Jump to content

ovrha dinersa za izgubljenu karticu - lihvarske kamate


sportaš123

Preporučene objave

Molim, za SAVJET i POMOĆ, te ako me netko može uputit dobrom Odvjetniku koji je specijaliziran za ovakve slučajeve, firme, ovrhe, itd.

 

Naime, Prije više od 10.godina, ukradena je muška torbica, u kojoj su bili novčanik sa svim bankarskim karticama, obrasci za vadjenje nove putovnice, biljezi, stara putovnica koja nije vredila već više od 6.mj, te biljezi, slike i drugo, jer sam nakon posla bio u dotićnom kafiću na kavi, te imao namjeru otići predat zahtjev za novom putovnicom.

Pošto je prijatelj platio raćun, i malo smo se zadržali, nisam otišao do MUP-a, već kući. Sljedeće jutro, otvorivši torbicu, primjetio sam da nedostaje PUTOVNICA, koja je nevažeća, te DINERS kartica, čiji je glavni nositelj bila moja majka, a ja sam imao preko nje svoju.

 

Odmah smo odjavili karticu, prijavili krađu, bili na policiji, napisao se zapisnik i to je bilo to. U to vrijeme naš stvarni ukupan dug prema Dinersu iznosio je oko: 12.000,00 kn, što smo ubrzo podmirili, i time mislili da je sve gotovo.

Nakon 2.tjedna, kontaktirao nas je Diners, da je određena osoba u tih 24.sata, napravila dug kupovanjem stvari u Italiji oko 25.000,00 kn. Pošto je stvar vodila policija, došli smo do fotokopija moje "nevažeće" putovnice, ali sa drugom slikom, i potpuno drugim potpisom nego što je moj.

Policija je rekla da je teško otkrit krivca i na tom je ostalo.

 

Nakon toga, vodili smo spor sa Dinersom, obrazlažući i pitajući kako je moguće da osoblje u Italiji nije provjerilo valjanost putovnice, i ogromnu različitost u potpisu, tražili smo i grafološko ispitivanje itd, te smo mislili da je sve i više nego jasno, jer kao prvo sa tom putovnicom nije bilo moguće ući u Italiju. Osoblje u Talijanskim trgovinama je krivo jer nije uvidjelo da je putovnica nevažeća itd.

 

Ukratko, to se vuklo po sudu, mi za rasprave nismo imali pojma, niti nas je tko pozivao, odbijali smo platit sporni dug, za koji bi i najgori sudac i neznalica shvatio u čemu je stvar, da bi nakon 4.godine, jedan dan dobili papir o OVRSI, iznos duga sa kamatama je do tada iznosio cca: 60.000,00 kn, te su dio po dio skidali sa mamine plaće.

Na ovrsi piše da će sa danom pravomoćnosti OVRHE, prestat računat kamate, a dug će skidat od plaće.

U medjuvremenu je moja mama otišla zbog teške bolesti u prijevremenu invalidsku penziju, koja ukupno sa socijalnom pomoći iznosi: 1.200,00 kn., i od toga joj već sad skoro pa 10-tak godina skidaju tu OVRHU.

 

Kada smo zvali Odvjetničko Društvo HANŽEKOVIĆ koje zastupa Diners da pitamo koliki je još dug, rekli su da je dug nekih par tisuća kuna manji od prvotnog, jer da sve što su skidali i što smo uplaćivali su ubiti pojele kamate.

Po našem izračunu, ako je rečeno da se kamate zaustavljaju, a da se Ovrhom otplaćuje dug, ukupan dug trebao bi iznosit još nekih 10.000 - 15.000 kn.

 

Šta sad radit, kako dokazat ove i više nego lihvarske kamate, jer prema ovome taj dug se neće nikad otplatit. Šta se može pravno poduzet da bi se dokazalo ovo "kamatarenje", kome se obratit.

 

Napominjem, da majka, nema nekretnina, pokretnina, da je podstanar, da je socijalni slučaj, i da nema drugih članova obitelji i prijatelja, nebi imala niti za osnovne potrebe.

Tužba ili bilo šta šta bi eventualno pokrenuli, dosta košta, i mi bi to još i riskirali i platili, kad bi bili sigurni da se te kamate mogu osoporit, i da sav novac dobiven OVRHOM, preko računa odbijaju od Glavnice.

 

Molim za pomoć.

Hvala. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Htjela bih možda malo pomoći za odaj dug dinersu i sama imam slično iskustvo dug mi se utrostručio, ali neki dan sam saznala da se treba obratiti državnom revizoru svaki grad ina svog revizora uputiti mu zamolbu da se on obrati kartičarskoj kući pošto zakonski izgleda kamata ne smije biti veća od glavnice treba pokušati pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

matka_1 je napisao:

Htjela bih možda malo pomoći za odaj dug dinersu i sama imam slično iskustvo dug mi se utrostručio, ali neki dan sam saznala da se treba obratiti državnom revizoru svaki grad ina svog revizora uputiti mu zamolbu da se on obrati kartičarskoj kući pošto zakonski izgleda kamata ne smije biti veća od glavnice treba pokušati pozdrav

 

U svakom slučaju hvala na informaciji. Najgore od svega je što su rekli da će kamate zaustavit, danom kad krene ovrha, i da će naplatit samo kamate do tog trenutka, a ovrhu i iznose koje skinu s plaće i mirovine će odbijat od glavnice.

Mi smo računali da bi po svemu trebalo bit još cca: 10000kn, a kad smo nazvali, Odvjetničko društvo Hanžeković koje zastupa Diners, rekli su praktički da je cifra ista kao u početku, a da je sve odlazilo ubiti na kamate.

Pa kolike su to kamate, i kako na koji način ih obračunavaju da su došli do ove cifre.

 

Pa ulični kamatari, nisu takvi lešinari...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Postovani, izracun zakonskih zateznih kamata uredjeno je zakonom tako da je lako izracunati koliki je tocno dug od datuma kada je donesena ovrha pa do danas.

 

Ja sam uz pomoc dobrih ljudi ovdje na Legalisu i jos jednom forumu uspjela izracunati ovrhu svom suprugu i zaustaviti ju na vrijeme jer banka nije reagirala cak ni kada je ovrha otisla u preplatu :zao:

 

Ako zelite, mogu vam pomoci napraviti okviran izracun tako da znate na cemu ste.

Ovo sto odvjetnicko drustvo govori da se dug nije smanjio jednostavno nije istina jer je zakonom zabranjeno (pripis kamate glavnici i uvecavnje glavnice), ali takodjer znam da neki pokusavaju tako obracunavati dug po sistemu - ako prodje prodje.

 

Mozete mi kopiju ovrhe (zatamnite osobne podatke ako zelite) poslati na mail hrabrica@gmail.com

 

lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija