Jump to content

2. stup mirovinskog fonda


zvebos

Preporučene objave

budući da sam u mirovini od 01. mjeseca ove godine zanima me kako se u mirovinu uračunavaju uplaćeni doprinosi iz 2. stupa. Novac je tek u 5 mjesecu ove godine sav uplaćen u moj fond. Kako se preračunava uplaćeni novac u mirovinu? Molim odgovor ako netko zna. Ukupno mi je uplaćeno 47.000,00 kn. Bila bi to lijepa svota da se može i podići. Kako doći do uplaćenog novca?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon raspitivanja o tome jasno mi je da ne mogu podići svoj uplaćeni novac. Novac je tek jučer uplaćen u HZMO iz mog fonda. Može li se mirovina povećati nakon prebačenog novca? Činjenica je da HZMO nije mogao raspolagati novcem iz 2. stupa pa ni izračunati mirovinu, već samo iz 1. stupa. U mom fondu su mi rekli da će se mirovina povećati nakon svih uplaćenih doprinosa u 2. stup. Molim pojašnjenje. Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, mogu potvrditi i ja da do tog novca ne možeš doći, također provjereno na nekoliko mjesta - uglavnom ispada da je "pojeo vuk magare"...samo sam na jednom mjestu čuo (naglašavam čuo) da se iznos iz tog fonda počinje "ubacivati" u mirovinu tek nakon 65.-e godine starosti - no ponavljam - to je skroz neprovjerena informacija...sve se svodi na činjenicu da ne možeš dobiti svoje novce (nevjerojatno, ali istinito..) :ceka::glavomozid:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, gospodo, prisjetite se kako je nastao taj drugi stup mirovinskog.

 

Prije tog drugog stupa (ne mogu se sjetiti točnih postottaka pa ći govoriti okvirno) iz dohodka se odvajalo za mirovinsko recimo 10% . Kada su formirani 1 i 2 stup došlo je do toga da se u prvi stup odvajalo 6 a u drugi stup 4 % dohotka (3 stup je bio isključivo dragovoljni stup).

 

Dakle i nadalje su izdvajanja za mirovinsko iznosila 10 % samo se slilo u dva stupa umjesto u jedan , i nemojte se pretjerano nadati da će se ti novci ikada vidjeti zasebno.

 

Da nije bilo razdvajanja na stupove (a što je izmišljotina politike da bi se vidjelo da se nešto radi iako bez rezultata) tj da je ostalo samo izdvajanja ko do prije izmišljanja dva stupa sada ne bi tisuće ljudi razbijalo glavu što i kako sa 2 stupom, koji ionako odlazi u mirovinu i koji je obvezatan za izdvajanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija