Jump to content

otvaranje OPG-a


trecedoba

Preporučene objave

Pozdrav svima.Opet molim za pomoč.Konačno smo se odlučili otvoriti OPG,imamo ugovote o najmu zemljiša i sve ostalo što je potrebno.E, sada smo u dilemi.Na koga prijaviti OPG.Ja sam umirovljenik, i što se dešava sa mojom mirovinom ako je OPG na meni.Ako je prijavimo na kčerku koja je na porodiljnom dopustu još 3 godine , ali kao nezaposlena osoba što se dešava sa njom.Supruga je u invalidskoj mirovini kao 100% invalid,mirovina joj je 700,00 kn i što ako,na nju otvorimo OPG.Zet je vlasnik i direktor tvrtke d.O.o., ali koja ima vrlo malo prometa.Što da radimo, odnosno na koga je najbolje otvoriti OPG, a da ima najmanje posljedica.Da li OPG mora imati i žiro račun preko kojega će poslovati , ili nije nužno.Molim za svaki dobar savjet.

Unaprijed hvala.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, možete vi nastaviti primati mirovinu i biti vlasnik OPG-a, samo ćete slijedeće godine platiti doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje na osnovicu koju čini vaš dohodak za ovu godinu, po redovnim stopama (15% za zdravstveno i 20% za mirovinsko osiguranje), a do maksimalne svote od 21.064,68 kn za oba doprinosa za cijelu godinu (za dio godine manje). Znači, ako imate manji dohodak, manji će biti i doprinosi. Za zeta niste napisali da li je zaposlen u tom svom d.O.o. ili ne, ali može biti i na vas, odnosno kako sam zaključila vi ustvari nemate vlastitu zemlju već spominjete ugovore o najmu zemljišta. To je bitno - vlasnik OPG-a je i nosilac tih ugovora.

Žiro račun morate imati, jer kako ćete vršiti plaćanja i kako će vas porezna uprava kontrolirati? Tamo se također morate prijaviti kao obveznik poreza na dohodak .

Nadalje, brzo se informirajte gdje je za vas nadležna Agencija za plaćanja u poljoprivredi (nekad se to zvalo nešto kao savjetodavna služba), da se tamo zaputite po poticaje na koje ćete ostvarivati pravo, ovisno o tome što ćete uzgajati. Ako proizvodite mlijeko, sretna okolnost za vas i odmah postanite obveznik PDV-a jer ćete na taj način mjesečno ostvarivati prava na povrat PDV-a, jer mlijeko se još uvijek ne oporezuje PDV-om. Sretno vam poslovanje i preporuka na osnovu dugogodišnjeg iskustva u toj branši-nemojte uzeti sve kredite koje vam nude, svi se moraju i vratiti, a cijena vašeg proizvoda na tržištu ovisi o svemu drugome više nego o vama. Vizualizirajte anuitete i otplatni plan kod preuzimanja kreditnih obveza, pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...
Još jedamputa, puno hvala na odgovoru.Sretno i Vama.

Pozdrav!

dali može savjet za otvaranje opga braniteljakog ja i kolega bi otvorili opg on ima 2 hektara zemlje pa bi sadili borove za poćetak toliko .koliko se može dobiti sretstava TJ. kredita i kako ideto sve .za početak bi to bilo oko 25 000 komada sadnica.ja sam u mirovini a on radi na koga bi bilo dobro otvoriti a oba dvojica smo branitelji,i dali tu može ići moja supruga u to pošto neradi.imam gdje bi mogao prodati robu.

MOLIM DA MI SE OČITUJE O TOME KOLIKO BI TO SVE KOŠTALO ZA OTVARANJE I KOLIKI SE MAX MOŽE DOBITI SREDSTAVA H V A L A VELIKA UNAPRIJED.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija