Jump to content

porodiljni


anonimno

Preporučene objave

I za komplikacije u trudnoći i za rodiljnu naknadu do navršenih 6 mjeseci djetetovog života je predviđen isti iznos - 100% plaće, ali do limita od 4250 kn. Znači, ako ti je isplaćeno 4000 kn za komplikacije, najvjerojatnije ćeš isto toliko dobijati i kada odeš na obavezni rodiljni dopust.

BTW, ako si na komplikacijama neprekidno tri mjeseca, mogla bi imati pravo na isplatu jednokratne pomoći od nekih 3300 kn. Raspitaj se u računovodstvu firme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto daješ krive odgovore, tipa "kolko ja znam". Ako ne znaš onda čitaj, čekaj, pa češ znati. Ovako samo zbunjuješ onoga tko pita.

 

Po jedno šesti puta i definitivno posljednji puta pišem:

 

za isplatu punog iznosa porodiljne naknade za prvih 6 mjeseci djetetova života potrebne su dvije ISPLAĆENE (ne zarađene, već isplaćene) plaće prije stupanja na bolovanje, odnosno na "porodiljni" koje su prikazane na propisanom obrascu kojeg popunjava poslodavac. Najveća propisana naknada je 4.250 kuna mjesečno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko ja znam, bitno je pitanje prethodnog osiguranja. Naknada plaće pripada osiguraniku u visini propisanoj Zakonom o zdravstvenom osiguranju, ako do dana nastanka osiguranog slučaja ima ostvaren staž osiguranja na temelju radnog odnosa ili obavljanja gospodarske odnosno profesionalne djelatnosti od najmanje 6 mjeseci neprekidno ili 9 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine. Ako ste otvorili bolovanje (komplikacije u trudnoći), a nemate prethodno osiguranje onda ćete imati naknadu 850,00 kuna. A rodiljnu naknadu u iznosu od 1.600,00 kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim gospođu koja je primarno postavila pitanje da zanemari ovu bedastoču koja je gore ispisana pod anonimno jer bi ju mogla dovesti u zabludu.

 

Ukoliko želite meritornu informaciju obratite se u nadležnu službu područnog ureda HZZO, a na kraju priče vaše će pravo biti utvrđeno upravnim rješenjem istog, pa nam javite kako ste prošli. Sve najbolje i pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rodiljne naknade

 

- Zaposlene žene -

 

 

 

Zaposlena žena može početi koristiti rodiljni dopust 45 dana prije očekivanog poroda i može ga koristiti do godine dana djetetova života. Za blizance, treće i svako sljedeće dijete zaposlena žena može koristiti rodiljni dopust do navršene treće godine djetetova života. Obvezni rodiljni dopust obvezno mora započeti koristiti 28 dana prije planiranog termina porođaja i koristiti ga do navršenih šest mjeseci djetetova života.

Na vlastiti zahtjev, iznimno, zaposlena žena može početi raditi i prije nego dijete navrši šest mjeseci, ali ne prije isteka 42 dana poslije porođaja.

 

Naknada za obvezni rodiljni dopust (do šest mjeseci djetetova života) iznosi 100 posto od osnovice za naknadu plaće s time da ne može biti viša od 4.250,00 kuna, niti manja od 1.600,00 kuna (uz pretpostavku punog radnog vremena). Za rodiljni dopust od šest mjeseci do jedne godine djetetovog života naknada se određuje u rasponu od 1.600,00 do 2.500,00 kuna, pod pretpostavkom rada u punom radnom vremenu. Iznos naknade unutar navedenog raspona ovisit će o visini naknade koja je bila isplaćivana u periodu do šest mjeseci starosti djeteta.

Za blizance, treće i svako sljedeće dijete naknada iznosi 1.600,00 kuna, također, pod pretpostavkom rada u punom radnom vremenu.

 

 

Majke koje obavljaju samostalno profesionalnu ili drugu djelatnost, obrtnice i poljoprivrednice koje su po osnovi svoga rada obvezno osigurane na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ostvaruju pravo na rodiljni dopust na isti način kao i zaposlene majke.

 

 

 

 

 

VISINA "komplikacija" i PORODILJNIH NAKNADA

 

Osnovicu za utvrđivanje naknade plaće čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu.

Pod prosječnim iznosom plaće iz stavke 1. ovog članka podrazumijeva se iznos dobiven na način da se zbroj isplaćenih plaća podijeli s brojem sati rada za koje je isplaćena.

Iznimno od stavke 1. ovog članka, ako osiguraniku nije isplaćena niti jedna plaća, odnosno ako je isplaćena samo jedna plaća u propisanom šestomjesečnom razdoblju, kao osnovica za naknadu uzima se plaća pripadajuća za tekući mjesec, odnosno plaća isplaćena do dana nastanka osiguranog slučaja. Tako utvrđena osnovica za naknadu ne može biti viša od općim aktom Zavoda propisane najniže osnovice osiguranja koja služi za obračunavanje i plaćanje doprinosa za osnovno zdravstveno osiguranje važeće za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem je nastupio osigurani slučaj.

 

Dalke postoje slijedeći slučajevi:

 

1) Staž osiguranja koji spominje gore potpisana uvjet je za visinu naknade na komplikacijama, no ne mora biti nužno i uvjet za visinu osnovice za porodiljnu naknadu, radi se o tome da je važan dan stupanja na komplikacije i dan stupanja na porodiljni dopust. Ukoliko su 2 isplaćene plaće unutar 6 mjeseci koji se uzimaju u obzir za izračun porodiljne naknade onda je i naknada 100%, a ne 1600 kn. Dakle bitan podatak za obračun visine porodiljne naknade je dan kada je žena stupila na komplikacije. Ako je na komplikacijama ostvarila minimalnu naknadu plaće od 850 kn zbog uvjeta staža osiguranja, tada će i porodiljna naknada biti 1600 kn, ukoliko joj 2 isplaćene plaće ne ulaze u prosjek koji se uzima šest mjeseci prije poroda.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaša poruka o tome kako ja pišem bedastoće nije ničim argumentirana. Naime, ako samo prepisujete Zakon o zdravstvenom osiguranju ne znači da isti i dobro tumačite. U konkretnom slučaju, gospođa ima dvije isplaćene plaće u iznosu od 4.000,00 kuna. Potom otvara komplikacije u trudnoći (dakle bolovanje), a ne obvezni rodiljni dopust. Kako je naknada u tom slučaju 850,00 kuna, a osnovica za naknadu rodiljnog dopusta se utvrđuje od iste osnovice kao za vrijeme komplikacija u trudnoći, ne znam kako Vi možete utvrditi naknadu plaće u visini od 4.000,00 kuna. Prekaljeni ne znači nužno i pametan. A, isto tako ne donosi se rješenje za obvezni rodiljni dopust, nego za dodatni rodiljni dopust ( od 6 mjeseci do godine života djeteta).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ni vi ni ja ne znamo kada otvara komplikacije u trudnoći i da li te dvije plaće ulaze u šestomjesečni prosjek jer to gospođa nije nigdje navela. Možemo samo pretpostavljati i prepucavati se i dalje, a to mi baš i nije neka fora ovdje ni bilo gdje drugdje. Mislim da je rasprava bila kvalitetna, da smo razmijenili mišljenja, i da su gospođe koje su pročitale ove postove mogle zaključiti da se obrada, računanje visine kako komplikacija u trudnoći rade pojedinačno ovisno od slučaja do slučaja primjenom odredbi Zakona i Pravilnika o pravima. Pozdrav.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ima slučaj kad izađe. A to je slučaj ako ima dvije isplaćene plaće, stupi na komplikacije recimo četri mjesecia prije djetetova rođenje, u tom slučaju komplikacije su 850 kn, al je rodiljna naknada 100% jer te dvije isplaćene plaće ulaze u prosjek 6 mjeseci prije poroda. Možda griješim ili? Predhodni staž osiguranja računa se za bolovanje, no ne i za rodiljne naknade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, griješiš! Evo da laički objasnim. Žena X radi 6 mjeseci i bilo da ide na porodiljni ili komplikacije ( s tim da ne prekida komplikacije), iznos će joj biti u visini plaće, a maksimalno 4250,00 za prvih 6 mjeseci i 2500 za drugih. To je nadam se jasno i radi se o 6 isplaćenih plaća. Ako ta ista žena po isteku porodiljnog opet zatrudni ide na komplikacije, dovoljne su joj 2 isplate plaće da bi joj porodiljni opet bio taj maksimun kao i kod prvog djeteta... Nadam se da je to jasno:..

Ako žena Y radi 2 mjesec i ide na porodiljni bez da je prije radila neko vrijeme, onda joj se za obračun uzima plaća za ta 2 mjeseca koja se dijeli na 6 mjeseci i dobije se nekakav prosjek. U tome je razlika i prema tome netko ko radi 2 mjeseca i netko ko radi par godina ne može imati isti iznos, nije li to logično???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

logično je al nije tak. Ako su zadovoljeni uvjeti koje sam gore naveo i dvije su plaće isplaćene i ulaze u 6 mjesečni prosjek, tada se to malo drugačije računa ilitiga ako su dvije isplaćene plaće bile po 4000 kn i rodiljna naknada prvih 6 mjeseci je 4000 kuna, to se ne dijeli na 6 mjeseci. Ono navedeno za žene koje su u radnom odnosu cijelo vrijeme štima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rubens, mislim da sam otkrila tvoj problem. Pošto nisi bio trudan, ni na porodiljnom, ne možeš ni znati, ali prema tome ni tako gorljivo braniti svoje, a to tvoje nije točno. Ako netko ide na komplikacije, a prije toga su mu isplaćene samo 2 plaće, te plaće ulaze u prosjek za porodiljni, a ne komplikacije. Potvrdu daje poslodavac, a komplikacije nisu na teret poslodavca, već zdravstvenog. Znači te 2 isplaćene plaće se, kako sam već rekla, dijele i izračunava se prosjek. Vjeruj mi tako je, pa rodila sam :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet ja, i opet pišem bedastoće. Ako je naknada za komplikacije u trudnoći utvrđena u iznosu od 850,00 kuna, a rodiljni dopust se utvrđuje od iste osnovice, onda se ne može uzeti u obzir isplata dvije plaće od 4.000,00 kuna. Ista osnovica, a to je 850,00 kuna u slučaju rodiljnog dopusta znači opet najniža osnovica. To konkretno znači, osnovica je utvrđena i ona je 850,00 kuna, ne može se mijenjati, ali ne može se i vraćati na onaj iznos koji je osiguranici isplaćen. Pozdrav i tebi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je baš je to moj problem. Pogodila si. Sad pogledaj malo kaj si napisala, onda idi gore dva tri posta pa pogledaj što sam ja napisao, pa to usporedi. U biti mi cijelo vrijeme raspravljamo ovdje o dvije, tri varijante visine komplikacija i rodiljne naknade, pa ak uzmeš jednu onda si ti u pravu, ak uzmeš drugu onda sam ja u pravu i tak u nedogled. I za kraj, daj se logiraj, teško je ovak komunicirati, ne znam kolko vas ima, a više se ni ne mislim javljati na ovu temu. Kaj ovo meni treba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa naveo sam ti gore primjer, u čemu je problem. MOŽE IMATI ako joj te dvije iisplaćene plaće ulaze u 6 mjesečni prosjek, odnosno ako na komplikacije stupi recimo 2 mjeseca prije dana očekivanog poroda. To ti je zato jer se prethodni staž osiguranja računa za visinu komplikacija, ona će biti 850 kn, al ne i za rodiljnu naknadu gdje se prethodni staž osiguranja ne računa. Vidim da vam je svima to teško razumljivo, al ja vam tu ne mogu pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Dobar dan,

 

ova informacija o 2 mjeseca mi je više nego milozvučna jer sam, čini se, učinila veliki propust prilikom prijave na radno mjesto zaboravivši da MORAM na rodiljni dopust 28 dana prije tremina.

Naime, budući da dobivam oprečne informacije iz knjigovodstva firme u kojoj radim, te HZZO-a, molim Vas za objašnjenje o mogućnosti i visini rodiljne naknade. Zaposlila sam se u jednoj informatičkoj firmi i sav posao obavljam od kuće (uglavnom prijevosi tekstova itd.) na puno radno vrijeme 28.12.2006. Budući da mi je termin poroda 7.4.2007. biti će mi isplačene plaće za 12, 1 i 3 mjesec te dio 3 (ili za cijeli 3?).

Osnovica mi je 5.000 kuna, i dobivam raznolike informacije o tome koliko ću primati rodiljne naknade tako da lagano gubim strpljenje i povjerenje, te se iz toga razloga obraćam Vama. Da li je istina da se za prosjek uzimaju zadnje tri isplaćene plaće i da li ova zadnja (u 3 mjesecu) može biti cijela iako moram (zakonski) otići na porodiljni dopust već 10.3.2007.

Unaprijed hvala na odgovoru uz srdačan pozdrav

Tami

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija