Jump to content

Dvojno državljanstvo - RH i SLO


PetraK

Preporučene objave

Studentica sam pri završetku Pravnog Fakulteta i kako nismo obradili situaciju koja me zanima, nadam se da će mi netko pomoći/znati odgovoriti.

 

Zanima me da li državljanin Slovenije, koji RH državljanstvo ne može steći prema ius sanguini ni ius soli, može steći RH državljanstvo izvanrednom naturalizacijom (a da ne izgubi slovensko)?

 

Redovnom naturalizacijom isto tako ne može steći RH državljanstvo jer bi to značilo da mora dobiti otpust iz slovenskog državljanstva što nije slučaj.

 

Dakle, zapravo me zanima da li je moguće RH državljanstvo steći kao drugo državljanstvo (uz postojeće slovensko)izvanrednom naturalizacijom?

 

Radi se o državljaninu RS koji bi u RH došao trenirati, koji je u samom vrhu sporta pa kako bi dobio sponzorstvo a i predstvaljao RH, htio bi RH državljanstvo.

 

Da li se navedeno može protumačiti - izvanredna naturalizacija - pretpostavka: od osobitog interesa za RH? Da li bi to u ovom slučaju bila valjana pretpostavka?

 

Pokušala sam naći odgovor kako na ovom forumu tako i na drugima ali nigdje ga ne mogu naći. U Zakonu o hrvatskom državljanstvu o navedenom ništa ne piše a ne znam više gdje da gledam.

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Članak 8.

 

Prirođenjem može steći hrvatsko državljanstvo stranac koji je podnio zahtjev za primanje u hrvatsko državljanstvo ako udovoljava ovim pretpostavkama:

 

1. da je navršio 18 godina života te da mu nije oduzeta poslovna sposobnost;

2. da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u hrvatsko državljanstvo;

3. da je do podnošenja zahtjeva imao prijavljen boravak najmanje pet godina neprekidno na teritoriju Republike Hrvatske;

4. da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo;

5. Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaća hrvatsku kulturu.

 

Članak 12.

 

Stranac čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes za Republiku Hrvatsku, može prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljava pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točaka 1. -4. ovoga zakona.

 

Hrvatsko državljanstvo može steći i bračni drug osobe iz stavka 1. ovoga članka koja je stekla hrvatsko državljanstvo, iako ne udovoljava pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona.

 

 

Znači ne gubi slovensko državljanstvo. Odnosno stječe hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljava pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona a Vas zanima st.2.

A sad je pitanje koliko je on dobar odnosno je li on od interesa za RH.

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija