Jump to content

Razvrgnuće suvlasništva nekretnine


Kajzerica

Preporučene objave

Pozdrav!

Suvlasnica sam 1/9 dijela nekretnine, kao moja sestra i mama. Ostali suvlasnici su baka sa 3/9 dijela i bakina nećakinja sa 3/9 dijela nekretnine. Prije tri godine mama, sestra i ja renovirale smo navedenu nekretninu i trenutno živimo u njoj. 2008. g baka je isplatila nećakinji 20 000 kn koje je ona tražila za svoj dio nekretnine. Međutim, 2009. nećakinja je pokrenula izvanparnični postupak na općinskom sudu sa prijedlogom za razvrgnuće suvlasništva nekretnina sudskom javnom prodajom - civilnom diobom i tražila je još 25 000kn za svoj dio nekretnine.

 

Na raspravi nismo postigli sporazum budući da smo moja obitelj i ja renovirali nekretninu i time povećali njezinu vrijednost. Predložile smo sudu da se dioba izvrši na način da se procijeni vrijednost nekretnine u vrijeme prije ulaganja jer bi sadašnjom procjenom predlagateljica, bakina nećakinja dobila više nego joj pripada. Sudac je obustavio postupak i predlagateljicu uputio u parnicu. Na prvoj parnici u rujnu 2009., na pitanje sudca, baka se izjasnila da pristaje na razvrgnuće nećakinjinog dijela nekretnine.

 

U ovom postupku mamu, sestru i mene zastupa punomoćnik HOK-e dok baka nema pravnog zastupnika.

Molim Vas da nam savjetujete trebamo li čekati završnu odluku općinskog suda ili da isplatimo nećakinji dodatne tražene novce za njezin dio, ali pod uvjetom da ona izvede sudskog vještaka koji bi potvrdio stvarnu vrijednost njezina dijela.

Napominjem da bakina nećakinja nikada nije sudjelovala u održavanju te velike nekretnine i nikada nije plaćala doprinose. Također, nikada nije komunicirala s nama i nismo se nikada upoznali.

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na sudu je trebalo protutužbom tražiti povrat uloženoga u nekretninu zbog povečanja vrijednosti nekretnine.

ako imate račune i druge dokaze (svjedoci ,radnici na nekretnini)

suvlasnici su dužni sudjelovati i snositi troškove redovitog održavanja nekretnine.

obično stranka koja predlaže vještačenje plaća (na račun suda)trošak sudskog vještaka.

 

u izvanparničnom postupku(prijedlog za ražvrgnuće suvlasništva) svaka stranka snosi svoje troškove.

 

kada sud prodaje nekretninu

dobije se puno manje

manja postignuta cijena,trošak suda....

 

zar je vrijednost vaše nekretnine preko 400.000,00kuna

(45.000,00 x 9 )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odvjetnik je pokrenuo protutužbu s ciljem dokazivanja povećanja vrijednosti nekretnine.Imamo sve potrebne dokaze da smo ulagali u nekretninu (računi, svjedoci...)Zanima me je li odvjetnik trebao navesti i da je tužimo radi neodržavanja nekretnine?

Sporno je što suprotna strana traži previše novca, a i taj iznos je sama procijenila. Mislile smo joj isplatiti vrijednost njezina dijela (naravno nakon procjene sudskog vještaka), ali nas odvjetnik nagovara da nastavimo s postupkom. Mislite li da bi je trebali isplatiti ili da nastavimo s postupkom? Po Vašem mišljenju kako će ovaj postupak završiti? Ako dođe do sudske prodaje, hoće li se prodavati cijela nekretnina ili samo tužiteljicin dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 godina kasnije...

Lijep pozdrav,

zamolio bih da me netko uputi u proces razvrgnuća suvlasništva sudskim putem. Zadnjih sat vremena pročitao sam dosta upita postavljenih na ovom forumu, ali svi su specifični i nitko zapravo ne pita nulta pitanja.

Dakle, mene zanima kako bi tekao postupak od njegova početka i što je sve potrebno prikupiti? Radi se o parceli sa 3 suvlasnika između kojih postoji usmeni dogovor o podjeli parcele. Pretpostavljam da bi prvo trebalo angažirati sudskog vještaka - geodeta koji bi napravio prijedlog podjele onako kako je dogovoreno, i što zatim? Pretpostavljam trebalo bi sastaviti i ovjeriti neki diobeni ugovor?

Da li se i u kojoj fazi angažira odvjetnik? Kako se taj predmet upućuje sudu? Ovo su vjerujem banalna pitanja, ali do sada nikada nisam bio u interakciji s pravosuđem pa vas molim za razumijevanje.

Eto, unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što će vam sudsko razvrgnuće ako postoji ovo,

prije 12 sati , M.Gub je napisao:

Radi se o parceli sa 3 suvlasnika između kojih postoji usmeni dogovor o podjeli parcele.

Dakle, radilo bi se o dobrovoljnom razvrgnuću u kojem postoji sporazum. Prema tome bi trebali angažirati ovl.geodetski ured za izradu parcelacionog elaborata, te će ista odraditi sve prema katastru i ZK. Ono za što bi vam trebala usluga odvjetnika je sastavljanje Ugovora o diobi zemljišta koji vam treba za samu podjelu i radnje oko promjene u javnim knjigama, no isti Ugovor možete skinuti sa stranica Legalisa pod nazivom Predlošci i iskoristiti besplatno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , Spitfire je napisao:

Što će vam sudsko razvrgnuće ako postoji ovo

Hvala na odgovoru.

Mislio sam na neki oblik dobrovoljnog razvrgnuća ali ne poznajem proceduru i terminologiju i mislio sam da se taj postupak nužno vodi preko suda (da on potvrdi naše slaganje).

Bio sam pod dojmom da se u slučaju sudskog razvrgnuća ne treba odraditi parcelacija, tj. da sudski vještak napravi prijedlog podjele suvlasništva, s kojim se ide na sud te da se na taj način formiraju nove čestice sa samostalnim vlasnicima, bez da se formalno provodi projekt parcelacije i diobe. Ta bi metoda trebala biti nešto povoljnija i brža od ove kad se provodi parcelacija.

uređeno: od M.Gub
citiranje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
, Spitfire je napisao:

...

Evo dobio sam ponudu geodeta. U njoj između ostalog stoje ove stavke:

1. Izrada prijedloga diobe katastarskih čestica (....) u skladu s dogovorom suvlasnika predmetnih čestica.

2. Izrada nalaza i mišljenja stalnog sudskog vještaka za geodetsku struku za katastarske čestice (...) u svrhu razvrgnuća suvlasničke zajednice.

3. Izrada geodetskog elaborata za parcelaciju katastarskih čestica (...) po pravovaljanom Rješenju, odnosno presudi nadležnog suda za razvrgnuće suvlasničke zajednice.

 

Možete li mi molim vas samo pojasniti taj proces. Dakle to bi koliko vidim išlo sudskim putem? Da li se tu onda radi o dobrovoljnom razvrgnuću ili se taj slučaj sudu prikazuje kao nedobrovoljan, pa zato vještak mora posredovati i predlagati rješenje iako ga radi u dogovoru s vlasnicima?

Da li je moguće da sud odbaci taj prijedlog vještaka?

I ako može neka procjena sudskih i odvjetničkih troškova? barem gruba. 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , M.Gub je napisao:

Dakle to bi koliko vidim išlo sudskim putem? Da li se tu onda radi o dobrovoljnom razvrgnuću

Ne. Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima čl.48 st.2, "Pravo na razvrgnuće ostvarivat će suvlasnik u sporazumu sa svim suvlasnicima s kojima razvrgava suvlasništvo (dobrovoljno razvrgnuće), ili putem suda (sudsko razvrgnuće), ako nije što drugo zakonom određeno."

prije 9 sati , M.Gub je napisao:

Da li je moguće da sud odbaci taj prijedlog vještaka?

Moguće, no malo vjerovatno ako postoji dogovor.

prije 9 sati , M.Gub je napisao:

I ako može neka procjena sudskih i odvjetničkih troškova? barem gruba. 

Pogledajte dio zadnjeg odgovora u temi, odnosi se na isto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , Spitfire je napisao:

Moguće, no malo vjerovatno ako postoji dogovor.

Hvala vam na odgovoru.

Ako imate volje da mi pojasnite, jer mi nije sasvim jasno.

Koja je onda točno razlika u dobrovoljnom razvrgnuću i razvrgnuću putem sudske presude? Ovo se pitanje odnosi na vaš odgovor "... ako postoji dogovor."

Zašto postoji potreba da se dioba rješava sudskim putem ako postoji dogovor između suvlasnika oko nje i ako je moguće dobrovoljno razvrgnuće? Jel to zato jer se tada parcele ne formiraju prema prostornom planu već prema sudskoj presudi, a u slučaju dobrovoljnog razvrgnuća se moraju formirati prema prostornom planu?

Dakle postoje dvije opcije u slučaju da postoji dogovor. Prva je da svi sjednemo, dogovorimo podjelu i da to ukoliko može, geodet isparcelira, mi sastavimo diobeni ugovor i to ide izvansudski, tj. dobrovoljno.

Duga opcija je da se, ako se ne može parcelirati po prostornom planu, angažira sudski vještak koji bi napravio skicu podjele, s tim se ide na sud, sud to prihvati te se po odluci suda radi parcelacija?

Dakle ako se ide sudskim putem treba angažirati vještaka koji će napraviti prijedlog, a ta je osoba vjerojatno i geodet koji će napraviti samu parcelaciju.

Inače razlika između te dvije ponude mi je kakvih 10k kuna, barem po ponudi koju sam dobio, pa zato pitam. Hvala na informaciji o cijeni troškova, no to mi je teško za procjenit. Koliko bi ročišta mogli očekivati ako sve ide po planu? Ugrubo, da li je 5000-10000 kuna sveukupnih sudsko-odvjetničkih troškova ok ballpark?

 

Hvala ponovo.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija