Jump to content

Rješenje o rušenju obiteljske kuć


Nina_0702

Preporučene objave

Neki dan smo dobili rješenje o rušenju bespravno sagrađene obiteljske kuće.

Naime, situacija je sljedeća. Kupili smo kuću čiji papiri nisu bili sređeni. Kuća je bila prizemnica u kojoj se zaista nije moglo živjeti bez da se ista obnovila - što ssmo i napravili. Nakon toga smo krenuli u rješavanje papira kako bi ishodili građevinsku i nadogradili kuću. Međutim, kod nas to traje - stalno su nam odbijali zahtjeve - te nisu dobre decimale u ugvoroima, te fali ovo, fali ono.... I tako slijedećih 5 godina. U međuvremenu se stari krvo skroz urušio i odlučili smo graditi - naravno, s namjerom da ishodimo građevinsku dozvolu. Onda se pojavila naša susjeda kojoj je smetalo to što mi gradimo i prijavila nas za bespravnu gradnju. Prvo rješenje je stiglo nakon što je kuća već bila gotova. Na to smo se rješenje naravno žalili i napisali da ćemo pokušati ishoditi građevinsku dozvolu. Inspektorica nas je uvjeravala da se kuća neće nikada rušiti jer oni to ne rade i nemaju novaca za to. Međutim, susjeda je opet bila uporna i u manje od godine dana uspjela ishoditi drugostupanjsko rješenje o rušenju naše kuće po kojem se možemo jedino žaliti Upravnom sudu, tj. tužiti državu.

Ja vas molim informaciju da li je moguće ikako stopirati to rješenje osim tužbe? Ukoliko uspijemo u međuvremenu dobiti građevinsku da li je rješenje ništavno?

Hoće li nam stvarno srušiti kuću ako nemamo gdje drugdje živjeti???? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega morate paziti na rokove. Rok za podnošenje tužbe upravnom sudu je 30 dana.

Drugostupanjsko rješenje koje ste dobili je konačno u upravnom postupku.

U Vašem slučaju osim podnošenja tužbe protiv konačnog rješenja ( Tuženi je organ čiji se konačni upravni akt osporava), a nakon što podnesete tužbu trebate iskoristiti i odredbe člana 17. Zakona o upravnim sporovima i tražiti odgadjanje izvršenja rješenja.

U zahtjevu za odgadjanje trebate iznijeti sve argumente koji Vam idu u prilog: Postojanje objekta prije početka radova,POtrebu hitne sanacije urušenog krova, radove na dogradnji - rekonstrukciji, započeti postupak za dobijanje gradjevinske dozvole, nenadoknadivost štete koja bi za Vas nastala itd, te za sve činjenice koje navodite trebate podnijeti dokaze, te tražiti da vas se sasluša kao stranku u postupku.

Obzirom da se radi o velikoj vrijednosti koju biste mogli izgubiti, trebate se obratiti odvjetniku kako bi Vaša tužba imala izgleda na uspjeh.

TRebate imati na umu da i susjeda u tom sporu kod upravnog suda ima položaj stranke, te trebate i navesti razloge zbog kojih ona ne bi trpjela štetu, ako rješenje bude poništeno.Tužbom trebate osporiti i prvostupanjski akt, te za to navesti razloge i činjenice utvrdjene u upravnom postupku.

 

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovan!

 

U tužbi pored navedenog treba dokazati da svojom gradnjom ne zadirete u prava susjeda ,te da susjed Vam osporava pravo na radove isključivo iz šikanoznih razloga .Zatražite odgodu izvršenja radi zaštite djece ,imovine i sl.

Obratite se lokalnoj samoupravi -gradonačelniku da intervenira za tu odgodu,

i kako je u ranijem postu rečeno uzmite odvjetnika da Vam napiše tužbu .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija