Jump to content

PK kartica prilikom zapošljavanja?


novanova

Preporučene objave

Molim upućene da mi odgovore da li ja kao zaposlenik moram budućem poslodavcu dati na uvid PK karticu prilikom zapošljavanja? naime obavještena sam da ću po istu morati sama otići u poreznu upravu i dostaviti računovodstvu, pa me interesira da li je pk kartica potrebna prilikom prijave radnika (kao što računovodstvo firme tvrdi) ili je to samo hir poslodavca da vidi moja prijašnja primanja?

 

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PK karica je isprava koja sadrži ime i prezime punoljetnog građanina RH koji je porezni obveznik, njegovu adresu (radi pravilne uplate poreza i prireza) i podatke o uzdržavanim osobama ako je takve prijavio (djeca, nezaposleni supružnik, roditelji). PK kartica je dokument trajne vrijednosti koji izdaje porezna uprava prema mjestu prebivališta poreznog obveznika, na njegov zahtjev, a uvidom u njegovu osobnu iskaznicu iz koje prepisuje osnovne podatke, te uvidom u rodni i vjenčani list i potvrde o redovnom školovanju ili potvrde sa burze o nezaposlenosti uzdržavanog supružnika. U PK kartici nema baš nijednog slova ni broja o prethodnim primanjima, jer se to u nju ni ne upisuje. Ranije se dokument koji je sadržavao podatke o plaći i uplaćenim doprinosima, porezu i prirezu zvao PK-1, ali sad se taj zove IP obrazac i izdaje ga poslodavac do kraja siječnja za prethodnu godinu.

Znači, vaš poslodavac ima pravo kad traži da mu dostavite PK karticu, i to ne na uvid već u posjed tijekom trajanja radnog odnosa, on će je morati pokazati poreznom nadzoru kao izvor podataka za pravilan obračun vašeg poreza i prireza, i njegovu uplatu, zato mu je predajte, a ako je nemate, uzmite osobnu iskaznicu i otiđite u poreznu upravu, tamo će vam je izdati odmah.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Ako u drugom mjestu prijavite boravište, sa potvrdom te policijske uprave otiđite u poreznu gdje su vam izdali PK karticu i tražite da se to u nju upiše - imat ćete manji prirez dok to boravište tamo traje ako je u tom jmjestu prirez manji, a moći čete i tražiti povrat poreza ako se radi o području od posebne državne skrbi gdje je osobni odbitak veći. Postoje propisi o tome nakon koliko vremena boravište postaje prebivalište (ne možete privremeno negdje boraviti baš unedogled) ali ja te rokove ne znam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija