Jump to content

blokada firme


Tina33

Preporučene objave

Poštovani,nadam se barem maloj pomoći.

Naime, mi smo mala obiteljska firma,koja je uspjesno poslovala zadnjih 15-tak godina,nekad bolje,nekad lošije,ali uglavnom smo uspjevali podmirivati svoje obaveze.Međutim, kriza je i nas stigla (kao i većinu malih poduzetnika i obrtnika), plaće i doprinose smo uredno podmirivali,ali nakon plaćanja drugih dospijelih računa novaca za obvezu PDV-a nije bilo.Uglavnom blokirali su nam žiro-račun kod banke radi 100.000,00 kn duga za PDV.

S obzirom na situaciju u državi,i pošto nam dužnici kasne sa plačanjem,a i posla je sve manje moje pitanje bi bilo :

"ŠTA DALJE?"

 

- Koliko dugo vremenski mozemo biti u blokadi?

(jer iskreno neznam kako cemo skupiti toliki novac)

- Ako ne podmirimo svoje obveze,koji je daljnji postupak Porezne Uprave?

 

Pošto smo nakon dugog uspješnog poslovanja prvi puta u ovakvim problemima svaki savjet bi nam dobrodošao.

 

Hvala

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iz iskustva prijatelja, blokada će vam trajati dok ne namirite dugovanje odnosno najmanje 10 godina od zatvaranja obrta, (ako je u pitanju obrt)kada nastupa apsolutna ,zastara pod uvjetom da odjavite obrt. možete poslovati (muljati) godinu dvije ali to je samo agonija. uzgred dugo ste izdržali.

otvorite novi obrt ili firmu na nekoga iz obitelji. too jr hrvatska realnost. ako je d.O.o. u pitanju neznam postupak.

ako ste branitelj uđite u neku braniteljsku zadrugu ili sa svojim suborcima osnujte novu i počnite izpočetka.

puno sreće i sačuvajte zdravlje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sama blokada može trajati najduže 3 mjeseca. Za svaki slučaj, ukoliko se ne radi samo o blokadi već o ovrsi, probajte otići u PU i postići dogovor. Ne znam kakva je situacija s Vašim dugom, odnosno smatrate li da je isti pravilno obračunat, ali se ( još ) uvijek možete dogovoriti oko obročne otplate ili ev. odgode.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonom je usvojen i novi, ubrzani stečajni postupak, prema kojem porezna uprava nadležnim trgovačkim sudovima dostavlja zahtjeve za pokretanje skraćenog stečajnog postupka za svaki gospodarski subjekt koji nema zaposlenih i ima evidentiranu blokadu poslovnog računa u neprekidnom trajanju od 60 dana.

 

Ukoliko imate zaposlenih blokada na poslovnom računu će trajati dok se ne izmire dugovanja (u praksi se ne primjenjuje blokada-do 3 mjeseca) ali time će rasti i Vaši troškovi, budući da firma ima i nove obveze a stare se kamate.

 

Prijedlog: ili proglasite stečaj (ukoliko je bezizlazno) ili pokušajte podići kredit,zatvoriti dugovanja i nastaviti poslovanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na odgovorima...

Čini nam se da cemo ipak morati u stecaj jer nemozemo podmiriti potraživanja,a banka nam neda kredit u ovoj situaciji..

Imali bi jos par pitanja..

4 zaposlena ce dobti otkaz i na biro,pa namjeravamo otvoriti novu firmu i opet ih zaposliti jer nisu ljudi krivi zbog ove situacije,dali je to moguce napraviti?

i zanima nas dali direktor,ujedno i jedini osnivač d.O.o. može sam sebi dati otkaz,i naknadno da se i on zaposli u toj drugoj firmi opet kao direktor ali nebi on bio vlasnik?

 

Iskreno,nismo se nikada nadali da će nam situacija biti ovako crna,niti nam je bila namjera državi ( kakva god da je,naša je )ne platiti PDV,jer smo ovih 15-tak god. sve uredno podmirivali. Ali voda je došla do grla i da se nebi zaduživali još više šta se tiče doprinosa i kamata mislimo da je najbolje opet ispočetka. Vaše mišljenje?

Hvala :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da ste u teškoj financijskoj situaciji puno jednostavnije i jeftinije Vam je otvaranje obrta, ukoliko djelatnost kojom se bavite možete obavljati putem obrta.

 

Zakonski, ne postoji prepreka otvaranja novog trgovačkog društva, zapošljavanje starih/novih radnika jednako kao i bivšeg/budućeg direktora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija