Jump to content

GRAĐEVINSKA DOZVOLA na već postojeći objekt


anonimno

Preporučene objave

je sagrađena na urbanističkom zemljištu bez građevinske dozvole i nije upisana u katastar. Ima uvedene sve komunalije, za koje se redoviti plaća. MOLIM VAS za savjet- što mi je sve poduzeti da riješim sva pravna pitanja u vezi ove kuće(građevinaska + upis u katastar)?? Da li da sama ulazim u taj postupak, ili da potražim odvjetnika?? :-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega vam je potrebna lokacijska dozvola za koju se traži riješeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu (vlasnički list, ugovor o kupoprodaji ili pravu građenja i sl. dokumenti kojim dokazujete da imate pravni interes za izdavanje lokacijske), idejni projekt, katastarski preris, suglasnosti vodovda, elektre, Telekoma i Hrvatskih cesta (te suglasnosti po službenoj dužnosti traži ured državne uprave nadležan za izdavanje lokacijske dozvole), suglanosti tj. izjave vlasnika susjednih zemljišta u pogledu vaše građevine. Kad dobijete lokacijsku dozvolu, nakon podužeg čekanja i živciranja, jer nikad nije sve čisto i uredno, traži se građevinska dozvola. Za nju vam treba glavni projekt i dokaz da imate pravo graditi na tom terenu i isto tako gomila živaca, ali u ovom slučaju i novaca. Naime, uvjet za dobivanje građ. doz. je uplata komunalnog doprinosa koji se određuje metar kubni X ? kuna (cijenu određuje jedninica lokalne samouprave i taj novac ide njima), te dodatna upravna pristojba koja iznosi 1,5 puta određenog komunalnog doprinosa, jer ste sagradili objekt prije nego ste dobili pravomoćnu i konačnu građevnisku dozvolu (taj novac ide državi). Na kraju vam treba i uporabna dozvola i isto tako brdo dokumentacije. Ako su stvari u vašem slučaju pravno čiste, ne trebate odvjetnika, već arhitekta koji će vam sve voditi. Ne zaboravite da morate ostvariti dobar kontakt s službenicima državne uprave i stalno ih podsjećati da još nisu napravili vaš predemet, što znači redovito odlaziti kod njih i raspitivati se za stanje predmeta. Ispričavam se ako sam što propustila, neka drugi dodaju. U svakom slučaju je potrebno srediti papire objekata, tko zna sto se sprema s onim najavljenim zakonom: da nekretnine bez uredne građ. dokumentacije neće moći biti u pravnom prometu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz priloženog se vidi da znate svoj posao , pa Vas molim pokušajte mi objesniti šta da radimo :

1. kuća sagrađena prije ...68. , ima lokacisku i građevinsku , ali kuća ne odgovara građevinskoj dozvoli .

U katastru se zemlja na kojoj je sagrađena kuća vodi na 3 čestice , otac je vlasnik 1/ 1 , a u zemljišnim knjigama se vodi kao gradilište tj. kuća nije ucrtana.

Ovlašteni geodet nam je snimio situaciju na terenu , i krenuo u rješavanje situacije .U uredu za urbanizam (bar mislim da je tako rekao ) .Su rekli da će dati potvrdu ,ako izjavimo da je kuća indentična građevinskoj dozvoli - a nije . Mi smo tu zaustavili postupak ( geodetski ured traži puno novaca ) i nismo sigurni da nas "ne vesla" jer je kuća sagrađena prije 68.

Po njegovom bi morali vaditi novu lokacisku - za već sagrađenu kuću - a po novim zakonima izgrađenost parcele je veća od predviđenog i tko nam garantira da ćemo dobiti tu lokacisku dozvolu. itd....

Bila bi veoma zahvalna ,ako bi mi neko razrješio ili pomoga o razrješiti ovaj goldiski čvor .

Imaš kuću , a u stvari nemaš ništa ...

Stvarno niti znamo kome da se obratimo i šta da radimo . :-o:-o:-o:-o

je napisao:

Pravnica sam kojoj je u opisu posla rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na nekretninama i legalizacija bespravno izgrađenih građevina, kao i ishodovanje uredne dokumenatcije za buduće objekte u jednoj jedinici lok. samouprave. Sizifov posao!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Poštovana gospođo, molim Vas, budući da se bavite ovim poslom, ako imate malo vremena i volje pogledat postove u okviru stvarnog prava uz temu Rušenje dijela bespravne gradnje - kršenje Ustava RH. Čitajući neka obrazloženja (ne napade - već obrazloženja), ova tema doista intrigira. Jako me zanima mišljenje znalca - nekoga tko se bavi tom temom u praksi i tko zna čitat propise. Nekoga tko bi bio nepristran. Jeli moguće da postoje tolike greške u koracima i primjeni propisa? Čitajući propise.. ne znam...

:-o

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

I ja se ispričavam zbog anonimnog javljanja, ali trebam savjet nekoga tko zna svoj posao. Imam parcelu za koju je izdana građevinska dozvola 1980. ali gradnja se nikad nije započela. E sad budući da mi 100-njak tisuća kuna koliko bi novi dokumenti došli puno znače, zanima me koje su moguće posljedice gradnje po toj tozvoli. Također, naknadno bi proširili tu kuću, i tražili bi dozvolu za dogradnju ali, po novim propisima navodno će moja parcela biti u neizgrađenom građevinskom dijelu pa me zanima kako to utječe na proširenje postojeće legalne kuće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuće sagrađene bez drađ.dozvole upisuju se bez ikakvog teret, odnosno zabilježbe, a vi imate građ.doz.,prema tome i dokaz da ste gradili prije 1968. Osim toga kuće koje su sagrađene uz građ. dozvolu do 199..i neke, upisuju se bez ikakve zabilježbe i bez tehničkog pregleda i uporabne dozvolesve do 31. prosinca 2007., ( Zakon o građenju, članak dvijeto i neki) dakle nema komisije koja kontrolira da li je sve po projektu. Prema tome ne znam na kojoj osnovi traže izjavu od Vas da je objekt u skladu s građ. dozvolom. Jedino u razlici površina između izgrađenog objekta i onog uvjetovanog, može se odmah vidjeti odstupanje, ali ako je kuća građena prije 1968. i to uz građ. dozvolu, ne znam zašto bi trebali provjeravati površinu.

 

Za gosp, koji tvrdi da se prije 1968. nije itdavala lokacijska, napominjem da nije u pravu. Samo se tada zvala odobrenje za gradnju (ili lokaciju) kojim se uvjetovalo ishođenje građ dozvole (barem je tako u Zagrebu).

 

Jedino mi nije jasno kako to da se kat. čestice vode kao gradilište. Da li sve tri ili samo jedna. Ako je kuća zaista na sve tri k.č. upisane na istog vlasnika i sve tri gradilište, možda bi mogli pismenim putem tražiti da se nađe rješenje za legalizaciju kuće, pa možda i lokacijsku dozvolu za formiranje građevinske parcele ( iako se lokacijska dozvola izdaje isključivo za potrebe gradnje), što bi geodetu omogućilo izradu parcelacijskog elaborata , te potom upis kuće. Ne znam koliko geodeta traži, ali vjerujte, ima jako puno posla da se sve napravi kako treba. Njegov elaborat kojeg on potpisuje, pregledavaju i u katastru i u uredu za prostorno uređenje i u gruntovnici. Bez njihovog žiga ništa se ne može provesti. A geodeta mora vašu kuću smjestiti u zemaljske koordinatne sustave, a često potom uklapati u austrougarske planove, i udovoljiti urbanistima u njihovim idejama o ''ljepšem životu'' i pravnicima u ''čuvanju'' vlasničkih prava.

 

Otiđite sami u ured za prostorno uređenje i pitajte da li mogu u vašem slučaju izdati lokacijsku, ali prethopdno pitajte u katastru da li postoji kakvo drugo rješenje, jer katastar je kao državni ured dužan voditi ažurne podatke o zemljištu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija