Jump to content

Božićnica-odbitak


Torn2010

Preporučene objave

Moli vas za savijet.

 

Počeo sam raditi prošle godine, 07.12. u jednoj privatnoj firmi. Pošto je firma isplaćivala božićnice svojim zaposlenicima par dana prije Božića, meni nije uplatila ništa, kao prekasno sam se zaposlio, a oni su u međuvremenu već to bili riješili tako da ostali dobiju dio na ruke a dio preko računa. Ok, mislio sam da neću ništa dobiti i s tim sam se pomirio. Međutim 15.01. kad sam dobio prvu plaću na račun mi je uplaćeno i prvih 1000 kn božićnice. <Mislio sam da je to samo to jer sam došao prekasno u firmu. Slijedećeg mjeseca mi je opet uplaćeno 1000 kn božićnice. Isto tako i 15.03. i 15.04. Moj nadređeni nije znao što bi mi rekao jer nije imao pojma o tome i mislio je da se šalim i da mi oni u računovodstvu po defaultu uplaćuju po 1000 kn božićnice. Dobro, mislio sam da je tako trebalo biti i da na slijedećoj plaći više neće biti takvih uplata.

Međutim slijedeća plaća uplaćena mi je 14.05. i na obračunskoj listi stoji pri dnu BOŽIĆNICA-ODBITAK 1000kn. Ništa mi nije bilo jasno. bez ikakve obavijesti skinuto mi je s plaće 1000 kn koje sam zaradio svojim radom, nekih 50 radnih sati. To nije moja greška što sam ja te novce dobio, nego greška onoga koji nije pazio što radi kad je obračunavao moju plaću.

Što da napravim u vezi toga. Bojim se da se slijedećeg mjeseca ne ponovi slično. Jer 1000kn nije baš mali iznos na moju plaću.

Molim hitan odgovor.Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz vašeg upita proizlazi da je poslodavac pogrešno primjenjivao propise radnog prava i porezne propise na vašu štetu.

 

Vi ste primili bez osnove novac na račun i dužni ste vratiti novac sukladno odredbi članka 1111. Zakona o obveznim odnosima uz zatezne kamate (čl. 1115.).

 

Naknadnom obustavom novčanog iznosa od plaće u obračunu plaće nije zakonit.

 

Prvo treba biti sastavljen zapisnik povjerenstva o pogrešci isplatitelja, iskazano potraživanje u poslovnim knjigama

poslodavca i vaša pisana suglasnost o obustavi s plaće kako bi se prebila obveza za isplatu plaće i potraživanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija