Jump to content

Iskazi stranaka pred drugostupanjskim sudom po žalbi - da li je moguće po zakonu?


logika

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim, ako znate za mogućnost, da mi hitno odgovorite, da li stranke u žalbenom dijelu postupka, dakle u samoj žalbi mogu zatražiti/zamoliti od drugostupanjskog suda da iste pozove radi davanja iskaza pred drugostupanjskim vijećem kada isto riješava predmet po žalbi?

 

Ako je moguće, molim, kojim zakonom je to uređeno (da li Zakonom o parničnom postupku ili nekim dr.) i da li netko zna da je nekada bila takva sudska praksa? Da li je tako nešto uopće moguće kroz naše zakonodavstvo ako je rješavanje predmeta spora u nadležnosti najprije prvostupanjskog suda, a onda po žalbi u nadležnosti drugostupanjskog suda?

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o parničnom postupku - Postupak po žalbi, od čl. 357 dalje.

 

Čl. 362 stavak 2.

 

Kad vijeće drugostupanjskog suda nađe da je to radi donošenja odluke o žalbi potrebno, može pozvati stranke ili njihove zastupnike na sjednicu vijeća.

 

Načelno, sud drugog stupnja ne izvodi dokaze i ne poziva stranke, već ocjenjuje na temelju onoga što je učinio prvostupanjski sud i na temelju žalbi.

 

Koliko je meni poznato, a nisam baš pratio tu problematiku, mogućnost da i drugostupanjski sud drži ročišta i sasluša stranke uvedena je u novije vrijeme kako bi se ograničilo "loptanje" predmetima, tj. višekratno vraćanje postupka prvostupanjskom sudu.

 

Da li se to provodi u praksi ne znam, ali usuđujem se nagađati da se provodi kao i mogućnost koja postoji odavna u upravnom sporu tj. da Upravni sud održi raspravu sa strankama - a to u praksi znači nikada.

 

Točniji podatak bi trebao dati netko tko ima puno iskustva na sudu, a mene bi jako veselilo da se pokaže da nisam u pravu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija