Jump to content

Kupnja stana- isplata na ruke


zeljka8

Preporučene objave

Da. Pod uvjetom da je prodavatelj fizička osoba, a predmet prodaje - stan nije unesen u poslovne knjige prodavatelja (prodavatelj je poduzetnik - obrtnik, slobodno zanimanje i druge djetanosti), tada se može cijeli iznos ugovorene cijene isplatiti u gotovini. (vidi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma)

 

U suprotnom, ako je stan dio poslovne imovine prodavatelja, dužni se uplatu izvršiti na njegov žiro-račun.

 

Ako je prodavatelj pravna osoba tada možete isplatiti do 105.000 kuna u gotovini, a preostali iznos na račun za redovno poslovanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Dižem ovu temu.

 

Dakle dogovorio sam kupnju stana za 97 tisuća eura.

Stan je pod hipotekom, a u pismu namjere te banke iznos za zatvaranje hipoteke iznosi 79 tisuća eura.

 

Prodavatelj želi da mu se dio novca isplati na ruke, u ovom slučaju 82 tisuće eura bi išlo kreditnom isplatom banka banci za zatvaranje hipoteke, a 12 tisuća prodavatelju na ruke.

 

Problem je u tome što prodavatelj ne želi ni u kom slučaju da tih 12 tisuća bude igdje prikazano na papiru.

Predugovor se ne bi radio jer nema kapare, a prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora prodavatelju bih dao 12 tisuća na ruke. Tek onda s tim ugovorom banka ide u realizaciju kredita prema kupcu, tj. meni. U tom slučaju neznam koje je moje sredstvo pravne zaštite.

 

Kako se ovome može doskočiti?

Hvala najljepša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matematika ne štima. 82 + 12 = 94. Ne 97.

 

Zaštita za što točno? Ako sve propadne, za ovih 12 tisuća? Nek vam potpiše potvrdu da je primio taj iznos na ime dijela kupoprodajne cijene. Navedena potvrda će naravno služiti isključivo u svrhu zaštite vaših 12 tisuća do realizacije posla, kada postaje bespredmetnom.

 

Ali pripazite si malo na stvarnu vrijednost stana, jer će tu Porezna biti nemilosrdna, u slučaju da ovih 82 tisuće nisu realno mjerilo stvarne vrijednosti stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kod kupovine stana pod hipotekom obvezno kontaktirati i hipotekara (banku).

bilobi bolje sa bankom dogovoriti otplatu duga.

vlasnik može uzeti novac i zaboraviti otplatu duga. banka proda stan da bi naplatila dug. ostaješ bez novca i bez stana. dobro pazi. velik je problem vratiti novac i ?

 

najbolja varijata bi bila preuzmi dug i prodavatelju isplati razliku cijene.

ili isplata ugovorene cijene tek po brisanju hipoteke. novi vlasnički list bez hipoteke.

nekretnine opterećena hipotekom ima manju tržišnu vrijednost (zbog poreza)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav

 

S obzirom na datum kad su ovdje postavljana pitanja, ako mi može itko nanovo odgovoriti, je li se išta promijenilo u zakonu....naime, odvjetnik mi je rekao da isplata kupoprodajnog ugovora MORA ići preko računa u kunama. Da li je moguće da mi kupac isplati pola dogovorene svote u gotovini "na ruke", a pola preko računa kreditom? Napominjem da su prodavatelj i kupac fizičke, a ne pravne osobe.

 

Unaprijed hvala svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Jedno pitanje ,pa tko zna kako.

Kupujem nekretninu vrijednosti recimo 40000 kuna, banka isplačuje prodavatelju na račun u kunama , a ja bih podignuo kredit recimo od 50000 kn,ali sve ide prodavatelju na račun,s tim da mi on vrati tih 10000 kn kad banka uplati novce na račun,kako se zaštititi da ipak dobijem tih 10000 kn jer prije uplate može se sve lijepo dogovoriti,a kasnije da ne ostanem bez kn.Znam da ću platiti porez na nekretnine u visini 50000 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni je logično da cijenu definirate na 40.000,00 kn, koji se isplaćuju njemu, a ostatak od 10.000,00 kn vama.

 

Ali ako banka to ne želi (iako ne vidim razlog tome), onda neka vam prodavatelj potpiše potvrdu (ovjerite kod JB-a) da vam duguje 10.000,00 kn, što će vam biti osiguranje da vas ne prevesla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

još mi je rekla da novac neću ni vidjeti jer uplata ide na kunski račun prodavatelja bez obzira,da li uzimam kredit u kunama ili eurima.

 

Ništa čudno, strandardna procedura oko namjenskog stambenog kredita. Novce korisnik stvarno ne vidi jer se automatizmom prebacuju na račun prodavatelja. Osim iznosa kapare, koji se isplačuje na račun kupca.

 

Stoga, a da bi ste izvukli 10 000kn, ste trebali napraviti (predugovor i) kupopr.ugovor u kojem bi stojalo da ste na ime kapare dali prodavatelju 10 000kn. Tada bi banka postupila kako navedoh, od 50 000kn prodavatelju isplatila 40 000 a na vaš račun 10 000kn. Naravno, uz dogovor s prodavateljom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • Spitfire je promijenio naziv u Kupnja stana- isplata na ruke
  • 2 godina kasnije...

Pozdrav svima. Trenutno smo u kupovini nekretnine, stana bez APN-a. Našli smo idealan stan i trenutno smo u pregovorima sa vlasnikom i agencijom koja ga prodaje.

Stan se prodaje za 100 k eura, vlasnik je pravna osoba koja želi da se u kupoprodajnom ugovoru navede cijena 80 k eura, a ostatak, 20 k eura da mu se isplati na ruke. Prema njegovim i riječima agencije, stvar je u tome što je vlasnik nekretnine dao za kupovinu 80k eura preko firme, a 20k eura vlastitih sredstava. Sad isto tako želi da mi njemu uplatimo. Ali, ono čega se mi bojimo je što i agencija i vlasnik ne žele da se tih 20k eura nigdje ne spominje. To bi bila kao kapara za koju se ne zna, neki naš interni dogovor. 

Moje pitanje je slijedeće, kako i na koji način se zaštititi ako već uplatimo tako ogroman iznos i dali možemo to ikako ovjeriti da smo pravno pokriveni ako išta pođe po zlu, neodobren kredit ili nešto drugo?

Ako išta znači, na kredit bi uzeli 40k eura, ostatak vlastita sredstva. 

Bojimo se, jako smo oprezni u vezi svega toga, a agencija se ponaša kao da je to sasvim normalno, a nisu to mali novci.

Ono što znamo, papiri o nekretnini su čisti 1/1, samo taj novac koji "ne žele" prikazati nam je problematičan jer ne znamo kako se zaštiti. A agencija dosta požuruje kao da će se stan prodati svakog trenutka. 
Unaprijed hvala na svakom pravnom savjetu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , LittleBread je napisao:

vlasnik nekretnine dao za kupovinu 80k eura preko firme, a 20k eura vlastitih sredstava

Meni ovo zvuči kao opravdanje da se ne plati 20k eura PDV-a koje vlasnik stana želi strpat u svoj džep. Ovo može biti potencijalni problem jer u slučaju stečaja jer stečajni upravitelj može utvrditi da je stan prodan ispod tržišne cijene. Jedini način koji meni pada na pamet da se zaštitite jest da tražite zadužnicu na taj iznos ali ni to nije 100% sigurno. Usput agencija požuruje prodaju jer se očekuje pad cijena, a njima je stalo da pokupe svoju proviziju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija