Jump to content

zakup poslovnog prostora i porez


anavir

Preporučene objave

lijep pozdrav, da li fizička osoba koja daje u zakup posl. prostr pravnoj osobi mora izdavati račun za zakup sa iskazanim pdv-om? fizička osoba je ujedno obrtnik (dohodaš). da pojasnim, fizička osoba je vlasnik tog poslovnog prostora- i sklapa ugovor o zakupu kao fizička osoba. Dobila sam informaciju da mora izdavati račun R2 iznos plus pdv te iskazati taj primitak u knjizi primitaka obrta te plaćati pdv. nije mi jasno, jer taj poslovni prostor nema veze s obrtom zakupodavca, zašto bi onda morala izdavati r2 obrta te prikazati taj primitak? Zar nije logičnije da plaća porez na taj iznos kao i svaka druga fizička osoba koja je npr u radnom odnosu kod druge osobe? Nadam se da nije prezbunjujuće pitanje. Anamih, možda vi znate odgovor?

unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, sad vidjeh vaš post i moje je skromno mišljenje slijedeće: obrtnik koji ima na popisu dugotrajne imovine poslovni prostor koji iznajmljuje fizičkoj ili pravnoj osobi, svejedno, ostvaruje na taj način dohodak od imovine kao obrtnik i za njega mora izdavati račun kao i za ostale aktivnosti iz svoje djelatnosti, obračunavati i uplaćivati PDV (ako je u sustavu).

Ako je poslovni prostor u vlasništvu obrtnika, a nije naveden u popisu DI, tada ga on ne iznajmljuje kao obrtnik, nego kao fizička osoba. U tom se slučaju sklapa ugovor o zakupu u kojem se definiraju međusobna prava i obveze, i taj ugovor vlasnik prostora kao fizička osoba nosi u nadležnu poreznu upravu, koja će na temelju iznosa zakupnine i svojih parametara o vrijednosti prostora po područjima donijeti rješenje o akontaciji poreza na dohodak od imovine. Na kraju godine će taj obrtnik u obrascu DOH ispuniti i taj dio obrasca, ali će na taj porez imati pravo na odbitak od 30% (tako radi moja porezna uprava) i kad zbroji dohodak od obrta i taj od imovine, utvrdit će svoju obvezu poreza na dohodak za 2010. godinu.

Kažnjivo je iznajmljivati prostor i ne prijavljivati, iako je to sa studentskim stanovima i turističkim kapacitetima raširena i općeprihvaćena praksa, ali ovako bi trebalo biti.

Hvala na povjerenju, nadam se da je odgovor bio razumljiv,

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Anavir, ovaj vikend razgovarala sam s dvoje ljudi kojima porezne uprave na njihovim područjima tvrde i provode drugačije nego što sam vam opisala. Dakle, dvije porezne uprave (a to znači da vjerojatno i ostale) tvrde ovako: ako je obrtnik u sustavu PDV-a, tada mora na prostor koji iznajmljuje trećima obračunavati PDV i uplaćivati ga u državni proračun, neovisno o tome da li je taj prostor u imovini obrta ili je privatni! Ne morate ovako postupati jedino ako niste u sustavu, tada vrijedi ono što sam napisala u prethodnom postu.

Ovome ima puno zamjerki, ali ako i vaša porezna uprava tako tumači, vjerojatno ćete se morati pokoriti, kud sreće da je to jedina nebuloza koja se pojavljuje u bespoštednom ratu za svaki novčić naplaćenog PDV-a. Još prije nekoliko godina uveli su praksu koju i danas provode: uvoznicima koji plaćaju PDV na carinskoj crti po carinskoj vrijednosti robe ne priznaju pravo na odbitak tog PDV-a u razdoblju u kojem je plaćen, već tek nakon što stranom partneru plate račun. Neki moji jači komitenti dugogodišnjim su poslovanje s inozemnim partnerima ostvarili duge rokove plaćanja (90 ili čak 120 dana), ali nisu mogli ostvariti pravo na povrat plaćenog PDV-a. Nisam nikad doznala da li je takva praksa vrijedila ama baš za sve uvoznike u RH, pa i one koji su od posebnog značaja za nas po broju zaposlenika koje imaju, pa ako kihnu....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

ja imam slicno pitanje al obrnuto. Naime ja sam obrtnik u sustavu Pdv-a, zakupio sam jedan prostor, napravio ugovor o zakupu, u prostor ulozio 100.000,00kn, 22.000,00kn je tada bio pdv na tu svodu, naravno odbio sam taj pdv, dosla mi je inspekcija, kaznila me, jer ulaganje u tudju imovinu nema odbitka pdv-a. Ugovor je bio sastavljen tako da moje ulaganje u prostor mi se odbija za najmninu prostora, znaci ja nisam placao najamninu dok nisam iskoristio tu svotu ulaganja. Moje pitanje je: da li ja sada nakon sto sam prebio to ulaganje kroz mjesecne najamnine, da li ja svoj mjesecni najam prostora imam pravo odbitka Pdv-a. Jer ako imam, zasto me onda porezna kaznila? Ako nemam ok, sve mi je jasno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija