Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
bubamis

fakturiranje prema inozemstvu/samostalni djelatnik

Preporučene objave

Molim pomoć...strana tvrtka registrirana u EU me odlučila plaćati za usluge na teritoriju hrvatske, radi se o marketingu tj. obilasku potencijalnih kupaca i prezentaciji strane tvrtke koju bih predstavljao

 

.

 

iako sama tvrtka ima 200 zaposlenih u centrali EU, običaj je da su svi više pozicionirani djelatnici nalaze na listi zaposlenih kao "freelance" tj. fakturiraju tvrtki svoju uslugu rada budući da to ima neke povlastice u EU kao i za tvrtku tako i za samog djelatnika

 

Primanja bi bila 10 000 kn/mjesečno, redovito, ugovor na godinu dana. radi se inače o radu u više smjena, tj, ima mnogo posla.

 

1. meni to odgovara jer koliko sam shvatio sam bih onda od bruto iznosa plaćao svoje doprinose u hrvatskoj i imao zdravstveno i mirovinsko, da li sam u pravu ?

 

 

2. sada mene pitaju da budem freelance na teritoriju hrvatske te im fakturiram svoju uslugu u inozemstvo, koliko vidim to se u hrvatskoj zove samostalni djelatnik, da li sam u pravu ?

 

 

3. Ako sam s njima dogovorio neto plaću od 10 000 kn/mjesečno, oni me pitaju koji je to bruto iznos ako sam samostalni djelatnik, tj. koliko moram tražiti da bi mi na kraju svega ostalo 10000 kn neto.

 

 

4. Moram li imati knjigovođu i možete li preporučiti nekoga tko se razumije u ovo ?

 

5. Gdje se prijavljujem za samostalnog djelatnika ?

 

6. Pitali su me još da li mogu mi platiti leasing za auto, tj. oni meni da plate a ja da uzmem na leasing ?

 

 

Radi se inače o velikoj firmi i ne bi me trebali zeznuti, inače imam dosta iskustva u poslu koji treba raditi pa je to plus za njih.

 

Hvala punio na pomoći

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

imate alternativu

 

- ugovor o radu za inozemnog poslodavca temeljem kog ostvarujete oporezivi primitak od nesamostalong rada ili

 

- kao obrtnik (vodite poslovne knjige uz planirani mjesečni dohodak=primici - izdaci od 10.000 kuna po)ili

 

- druga djelatnost - čl 47. Pravilnika o porezu na dohodak (vodite poslovne knjige kao obrtnik, ali nemate pravo na izdatak dnevnica, putnih troškova i dr.) temeljem ugovora o djelu trgovačkog putnika ili ugovora o posredovanju posrednika ili

 

- d.O.o.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×