Jump to content

Adaptacija stana i tavana


anonimno

Preporučene objave

Molim pomoc.

 

Imam stan u obiteljskoj kuci kojem pripada i tavanski prostor.

Na tavan se ulazi iz stana. Posto je krov dotrajao, mislio sam prilikom obnove krovista urediti malu spavacu sobu na tavanu.

 

Sto mi od dozvola i dokumentacije treba za ovo, a za koji opseg radova mi gradjevinska dozvola ne treba?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonski: trebate lokacijsku a zatim i građevinsku dozvolu, naravno prije toga riješeni svi vlasnički papiri, gruntovno etažno, itd.

Čisto praktičan savjet: ako sanacijom krovišta NE MIJENJATE VANJSKE GABARITE OBJEKTA, jednostavno sve napravite ilegalno (savjetujem da date izraditi projekt prvenstveno radi statike). Naime, kako sam već nekoliko puta spominjao na ovom forumu, u nekim slučajevima je nelegalno najisplativije. Pomoglo bi da kažete gdje se kuća nalazi (koji grad).

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imam slican problem, naime stanujem s obitelji na najgornjem katu zgrade, a iznad nas je zajednicko potkrovlje u koje se moze pristupiti jedino iz naseg stana. isto bismo voljeli adaptirati i urediti to potkrovlje za sebe jer ionako nitko od susjeda ne moze do njega. da li ici legalnim ili ilegalnim putem?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Legalnim putem ne možete nikako, a ilegalnim Vam ne savjetujem jer zbog ovakvih stvari "padaju glave" (pogledajte crnu kroniku) a da ne spominjem zakonske sankcije. Naime, prvo pitanje je bilo o adaptaciji tavana NJEGOVOG VLASNIKA, a u vašem slučaju Vi niste vlasnik nego samo suvlasnik ravnopravno sa svim ostalim stanarima. Ukoliko želite mirno spavati, zaboravite tavan.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dovoljan Vam je samo jedan jalan prolaznik ili susjed da Vam zagorča život. U tom slučaju Vas uz naknadno plačanje i obavljanje svih dozvola čeka još i kazna.

ARHITEKTONSKA NAPOMENA: Zašto svi možebitni investitori nekih gradnji uvijek sami "projektiraju". Npr. kod adaptacija tavana svi žele raditi neke kućice, istake ili povišenja, a postoji pregršt dobrih i kvalitetnih ideja bez povečanja vanjskih gabarita kuće. Pa zar je platiti projektanta takav trošak?

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa i to LEGALNO ne bi smjelo biti strašno ako se time riješava stambeni problem jednom za uvijek. Zna li tko da li se SUGLASNOŠĆU svih stanara rješava i VLASNIŠTVO takvog zajdeničkog tavana? odnoso, što ako mi treba samo POLOVICA tavana za nadogradnju tj. rekonstrukciju? (cijeli tavan je površine 200 m2 a u zgradi je ukupno 10 stanova)... :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu je bio onaj tko je napisao da nema MIRNOG SPAVANJA jer po svemu sudeći situacija je slijedeća (koliko sam ja shvatila)

tko želi tavan, koji je u zajedničkom suvlasništvu svih stanara u zgradi, pretvoriti u stan MORA:

1. točno podijeliti tavan između svih suvlasnika

2. od istih zatražiti suglasnost za rekonstrukciju (nadogradnju)

3. od svakog kupiti njegov dio tavana (ili dobiti na poklon) i platiti na to porez (osim ako nije prva nekretnina)

4. zatražiti izdavanje lokacijske dozvole

5. pa onda građevinske

6. tek onda graditi

7.dobiti potvrdu od ureda državne uprave u županiji da se radi o stambenom prostoru

8. provesti etažiranje zgrade

postoji li neki drugi redosljed ???? :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tresla se brda...

Moj je savjet ukoliko se dobije suglasnost stanara krenut u adaptaciju...ok, postoji rizik da neki zlobnik obavijesti građevnu inspekciju međutim kakve su krajnje posljedice i kad će uopće one nastupiti imajući u vidu tromost u rješavanju mnogo krupnijih slučajeva bespravne gradnje.

Samo ti buraz gradi, pusti priče...u najgorem slučaju za dvadesetak godina ćeš morat zatvoriti prilaz na tavan jer koliko sam skužio nemaš namjeru mijenjati vanjski izgled zgrade. A osim toga izvođenjem radova ćeš i poboljšati hidroizolaciju i općenito kvalitetu krovišta nad svojim stanom, što se nikad neće dogoditi budeš li čekao da to učini upravitelj zgrade.

P.S.

A što je inače na tom tavanu, drže li se tamo kakve stvari?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je u pitanju ODRŽAVANJE uporabljive zgrade (=ne mijenja se na njoj ništa bitno, osim možda krovišta pa je i dalje usklađena s prethodnim lokacijskim uvjetima)) - nije potrebna građevinska dozvola,

ali u slučaju kada je u pitanju REKONSTRUKCIJA (dograđivanje, nadograđivanje, radovi radi promjene namjene građevine isl) - potrebna je građevinska dozvola.

U mom slučaju radi se o tavanu od 200 m2 (u svulasništvu 10 vlasnika stanova koju su ukupno u zgradi). Na tavan se dolazi normalnim stubištem. Gore osim smeća nema ničega a zgrada je stara preko 70 godina pa je pitanje kada će se krovište početi urušavati. Naravno, sredstva zajedničke pričuve to ne mogu namiriti.

Problem ovog tavana je, da bi se mogao pretvoriti u STAMBENI prostor je u tome što treba PODIGNUTI ZIDOVE a tek onda gradtiti novi krov jer sada možda samo na 40 m2 se može USPRAVNO stajati. Ne treba niti spominjati da se gore nalazi preko 20 dimnjaka. A opet sam skromna, ne treba mi sve, dovoljna je i trećina da si riješim glavni problem u životu (moji starci žive na zadnjem katu)) Eto, baš zbog te nadogradnje nema šanse da ne uleti građevinska inspekcija.. :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Što se događa s tavanom u obiteljskoj kući?

Vlasnik je suglasan da jednom sinu omogući adaptaciju tavana, koji je visinom i izgledom prilagođen za buduće stanovanje. Što se mora učiniti da se taj tavan etažira, tj pripremi za adaptaciju i postane vlasništvo sina.

Što se događa ukoliko tavan nije u građevinskoj dozvoli upisan kao budući stan i uopće upisan?

Molim pomoć!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija