Jump to content

akontacija na dobit


ninochka

Preporučene objave

U točki 59. stavak 1. članka 630. ZTD-a je propisano da pravna osoba čini prekršaj ako članovima društva s ograničenom odgovornošću isplati dobit protivno odredbama članka 406. ovoga zakona. Za ovaj prekršaj za pravnu osobu se može izreći kazna do iznosa od 50.000 kuna, a za odgovornu osobu do 7.000 kuna. Smatra se da ovaj prekršaj postoji u slučajevima kada je iznos isplaćenih predujmova udjela u dobiti za tekuću godinu veći od iznosa neto dobiti koji je utvrđen u financijskim izvještajima za istu poslovnu godinu. U ovom se slučaju primjenjuju odredbe o nedopuštenim primanjima za članak 407. ZTD-a. U stavku 1. ovoga članka je propisano da su članovi društva dužni primljene isplate vratiti društvu ako im je društvo isto isplatilo protivno propisima ZTD-a i odredbama društvenog ugovora ili odlukama društva. Smatra se da se ova odredba odnosi i na iznos isplaćenih predujmova udjela u dobiti koji nisu mogli biti pokriveni iz dobiti tekuće godine. Smatra se da se na ove iznose ne primjenjuje odredba stavka 2. članka 407. ZTD-a u kojoj je propisano da član društva može zadržati ono što mu je isplaćeno na temelju podjele dobiti ako je to primio u dobroj vjeri osim u dijelu u kome je ono što je primio potrebno za podmirenje vjerovnika društva.

 

prof. F.Spajić, RIF br. 3/2007, str. 14

 

Od 01.07.2010. godine, kada je stupila na snagu zadnja novela Zakona o porezu na dobit, odredbom članka 10a. je propisano:

"Ako je tijekom poreznog razdoblja dioničaru, članu društva i fizičkoj osobi koja obavlja samostalnu djelatnost od koje se plaća porez na dobit, isplaćen predujam dividende ili udjela u dobiti, a istekom tog poreznog razdoblja ostvarena dobit nije dostatna za pokriće takvog predujma ili isti nije podmiren do dana podnošenja prijave poreza na dobit, tada se razlika koja je ostala nepodmirena, smatra primitkom koji se oporezuje u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak."

 

Osobno smatram da je ta odredba neustavna jer se njome u nejednak odnos svrstavaju pravne i fizičke osobe koji su članovi društva.

 

Postupak je:

1. temeljem probnog/privremenog RDiG član društva donosi odluku o isplati predujma dobiti (u novcu, naravi, usluga)

2. priznaje se potraživanje od člana društva

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija