Jump to content

3 pitanja (porez - žiro i devizni računo - izdavanje računa RH)


tokage

Preporučene objave

Pozdrav svima,

radim kao freelance grafički dizajner tj slobodnjak. U zadnje vrijeme dosta radim za jedan inozemni servis koji mi isplaćuje novac preko servisa moneybookers.com te sa kojeg novac povlačim na devizni račun, isto tako radim i direktno sa inozemnim (EU) klijentima koji mi također uplaćuju preko servisa mooneybookers.com. Zadnji klijent mi je bila firma iz SAD koji nemaju mogućnost uplate tj slanja novca preko moneybookers.com (problem sličan kao kod nas u vezi paypal-a) pa mi je poslao ček, koji sam odnio u PBZ i oni su mi tražili da otvorim žiro devizni račun koji sam i otvorio.

 

Prvo pitanje,

ne razumijem se u poreze, tj ne znam kako se prijavljuje porez, zvao sam poreznu i iznenadio sam se koliko su neprofesionalni i odbojni. Samo me prebacuju po linijama i ništa ne mogu saznat. Zato bih molio da mi objasnite cijelu stvar sa prijavom porezom, na koju svotu moram platit porez (u zadnjih 6 mjeseci mi je sjelo na devizni račun oko 20.000kn), koliko je postotak iznosa poreza i kada ga prijavljujem. Oprostite ako kompliciram ali htjeo bih znati i uredno sve platit.

 

Drugo pitanje,

da li moram platit porez na prihod koji sjedne samo na žiro devizni račun ili moram platit porez na prihod koji mi sjedne na obični devizni račun,

 

Treće pitanje,

račun, da li postoji mogućnost izdavanja nekog oblika računa pravnim osobama u RH kao fizička osoba.

 

Hvala na strpljenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

lijep pozdrav,

 

vrlo slican problem imam i ja. s tim da ja nemam potpisan s nikim nikakav ugovor niti išta slično nego imam prijatelje koji imaju tvrtku u SAD. e sada pošto smo prijatelji oni meni pošalju na moj bankovni račun novac kao dar. pa me sada zanima koliki je uopce godisnji iznos i da li se placa porez na dar u onom iznosu od 5% ili se uopce ne placa porez na novcani poklon?

 

Puno hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bitno je razlikovati radi li se nešto kao gospodarska aktivnost ili kao prijateljska gesta. Tanak led, ali da probamo analizirati.

Oni koji se osnivanjem gospodarskog subjekta (obrta, d.O.o.) legitimiraju kao poduzetnici, plaćaju porez na dohodak od tih aktivnosti.

Građani RH koji imaju prijatelje po svijetu kojima su voljni pomagati svojim znanjem nisu zbog te geste postali obveznici poreza na dohodak. Osobito ako se radi o malim iznosima na godišnjoj razini, mislim da vas nitko neće pitati ništa o tome. Naravno da je pojam "mali iznos" podložan raznim kvalifikacijama i dojmovica - nekome je malo ono što je nekom basnoslovno puno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija