Jump to content

Zastara komunalne naknade


antimon123

Preporučene objave

Bok!

 

Grad se slučajno sjetio da dugujemo komunalnu naknadu u povećem iznos i poslao opomenu. Kako računaju čak i 2003-2007. da li je zastupila zastara za te račune?

Da li je zastara za komunalne usluge 3 godine ili 1 godina?

Da li treba odgovati pismeno na opomenu? Ili platiti dug od 2008. g, a ove ranije godine zaboraviti?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani, zastara za komunalnu naknadu je tri godine, no postoji vise nacina racunanja pocetka zastare. Budući da se ovrha kn radi po Općem poreznom zakonu, a on navodi da zastara pocinje teci istekom godine u kojoj je utvrđena obveza plaćanja, no tu je i Zakon o obveznim odnosima koji kaze kako za povremena davanja zastara nastupa tri godine od dana dospijeća svakog pojedinog davanja.

 

Moj savjet Vam je da kontaktirate ustanovu koja Vam je poslala opomenu i savjetujete se s njima. Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

A što je s komunalnim dugom za nekretninu (konkretno, garažu) za koju nikad nije izdano rješenje o plaćanju komunalne naknade?

 

Naime, naslijedio sam garažu koja zemljišnoknjižno spada u famozno Staro Vrapče, tako da se na nju ne može upisati vlasništvo. Dakle, ona je bila u vanknjižnom vlasništvu i promijenila dva vlasnika prije nego je došla do mene. Papiri uredni, originali ugovora na broju.

 

Za garažu se, koliko sam upoznat, nikad nije plaćala komunalna naknada, ili se barem nije jako dugo plaćala, s obzirom na vanknjižno stjecanje garaže i na to da nije vezana za stan u istoj zgradi (pa nema svog poštanskog sandučića).

 

Prema propisima, dužan sam prijaviti nekretninu Gradu i komunalnom u roku od 15 dana od stjecanja vlasništva, kako bi se na temelju toga izdalo rješenje za plaćanje komunalne naknade. S obzirom da to nisam učinio, na temelju čega bi se potraživao dug? Na temelju toga da se utvrdi od kad sam vlasnik nekretnine pa da mi se dug retroaktivno izračuna?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za garazu se plaća komunalna naknada isto kao i za stambeni prostor. Međutim, ako nije izdano rješenje, a zatim po Zakonu o Općem upravnom postupku postalo konačno, pravomoćno i izvršno kojim se vas zadužuje za plaćanje komunalne naknade tada Vi niste duzni platiti komunalnu naknadu za tu nekretninu. Sudska praksa govori nam da se za plaćanje komunalne naknade moze biti zaduzen najkasnije od 1. sijecnja tekuce godine, te da se nemoze zadzivati za protekle godine retroaktivno. U Zakonu o Komunalnom gospodarstvu stoji i da mozete biti kaznjeni ukoliko ne prijavite nekretninu, a kazna je godisnji iznos komunalne naknade.

 

Dakle, nemojte platiti to za sto Vas terete, ukoliko se i odluče za prisilnu naplatu, vi se u prigovoru pozovite na nepostojanje Rjesenja o plaćanju komunalne naknade. Lijep pozdrav..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija