Jump to content

ovrha na tekuči


tinki2

Preporučene objave

molim hitno pomoč!!!!

naime,imam ovrhu na plaču kod poslodavca,1/3 plače

i danas doživim neugodno iznenađenje pri dizanju novca

iz banke. službenica u bani mi kaže da imam sudsku ovrhu

na tekuči račun,nije znala ni od koga niti koliki je iznos.

moje pitanje: dali banka smije blokirati moj tekuči pošto več ostajem bez 1/3 plače i dali to smije napraviti ovrhovoditelj,pošto su mi to jedina primanja?

dali je to uopče išta valjano jer nisam upoče obaviješten o toj ovrsi.

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

banka ako zaprimi ispravno rješenje o ovrsi po istom mora postupiti sukladno ovršnom zakonu i zakonu o platnom prometu isti radni dan. Što se tiče obavještavanja, Vi ste sa suda ili od Javnog bilježnika (ovisno o tome tko je izdao rješenje) trebali dobiti svoj primjerak. Izuzetak je kada se radi o rješenju o privremenoj pljenidbi, tada Vi ne dobivate svoj primjerak.

Što se tiče podizanja sredstava sa blokiranih računa, kod nekih banaka je moguće podići dio plaće uplaćene na račun uz potvrdu poslodavca koja je izdana sukladno čl 149 OZ koji kaže da je iz ovrhe izuzeta 2/3 plaće ili ako je ona veća od prosjećne plaće tada 2/3 prosječne plaće u RH. Potrebno se što prije javiti u banku (najkasnije isti dan kada je uplaćena plaća na račun) jer će se u protivnom sav priliv koji je uplaćen na račun koristiti za naplatu rješenja o ovrsi.

Banka kao institucija nije u mogućnosti pratiti porjeklo priliva na račun i isto tako ona ne plijeni plaću na računu nego prilive.

Ako se radi o sudskom rjšenju pokušajte se obratiti sudu koji je rješenje izdao i tražiti da Vam povuće rješenje s naplate u banci jer Vam se isto već naplaćuje kod poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija