Jump to content

Darovanje nekretnine brat-bratu


mgrubes

Preporučene objave

Poštovani!

Lijepo Vas molim ako mi netko može pomoći u savjetu.

 

Posjedujem 1/2 stana u Zagrebu u kojem i trenutno živim.

Drugu polovicu ima brat koji je sebi kupio drugi stan i u njemu živi. Planiram da s njim dogovorim otkup njegove 1/2 stana. Ja bih dignuo kredit u banci stambeni. Njemu bi sjela lova na račun, ja bio dobio vlasništvo 1/1 i vjerovatno dobijem od porezne da platim 5% poreza. No ono što bi mi napravili sa obostranimm dogovorom je to da novci budu na njegovom računu (kao jamstvo) a u biti budu moji jer sa tim novcima ja bih sebi gradio kuču.

No ono što je pitanje koliko dugo nakon zaključenja ugovora(kupoprodajnog)između mene i brata, i plačanja poreza sa moje strane, treba proći vremena da ja na toj istoj nekretnini njemu vratim 1/2 njegovog prijašnjeg vlasništva kroz darovni ugovor, i da li ako se to može da se na temelju

"brat bratu" dobije oslobođenje poreza.

Nakon toga on bi meni vratio novce na moj račun i dalje bi imali svako po 1/2 stana, ja sebi izgradim kuču a stan rentamo do prodaje. Evo znam da je malo komplicirano no molim ako netko zna šta i kako da to najbolje izvedem. Jer u banci mogu dobiti kredit za izgradnju kuče ali meni trebaju novci i za dozvole a ovako kad bih dobio keš mogao bih i jedno i drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ne ulazeći u pokušaj donošenja fiktivnog ugovora o darovanju budući se ovdje radi o prikrivanju naplatnog ugovora, odgovor za mogućnost oslobođenja je slijedeći:

- mogućnost oslobođenja od plaćanja poreza na promet nekretnina u ovom slučaju ne postoji budući stjecatelj ima u vlasništvu drugu nekretninu koja zadovoljava njegove stambene potrebe (osim ukoliko u skladu s utvrđenim kriterijima ne zadovoljava odnosno nije opremljen osnovnom infrastrukturom ili ne zadovoljava higijensko-tehničke uvjete).

- mogućnost oslobođenja pri darivanju linije braća-sestre postoji samo u slučaju ako su s daroprimateljem živjeli u gospodarskoj zajednici u vrijeme izgradnje građevine što u ovom konkretnom slučaju nije slučaj ukoliko je ista naslijeđena od drugih osoba (roditelja) koji su istu stekli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija