Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
ninochka

akontacija na dobit

Preporučene objave

U točki 59. stavak 1. članka 630. ZTD-a je propisano da pravna osoba čini prekršaj ako članovima društva s ograničenom odgovornošću isplati dobit protivno odredbama članka 406. ovoga zakona. Za ovaj prekršaj za pravnu osobu se može izreći kazna do iznosa od 50.000 kuna, a za odgovornu osobu do 7.000 kuna. Smatra se da ovaj prekršaj postoji u slučajevima kada je iznos isplaćenih predujmova udjela u dobiti za tekuću godinu veći od iznosa neto dobiti koji je utvrđen u financijskim izvještajima za istu poslovnu godinu. U ovom se slučaju primjenjuju odredbe o nedopuštenim primanjima za članak 407. ZTD-a. U stavku 1. ovoga članka je propisano da su članovi društva dužni primljene isplate vratiti društvu ako im je društvo isto isplatilo protivno propisima ZTD-a i odredbama društvenog ugovora ili odlukama društva. Smatra se da se ova odredba odnosi i na iznos isplaćenih predujmova udjela u dobiti koji nisu mogli biti pokriveni iz dobiti tekuće godine. Smatra se da se na ove iznose ne primjenjuje odredba stavka 2. članka 407. ZTD-a u kojoj je propisano da član društva može zadržati ono što mu je isplaćeno na temelju podjele dobiti ako je to primio u dobroj vjeri osim u dijelu u kome je ono što je primio potrebno za podmirenje vjerovnika društva.

 

prof. F.Spajić, RIF br. 3/2007, str. 14

 

Od 01.07.2010. godine, kada je stupila na snagu zadnja novela Zakona o porezu na dobit, odredbom članka 10a. je propisano:

"Ako je tijekom poreznog razdoblja dioničaru, članu društva i fizičkoj osobi koja obavlja samostalnu djelatnost od koje se plaća porez na dobit, isplaćen predujam dividende ili udjela u dobiti, a istekom tog poreznog razdoblja ostvarena dobit nije dostatna za pokriće takvog predujma ili isti nije podmiren do dana podnošenja prijave poreza na dobit, tada se razlika koja je ostala nepodmirena, smatra primitkom koji se oporezuje u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak."

 

Osobno smatram da je ta odredba neustavna jer se njome u nejednak odnos svrstavaju pravne i fizičke osobe koji su članovi društva.

 

Postupak je:

1. temeljem probnog/privremenog RDiG član društva donosi odluku o isplati predujma dobiti (u novcu, naravi, usluga)

2. priznaje se potraživanje od člana društva

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Htjeli ste pitati da li se na isplatu dobiti (a ne poreza na dobit) plaća poseban porez?

 

Da, na sve isplate dobiti u mjesečnom iznosu većem od 6.000,00 kn obračunava se i plaća poseban porez po stopi 4% i to do 31.10.2010. nakon čega se navedeni porez ukida.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×