Jump to content

Ažuriranje građevinske dozvole


mirabelo123

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Imamo kuću koja je legalna i ima potrebne građevinske dozvole pošto je izgrađena još 50-tih i sad se spremamo za ostavinsku raspravu, pa je isplivalo par problema:

 

- kad je izdavana građevinska dozvola, izdana je za objekt sagrađen na česticama 100 i 101. U međuvremenu je dio zemljišta prodan i rasparceliziran, pa se kuća sada nalazi na parcelama 100/1 i 101/1, no građevinska dozvola i dalje glasi na 100 i 101. Također, kuća nije ucrtana u nikakve nacrte (z.k., katastar, ne znam). Pričao sam sa jednom poznanicom iz katastra, kaže da to što kuća nije ucrtana nije problem pošto imamo građevinsku dozvolu i vlasničke listove za parcele 100/1 i 101/1.

 

Pitanje:

 

1. Kako se ažurira građevinska dozvola, da li bi tu moglo biti problema, da li preporučate angažman stručnjaka ili možemo to sami?

 

2. Pošto je ucrtavanje kuće ipak skup postupak, da li ima kakvih posljedica ako stanje ostane ovakvo? Posebno to pitam s obzirom da bi mogli ubrzo ući u EU, pa da li će se ponovno izmišljati neka pravila koja bi nam, s obzirom na mnašu poziciju u ovom pitanju, mogla naštetiti i otežati posao?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pošto postoji građevinska dozvola za kuću

treba kuću ucrtati u katastarski plan.

obrati se najbliži gedetski ured

informiraj (dogovori) se odmah za cijenu.

a možeš u više ureda tražiti ponudu pa koji ured je povoljniji.

nemožeš prodati kuću niti istu opteretiti hipotekom u svrhu dizanja kredita.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Ako je kuća izgrađena prema građevinskoj dozvoli onda je to gradnja u skladu sa zakonom , a ako ima odstupanja tada se to smatra bespravnom gradnjom i potrebno je ovisno o površini objekta do 400m2 brutto površine ,potrebno je ishodovati rješenje o izvedenom stanju .

To rješenje ćete dobiti tako da Vam ovlašteni ing. sačini projekt izvedenog stanja , plaća se razlika komunalnog doprinosa za veću površinu od one utvrđene u

građevinskoj dozvoli i50% od toga kao posebnu pristojbu za bespravnu gradnju ,vodni doprinos .

 

Detaljnije ćete naći u postovima iz lipnja 2009.

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Sve je legalno, jedino, kažem, u građevinskoj dozvoli su upisani stari brojevi čestica (100 i 101), a nakon prodaje dijela zemljišta novi brojevi čestica na kojima je kuća je 100/1 i 101/1).

 

Kuću je otac naslijedio po starim brojevima, na temelju građevinske, a sad, kad je on umro, mi bi ju naslijedili dalje, na temelju rješenja o nasljeđivanju i te iste stare građ. dozvole. Da li je to pravovaljano tako, ili se ipak to mora ažurirati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija