još da li moram ponovo vaditi papire i davati zahtjev za besplatnu pravnu pomoć?Mislim...moram imati neki papir ako idem kod novog odvjetnika ili tražim od starog odvjetnika da mi vrati one prve koje sam podigla?Koliko znam da ih je on predao(kako je pisalo na uputnicama) u roku 15 dana od početka suda.

 

Što se tiče tužiteljevog odvjetnika:Ja znam da sud definitivno gubim mada sam htjela nagodbu ali se tužitelj nije slagao sa njom već je tražio da se sve vodi sudskim putem.Znam da neki dio moram platiti jer se radilo o promjeni krovišta(jedina veća investicija od oko 35000 Kn),a on traži 160000 Kn!Pri tome zaboravlja da je i automobil(koji je ostao njegov)bračna stečevina a meni ne priznaje ni Kunu u vlasništvu.Traži čak da mu platim neke stvari koje smo dobili na dar od poznanika i prijatelja , te kućne aparate koji su kupljeni(kao zamjena za starije,veš mašina i škrinja).U braku nisu stečeni nikakvi novci(ako mislite na štednju).

 

Što se tiče ponašanja mojeg odvjetnika:na parnicama sjedi ko drvo.kad treba ispitati svjedoke postavlja pitanja koja nemaju veze sa slučajem,a ono što je bitno za slučaj ni ne pita.nikad me ne zove na savjetovanja prije parnice.u biti nema pojma o mojem primjeru.bolje bi se sama branila...

 

Zanima me još ovo: imam li ja pravo sama postavljati pitanje svjedocima?ja ipak najbolje znam kako je bilo i tko je što radio i privrijedio

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Imate pravo postavljati pitanja. Znam iz iskustva. Vaš odvjetnika nije jedini takav. Svi bi mi bolje sami vodili svoje slučajeve, ali nas muči postupovno i procesno pravo, ali i to što se sudcima neda sa nama bakčiti i sa našim neznanjem.Koliko god proučavali i tražili savjete, uvijek naletiš na nešto gdje zapneš.Imamo slučaj gjde smo tražili besplatnu pravnu pomoć, i dobili odvjetnika koji nas je već zastupao, dakle odvjetnička komora nam ga je odmah dodjelila. Iskreno, i mene zanima na koji način postupiti ako nisi zadovoljan sa njegovim radom. Jedino što mi nismo kod njega ostavili dopis od odvjetničke komore, jer su ga oni i njemu uputili. Ali što nam vrijedi kada je na dopisu naznačeno njegovo ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

zašto kažete da znate da gubite sud?

On ima pravo samo na povrat polovine uloženog, tako da ne možete izgubiti sud jer on traži previše.

Osim toga, zahtjevajte pola auta.

I savjetujem Vam da se obratite u neku žensku udrugu koja će Vam pomoći, možda i uputiti na nekog odvjetnika ili odvjetnicu koji će zastupati Vaše interese.

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Važno je napomenuti da je bračna stečevina samo ona imovina stečena radom za vrijeme trajanja braka. Ostala imovina koja nije stečena radom, kao što je npr. darovana ili naslijeđena imovina, ne ulazi u bračnu stečevinu.

Imovina kupljena prije braka ne predstavlja bračnu stečevinu i on nema pravo na diobu udjela u toj kući.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija