Jump to content

Počeci


esperanza

Preporučene objave

šta vas košta? prikupite literaturu i bacite se na učenje! Ako vam posao ne ovisi o tome imate li pravosudni lil ne, onda nećete biti toliko opterećeni i pod pritiskom, samo naprijed. Pa u Americi je normalno da i ljudi u mirovini upisuju fakultet - možemo se pitati u čemu je svrha? Ali, zašto

ne? držim fige, ako ste stariji, ne znači da ste mrtvi i da trebate razmišljati šablonski! Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

netko će u mirovini čuvati unuke, netko heklati, netko šetati psa, netko obilaziti liječnike...a netko će opet prionuti učenju stranog jezika, putovati, čitati, i konačno raditi ono što mu pričinjava zadovoljstvo...

gospođo, samo naprijed...već samo razmišljanje o toj mogućnosti je velika stvar...

krenite, pa ako ide - super, ako ne, nikom ništa...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na podrškama. Preskačem stepenice i molim za savjete, mišljenja, kritike (zašto ne?). Da li mislite da bih uspjela:

1. položiti pravosudni

2. otvoriti odvjetničku kancelariju

3. zarađivati s tim poslom, ne mislim basnoslovno, ali zaraditi za život, recimo do 70. godine

 

Danas imam punih 60 godina i još pet godina do odlaska u mirovinu.

 

Zahvalna. esperanza je napisao:

Imam jako puno godina i jako puno radnog staža. Ali nemam položen pravosudni. Ima li smisla o tome razmišljati, makar kao zabava u mirovini. Šta o tome misle, čitajući razgovore, vrlo mlade kolege pravnici

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...ako polozite pravosudni i imate 5000 € viska, plus jos nesto novaca za otvoriti i opremiti ured... samo naprijed, mada osobno smatram da je to jako tesko u vasim godinama (uz postovanje vasih godina) jer ipak radni i zivotni elan nije kao u 30-tima.

 

Imate li bas takvu nuzdu da sad ulazite u to? Mislim, cubiti citav dan u uredu, dolaziti kuci u mrak.... sve da bi se skucala neka placa? Osobno, znam puno boljih nacina za provesti jesen zivota.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve ovisi mislite li vi učiti za pravosudni i polagati ga dok ste još uvijek zaposleni, ili tek nakon odlaska u mirovinu...i mislite li ići i ranije u mirovinu ili raditi još 5 godina..

 

pa ako i odete u mirovinu sa 65, i imate do tada sve riješeno (ispit, novac za upis, osiguran prostor, opremu, zakone, početni novac za režije itd.), prva godina je sigurno godina bez zarade, vi već imate 66...još 4 za vratiti uloženo i zaraditi koliko toliko pristojan iznos od kojega će se plaćati tekuće režije, a ostatak da bude za život i sve pod uvjetom da radite sve sami...

ne znam...računica mi ne djeluje optimistično...

ne znam ni koliko ste "jaki" (kako slovite u svojoj sredini, kakav posao sada obavljate), pa da bi privukli klijente, kao i to da li biste se uspjeli i kako nositi sa konkurencijom...

 

nema vam druge..da biste sve to otkrili, morate probati...

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se odlučim ulaziti u ovu avanturu, ispit bih svakako pokušala dati sada dok sam zaposlena i to što je moguće prije. Da li bih se odvažila i na odvjetništvo, to je već pitanje. Prihvaćam sve primjedbe, mada bih dio prethodnih okarakterizirala i kao predrasude. Ništa novo, nisam razočarana. Ali imam osnovno pitanje - koliko mlade kolege misle da bih, s obzirom i na svoje godine, ali posebno zbog činjenice da sam vrlo angažirana punih osam sati mog radnog vremena, mogla trebati za pripremu? Da li je neophodno slušanje ispita (ne živim u Zagrebu) i mogu li učiti samo iz propisa? Naravno računam i na skripte koje ću zamoliti o određenoj fazi priprema. Pitanja koja nalazim su vjerovatno od velike pomoći. Imam vrlo mladu kolegicu koja je ispit pripremala punih godinu dana, deset sati dnevno. Što se mene tiče krajnje obeshrabrujuće, ali možda je stvarno toliko potrebno. I dalje sam vrlo zahvalna na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemojete slušati tko je koliko učio, svatko je individualan. Doduše, mislim da je nama mladima ipak lakše jer kažu da se u poznijim godinama sporije uči. Ali Vi imate veliku prednost - radno iskustvo, barem u području u kojem ste radili.

Ne znam gdje stanujete, ali svakako bih Vam preporučila da odete slušati ispit. Npr. možete se naručiti za slušanje u petak poslije podne i subotu ujutro. Doista je korisno, tek toliko da Vas usmjeri.

Što se tiče literature, pogledajte si na forumu što se traži, čisto da ne biste učili nešto što se na ispitu ne pita. I svakako radite po pitanjima.

A sad, za odvjetnički ured... inače nisam pesimist ali osobno se u to ne bih upuštala, treba uložiti novaca a pitanje je hoćete li skupiti klijentelu... I ne samo to - klijente možda i skupite, ali onda se od njih namiriti je isto priča za sebe. sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija