Jump to content

zakon o ovrsi


stravaxx

Preporučene objave

od 1993. godine vodim spor oko jednog potraživanja. naime ja sam prema tome dužnik. tadašnji ovrhovoditelj je prodajom vozila namirio dio potraživanja prodavši vozilo na prvoj dražbi za četvrtinu cijene i tako sam ja osto i dalje dužnik. nekih 8 godina vjerovnik šuti i ponovo traži namirenje dugovanja u istoj svoti. kako nisam u stanju ni tada bio platiti dug, vjherovnik opet šuti i prošle godine ponovo traži namirenje duga.

prema aktualnom zakonu o ovrsi zastara bi nastupila nakon 10 godina. no prema takonu koji je vrijedio 1993. kada je pokrenuta parnica odavno bi sve već zastarilo. kako je kod nas normalno da se zakoni redovito mijenjaju tko zna kako će se regulirati ta problematika opet. naravno meni na štetu. zanima me da li tu postoje ikakve mogućnosti da podliježem zakonu koji je vrijedio 1993. godine? hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Pokretanjem postupka u vašem slučaju ovršnog prekida se zastara, a ako malo pronjuškate po forumu vidjeti ćete da nije Vaš primjer postupka jedini koji se otegnuo.

 

Izvanparnični postupak (ovrha) se nastavlja prema sadašnjem važećem zakonu (iz 2005) sa izmjenama.

 

Savjet: Kontaktirajte ovrhovditelja i nagodbom dogovorite obročnu otpaltu dugovanja.

 

P.s. Neki Ivan Šuker sprema novi ovršni zakon tko zna što će biti unutra.

 

Pozdrav iz Gajnica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imam jedno pitanje,ovrha od jedne banke(nekakve kamate)sjela mi je na tekući račun i već 3 mjeseca nemam pravo na raspolaganje sredstvima na računu........imaju li oni pravo blokirati sve do zadnje lipe dok se ne sakupi dovoljno,ako imaju - od čega bih ja trebao živjeti s obzirom da mi plaća stiže na tekući,a on je u blokadi?

Unaprijed hvala na pomoći. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na žalost imaju pravo i rade to. no sreća je da još uvijek blokiraju samo račune na koje primate plaču. druge ne. ako možete prebaciti plaču na drugi račun moći ćete ju podići, no dok vas otkriju opet će vas blokirati. inače o vama i vašoj situaciji tu baš nikog nije briga. probajte se dogovoriti s ovrhovoditeljem. to vam je na žalost jedina mogućnost deblokiranja računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije mi jasno kako mogu........ili ja nesto krivo tumacim

Članak 149.

 

(1) Ovrha na plaći, naknadi umjesto plaće, naknadi za skraćeno radno vrijeme i naknadi zbog umanjenja plaće i mirovini, radi naplate tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno udržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja može se provesti do iznosa od jedne polovine, a radi naplate tražbine po drugoj osnovi do iznosa od jedne trećine plaće, naknade umjesto plaće ili mirovine.

 

(2) Ako ovršenik prima zajamčenu plaću u skladu s kolektivnim ugovorom ili zakonom, ovrha radi naplate tražbine iz stavka 1. ovoga članka može se provesti do iznosa od jedne trećine, odnosno do iznosa od jedne četvrtine takve plaće.

 

(3) Odredba stavka 1. ovoga članka primjenjuje se i na plaće vojnih osoba te na primanja osoba u pričuvnom sastavu za vrijeme vojne službe.

 

(4) Ovrha na primanju invalida po osnovi novčane naknade za tjelesno oštećenje i doplatak za tuđu pomoć i njegu može se provesti samo radi naplate tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, i to do iznosa od jedne polovice toga primanja.

 

(5) Ovrha na primanju po osnovi ugovora o doživotnom uzdržavanju i doživotnoj renti te na primanju po osnovi ugovora o osiguranju života može se provesti samo na dijelu koji prelazi iznos najviše stalne socijalne skrbi koja se isplaćuje na području na kojemu ovršenik ima bivalište.

 

Ps. potpisivanje svakojakih nebuloza o pristanku na ovrhu cjelokupnog iznosa prestaje biti zakonski valjano od 29.07.2008,donošenjem novog zakona o ovršnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija