Jump to content

Porez na otpremninu


Jure01

Preporučene objave

Treba mi pomoč oko izračuna poreza na otpremninu, tj kako od bruto otpremnine doći do neto isplačene otpremnine.

Primjer: po ugovoru imam pravo na 2 mjesečne plače po godini rada kod poslodavca. Mjesečna plača je recimo 10 000 kn bruto.

Radio sam kod poslodavca 5 godina.

 

Otpremnina je 2(mjeseca)x10000x5(godina)= 100 000 kn Bruto

 

Po zakonu koliko sam vidio ako je firma uvjetovala otkaz, a to nije zbog ponašanja radnika imam pravo na 6 400 kn godišnje neoporezivo

 

6 400 x 5= 32 000 kn neoporezivo.

 

Nakon toga još ostaje 100 000 - 32 000= 68 000 kn.

 

E sad mene zanima koliki je porez na to. Ako sam dobro shvatio ide porez na prihod od nesamostalnog rada. Ali neznam kako se to izračuna, pa ako bi itko mogao pomoči. Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o porezu na dohodak je najnovijim izmjenama uveo tri porezne stope prema kojima se novčani primici od nesamostalnog rada oporezuju. Prva je stopa 12% i primjenjuje se na iznos do 3.600,00 kn, slijedeća je 25% i njome oporezujemo iznos od 3.600,00 do 10.800,00 kn, a sve preko toga oporezuje se stopom od 40%. Na utvrđeni porez ide i prirez po stopi koja se odnosi na mjesto gdje ste prijavljeni da prebivate.

Ako je otpremnina ugovorena u neto iznosu, vi neto iznos morate dobiti, a poslodavac će primjenom određene formule "izgraditi" bruto iznos i to tako da najprije utvrdi koliko treba isplatiti vama, a onda računa koliko je još potrebno nadograditi poreza i prireza. Pravilnik o porezu na dohodak propisao je koliko je neoporeziva otpremnina, a na dio koji prelazi taj iznos poslodavac plaća porez i prirez po stopama koje sam navela. Neoporeziva je otpremnina 6.400,00 kn za poslovno uvjetovani otkaz, što bi bio vaš slučaj. Kako pišete, imat ćete pravo na veći iznos i poslodavac će na to platiti porez kako sam opisala, to nije vaša briga. Postat će ako vam ne isplati otpremninu, pa ćete ga morati prijavljivati i tužiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija