Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
Anonimno

Prava HRVI-a

Preporučene objave

Molim da mi netko objasni dali je moguće utužit RFMIORH ako ne donode rješenje za mirovinu sukladno važećem zakonu o pravima HB 174/04.Naime primam naknadu plaće kao HRVI jer mi je ona povoljnija za nekih 70kn od izračuna mirovine po starom zakonu.Zakon 174/04 propisuje da će se sve naknade prevesti u mirovine u roku od tri godine,rok za prevođenje ističe 01.01 2008.

Žalbu sam podnio nakon odbijenog zahtjeva da mi se obračuna mirovina po zakonu nn 174/04 te mi je i ona odbijna od 2stupanjske komisije u Zagrebu,gdje u bitnom navode da je izračun ok te da što se tiče mog zahtjeva MIORH ima zakonski rok 3 godine da prevede me u invalidsku mirovinu po narečenom zakonu.Kako da ovo pravo ostvarim prije isteka zakonskog roka za prevođenje???

Jeli to pravno uopće moguće? :-o:-o:-?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dragi kolega, Vi uvijek možete nekoga tužiti, to vam je zakon zajamčio a što se tiče ovoga što vi navodite prvo trebate sami pročitati što ste napisali a to je: „ da HZMO ima rok za prevođenje 3 godine“ a to je rekao član 158. Zakona o pravima Hrvatski branitelja koji je stupio na snagu 01.01. 2005.g. .. prema tome oni su u pravu bar za sada. Kada prođe 3 godine tada ih možete tužiti a sada nema pravne osnove za to, jednostavno morate čekati dok dođete na red, pa niste vi jedini koji čekaju prevođenje...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem kolega,sasvim su mi jasne odredbe zakona odn čl.158;isto tako jasno mi je ida prevođenje ne čekam samo ja.Pitanje je bilo sasvim jasno na koji način je moguće pobijati takve odredbe naime tri godine možda zvuči glupo ali zaista nije razuman rok za prevođenje što u ostalom možete isčitati i u nekim njihovim izvještajima o radu i planovima MIORH-a.Zakon je jasan 3 godine ali citiram dio koji kaže "prevest će se na invalidsku mirovinu u roku od tri godine" što po meni ne znači da to treba biti kao i sa starim zakonom istekom roka.Za odlazak u mirovinu kako čujem postoji mogućnost zaposlenja jedan dan pa ponovna ocjena radne sposobnosti i onda ideš u invalidsku mirovinu obzirom da više ne postoji privremana naknada plaće?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kolega nije da branim mirovinsko ali rok od 3 godine je dan upravo iz razloga što je taj posao jako velik i opsežan, svakom branitelju kome se mirovina prevodi mora se raditi novi obračun, nakon toga se usklađuje novi i onaj stari jer korisnik dobiva onaj koji je povoljniji, uzmite koliko je to posla, ja ne vjerujem da će oni to uspjeti odraditi u te 3 godine jer branitelja u mirovini ima puno, plus toga svakim danom dolaze novi slučajevi a mirovinsko nije samo nadležno za branitelje u RH ima preko milion umirovljenika i vjerujete da jedan dio koji nisu branitelji nešto traže, plus toga rade procjene radne sposobnosti,, Kolega morate biti strpljivi jer ubrzati ne možete nikako, bar ne pravnim putem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×