Jump to content

PRIJAVITI ILI ŠUTJETI?


anonimno

Preporučene objave

Trebam savijet kako postupiti u slućaju mlađeg punoljetnika T.J. kojem je nakon izvršenog kaznenog djela izrečena kaznena mjera 6 mjeseci boravka u Odgojnom domu.S obzirom da T.J. nije djete bez roditelja oni su u stalnom kontaktu s njegovom odgajateljicom koja u svojoj grupi ima još 6 štićenika.Svi štićenici njezine grupe žale se da ih psihički maltretira, a potom ucjenjuje da šute o tome ako žele njezinu podršku na ročištu.Roditelji T.J. su saznali za to i kada su ju upozorili da to ne čini, ona je odbila kontakt s njima. T.J. je svojim roditeljima rekao da ne može više trpjeti to zlostavljanje te je pokušao izvršiti samoubojstvo tabletama. S obzirom da je idući tjedan kontrolno ročište (u Bjelovaru kod sutkinje Janek) odgajateljica je od njega tražila da o tome prešuti pred sutkinjom, a za uzvrat će ona svjedočiti u korist njegovog ponašanja. Zanima me kako postupiti.Da li je zaista bolje prešutjeti i tako obuzdati osvetu odgajateljice ili riskirati i sve reći. Molim nekoga tko poznaje odvjetnike iz okolice Bjelovara da mi savjetuje da nekoga potražim za to ročište.Stvarno mi je bitno da mi netko pomogne jer ne znam što napraviti, a da se stvar još ne pogorša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobno smatram da svakom zlostavljanju treba stati na kraj, a posebno kad su u pitanju djeca. Možete prijaviti tu odgajateljicu nadređenom tijelu ili podići kaznenu prijavu, ali trebate imati čvrste dokaze, zbog sebe i zbog nje.

Što se tiče odvjetnika iz vašeg kraja možete ga pronaći preko telefonskog imenika odnosno tel. informacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da problem je u prikupljanju dokaza koji su jako dobro skriveni. Dokaz tome je i ubojstvo štićenika u tom istom odgojnom domu prije dvije godine.Naime, ubojstvo se dogodilo u grupi te iste odgajateljice i o tome se u javnosti saznalo tek tri mjeseca kasnije (Vjesnik on-line,29.01.2004.) kada su također svi dokazi uspješno uništeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koliko dugo je već u domu T.J. i da li je bilo već koje kontrolno ročište? ako je bilo, što je rečeno? da li se mjera uspješno provodi ili ne? je li ovo prvo?

kažete da je bio pokušaj suicida...ako je bio, znači da je bila i liječnička intervencija, znači da postoji i liječnička dokumentacija...

pretpostavljam (trebao je!) nakon toga cijeli stručni tim u domu obaviti razgovore kako bi saznao razlog ovakvog postupka..i defektolog i psiholog i psihijatar, i svatko od njih je trebao dati svoje mišljenje, a ono bi se trebalo naći i u sudskom spisu za kontrolno ročište...pored izvješća i direktnog odgajatelja koji bude i osobno prisutan na ročištu..

pitanje je što je i na koji način u tim razgovorima T.J. rekao i objasnio zašto je pokušao suicid..a i oni bi trebali biti stručni pa prepoznati promjene u ponašanju djece..

 

na tom ročištu osim suca bude prisutan i sudski defektolog koji prati izvršavanje odgojnih mjera, a može/ali i ne mora biti i državni odvjetnik..možete prije kontrolnog ročišta kontaktirati sudskog defektologa, najavite se kod njega na razgovor i ispričajte što vas muči i koje sumnje imate..možete isto napraviti i sa drž. odvjetnikom..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija