Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju između supružnika


onedollar

Preporučene objave

Molim cijenjene kolege za mišljenje u sljedećem primjeru:

 

Supružnici skladno žive u istom kućanstvu zajedno sa dvoje punoljetne djece. Suprug ima još jedno izvanbračno dijete koje ne živi s njima. Ugovorom o doživotnom uzdržavanju supruga se obvezuje kao davatelj uzdržavanja a suprug kao primatelj uzdržavanja. Sve to u s namjerom izopćavanja izvanbračnog dijeteta iz nasljedstva oca.

 

PITANJE: Što će se desiti ako supruga (davatelj uzdržavanja) prva umre?

 

Po čl.585.st.1. ZOO, " Umre li davatelj uzdržavanja prije primatelja uzdržavanja njegova prava i obveze iz ugovora prelaze na njegova bračnog druga i njegove potomke koji su pozvani na nasljedstvo, ako oni na to pristanu. "

 

E sad ono što ja tumačim a nisam siguran.

Kako je suprug primatelj uzdržavanja, prava i obveze iz tog ugovora ne mogu preći na njega samoga, odnosno on ne može biti pozvan da se izjasni da li pristaje na produženje ugovora o doživotnom uzdržavanju. Potomci davatelja uzdržavanja, u ovom slučaju djeca koja nasljeđuju majku će biti pozvana da se izjasne da li pristaju na produženje tog ugovora. Ako pristaju oni zapravo stupaju u pravni odnos kao davatelji uzdržavanja prema svom ocu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U navedenom slučaju odnosi se na izvanbračno dijete primatelja uzdržavanja. Djeca iz zajedničkog braka su zakonski nasljednici davatelja uzdržavanja. No nije sve tako jednostavno. ZOO kaže da kad davatelj umre prije primatelja, njegova prava i obveze iz toga ugovora prelaze između ostalog i na njegove potomke koji su pozvani na nasljedstvo. Prema tome, ako davatelj uzdržavanja ima izvanbračno dijete i ono bi sa djecom iz zajedničkog braka moglo biti pozvano da se očitujena produženje ugovora. S druge strane ako je neko dijete iz zajedničkog braka nekim aktom ostavitelja bilo izopćeno iz nasljedstva, pa zbog toga niti ne bude pozvano na nasljedstvo, ono se po meni neće niti pitati da li pristaje na produljenje ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija