Jump to content

voznja pod zabranom


Ante3005

Preporučene objave

Ante3005 je napisao:

vozit MORAM..sada me zanima sta ucinit u slucaju da me zaustave?

kakva mi se kazna sprema...?

Kod sebe uvijek nosite:

1. pribor za higijenu,

2. posteljinu za krevet 100x200 i

3. ako pijete neke lijekove nosite sa sobom zalihu za 1 dan unaprijed.

 

Tom radnjom činite kazneno djelo koje policija goni po službenoj dužnosti.

 

Uhitit će vas na licu mjesta i odvesti istražnom sucu.

 

Zadržavanje može trajati od popodne do ujutro, nužnost pribora pod 1.

 

Ako pritvorska jedinica ima krevet, moguće je da je u njemu noć prije spavao neki ilegalac sa srednjeg istoka koji se mjesecima nije prao, nužnost posteljine pod 2.

 

Ako pijete lijekove, teško da će ih imati služba hitne medicinske pomoći, neugodnosti se spriječe nošenjem lijekova pod 3.

 

Opis kaznenog djela i iznos kazne:

 

KAZNENI ZAKON

Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude

Članak 308.

(1) Tko obavlja određeno zvanje, djelatnost ili dužnost ili određene poslove iako je prema njemu primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera ili su nastupile pravne posljedice osude zbog čega je takvo obavljanje zabranjeno ili nije dopušteno, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko upravlja motornim vozilom iako je prema njemu primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

(3) Tko omogući nekoj osobi obavljanje određenog zvanja, djelatnosti ili dužnosti ili određenih poslova iako zna da je prema njoj primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera ili su nastupile pravne posljedice osude, zbog čega je takvo obavljanje zabranjeno, ili nije dozvoljeno, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

(4) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko omogući upravljanje motornim vozilom osobi iako zna da je prema njoj primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

 

Sretno. :mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petica vas dobro savjetuje izgorit ćete ko luk na masti.

jedna mala ispravka : osoba se ne uhićuje i ne dovodi istražnom sucu ,

to je bilo u prekršajnom postupku jer ako ga terete za 308 po KZ onda ga ne mogu prijavljivati po prekršajnom za "isto djelo" ,ima neki latinski izraz ali 5 če ga sigurno znati.

Nadalje da bi se 308 dokazala potrebna je dostavnica i povratnica sa vidljivim datumom i jasnim potpisom onog na koga se zabrana odnosi,

a to tijeloma gonjenja nije dostupno odmah, već je potrebno tjedan ili dva da se navedene potvrde pribave od npr Odjela za vozače-koji se bave upisom zaštitnih mjera u PU .Znači prilikom zaticanja u prometu "tzv Organi reda ne mogu odmah znati da li su ispunjeni svi uvjeti za 308-u (potpisana dostavnica i sl.. )jer mnogi zatečeni u tom nedjelu nisu dobili obavijest o izricanju zaštitne mjere, a ona im je ipak upisana u Informacijski sustav kojim se policija služi.

 

5 je sve ostalo dobro objasnio a ja sam samo malčice dogradio njegovu verziju :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

dostav mora biti osobna potpis onog a prma kome se zabrana primjenjuje to upozorenje piše na spomenutim obavijestima.U praksi je to sasvim jedna druga priča,možete proguglati Prekršajni zakon i njegove odredbe o dostavi ima nekoliko varijanti kada se dostava smatar urednom.Državno odvjetništvo uglavnom odbacuje prijavu ako dostava nije osobna jer kako kažu osoba nije imala svijest o počinjenju djela.

 

Uglavnom zabrana nebi niti trebala biti upisana u vaš dosje,ako niste osobno zaprimili obavijest, ali to je neka druga priča,Upravno tijelo upisuje zabrane čak iako je dostava izvršena po Zakonu o općem upravnom postupku ,(ubačeno u sandučić ili objavljeno na oglasnoj ploči upravnog tijela),uglavnom nisu "sigurni" zapravo ne znaju po kojem bi zakonu vršili dostavu iko je to navedena obavijest samo nastavak prekršajnog progona .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Okrivljenik dostavnicu ne mora osobno potpisati, da bi dostava bila pravovaljana.

 

To što ODO odbacuje kaznene prijave zbog toga, govori dosta o njima, ali i o neukosti policije po pitanju propisa o načinima dostave.

 

Policija nema ovlasti nekoga prisiliti da nešto potpiše.

 

Postoje osobe koje ne potpisuju nikom nikad ništa, osim ako nešto same ne traže.

 

Ima ih bar 20%.

 

Ukoliko se dostava ne može izvršiti osobno radi odbijanja od strane okrivljenika, treba primjeniti odredbe Zakona o kaznenom postupku o načinu dostave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno slažem se sa svim u vašem odgovoru "5".

 

Dostavu spomenutih obavijesti uglavnom vrše "Hrvatske pošte"

na način da na dostavnicu u rubrici napomena dostavljača u slučaju neisporuke upisuju riječ "Kovčežić" kao sinonim za sandučić pozivajući se na Zakon o općem upravnom postupku.

Kada takva dostavnica se vrati upravnom tijelu "Mup-u"oni bez obzira što nije izvršena pravovaljana dostava upisuju zabranu sa datumom s dostavnice na teret vozača koji sa vremenom trajanja nije upoznat,ponovno se pozivajući na Zakon o općem upravnom postupku čini mi se čl 90 ili 91 ispravi te me ako griješim .

 

Iz vog s događa da prilikom nadzora vozača u prometu bude zatečeno i procesuirano mnogo vozača koji uopće nisu zali za zabranu niti kada je započela nit do kada traje ,to sam želio istaknuti kao svojevrstan propust u radu državnih tijela a sami procesi koji iz ovog proizlaze ne služe nikakvoj svrsi te stvaraju nepotreban trošak državi i zamaraju cijelokupni "aparat" s nečim što neće polučiti nikakva rezultat u cilju povećanja sigurnosti u prometu.

Želim istaknuti da u 90% slučajeva čl. 308 je mrtvo slovo na papiru koje se ne može procesuiratu u namjeri za koju je pisano.

 

Ovaj nedostatak koordinacije i postupanja državnih tijela ne služi nikom osim recidivistima koji bolje prolaze bivajući gonjeni za čl.308 (ODO odustaje zbog dostave) nego za čl 289 ZSPC-a gdje ih Dežurni odjel Prekršajnog suda odradi novčano i dodatnom zabranom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

saboter je napisao:

Ovaj nedostatak koordinacije i postupanja državnih tijela ne služi nikom osim recidivistima koji bolje prolaze bivajući gonjeni za čl.308 (ODO odustaje zbog dostave) nego za čl 289 ZSPC-a gdje ih Dežurni odjel Prekršajnog suda odradi novčano i dodatnom zabranom.

 

Ne samo nedostatak koordinacije, nego i ono što je dogovoreno - loše je dogovoreno.

 

Sukladno protokolu ODO - policija, prednost se uvijek daje kaznenim djelima, što je loše rješenje.

 

U više navrata se počinitelje može efikasnije sankcionirati po prekršaju u odnosu na kazneno djelo.

 

Procesuiranje po prekršaju zaobilazi ODO što je pozitivna stvar jer se djelatnicima ODO obično ne da raditi i daju sve od sebe da "otpile" policiju.

 

Što se tiče prekršajnih sudova, ne produžuju više zaštitnu mjeru ukoliko okrivljenik ne počini novo prekršajno djelo radi kojeg mu se treba izreći zaštitna mjera, ali zbog samog kršenja zabrane - ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poznati su mi neki slučajevi kada osobe nisu imale pojma da su pod zabranom, to je valjda zbog ovih slučajeva. A da li ovo znači da se može i izigravati zakon, npr. dogovorim se sa poštarom i ženom da ona potpiše obavijest u moje ime, a ako policija zaustavi nemam pojma da je netko potpisao za mene? Odem na sud i utvrdi se da stvarno nisam potpisao, da to nije moj potpis, mada bi onda žena mogla odgovarati što potpisuje dokumente koji nisu za nju :-D ili? I da, siguran sam da je bilo takvih slučajeva, ali da li su policija i sudstvo baš tako naivni??

I da, zašto se onda ne učini nešto, a ne da se 90% izvlači na takvu foru? Zašto policija ne dostavlja ili ne privodi na potpisivanje kada odluči da počinje zabrana, tada bi bilo puno manja magučnost manipulacije i izbjegavanje dostave, zapravo policija ima premale ovlasti, jer bi trebala imati ovlast da nekoga natjera da nešto potpiše ili ako ne želi da mu svejedno počinje teći kazna, ako ima svjedoka koji može posvjedočiti da je osoba upoznata da mu počinje teći zabrana. Ovako ispada da oni koji su krivi imaju mogučnost naći rupu u zakonu i provući se kroz nju :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

marino01 je napisao:

Zašto policija ne dostavlja ili ne privodi na potpisivanje kada odluči da počinje zabrana

 

Pitanje je na mjestu.

 

Problem postoji, policija više nema praksu dostave poštom tih obavjesti (mogući su izuzeci), u pripremi je poseban pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika po temi određivanja zaštitnih mjera i načinima dostave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica je napisao:

 

Pitanje je na mjestu.

 

Problem postoji, policija više nema praksu dostave poštom tih obavjesti (mogući su izuzeci), u pripremi je poseban pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika po temi određivanja zaštitnih mjera i načinima dostave.

Znači za nekih desetak godina možda nešto i bude :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica je napisao:

Bit će vrlo brzo. Mjesec - dva.

U svakome slučaju treba nešto mjenjati, jer ovo nema pretjerano smisla da poštari donose obavijest i možda sami odluče kada počinje teći zabrana, nagovarajući nekoga od ukućana da potpiše ili ostavljajući u sandučiću obavijest pa onda netko u policiji odluči da je dostava ipak uredno izvršena :-? A ljudi voze i dalje i nisu ni svjesni da su pod zabranom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Jeli se što promijenilo po pitanju ovog pravilnika o načinu dostave. Naime očekujem obavjest o zabrani upravljanja ali zbog prirode posla sam često na duže odsutan od kuće (i po 3-4 tjedna). Kolega mi je dobio obavjest o izvršenju mjere zabrane upravljanja ali mu je koverta samo ubačena u sandučić iako na istoj piše da se uručuje U RUKE, ali na poleđini je samo napisan datum i da je uručeno u sladu s pravilnikom za upravni postupak i da zabrana teće od primitka. Ništa nije potpisao, bio je mjesec dana na ljetovanju i vozio, nije ni znao da mu je to stiglo. Ne želim da mi se dogodi nešto slično tj mogu li se u takvom slučaju pozvati na to da ne znam da je zabrana počela teći (što je istina), u slučaju da se isto dogodi dok sam na putu i da me zaustave?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kršenjem zaštitne mjere zabrane upravljanja čini se kazneno djelo, te bi stoga po logici zdravog razuma, trebalo poštivati odredbe dostave iz Zakona o kaznenom postupku koji nalaže da se dostava mora izvršiti osobno.

 

Naravno da uvijek postoje oni koji odbijaju nešto potpisati, za njih do 31.08.2011. godine vrijedi staro pravilo da će im se dostava ostaviti u stanu ili mjestu na kojem su zaposleni, ali pošto ima sve više beskućnika i nezaposlenih od 01.09.2011. godine počinje vrijediti pravilo da će dopis ostaviti na mjestu na kojem je zatekao primatelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Upravo tako, sve ste savršeno dobro shvatili.

 

Postoji jedan protokol čiji je sadržaj, ne bih baš rekao tajan, ali ga nikad nije vidjelo oko javnosti, po kojem će te vi super jeftino proći, možda platite i manje kuna nego što bi dobili zbog nevezivanja pojasa, sigurno manje nego što bi vas sljedovalo zbog kapljice više ili mrvicu veće brzine.

 

Općenito, kažnjavanje prekršitelja po prekršajima je danas mnogostruko okrutnije nego po kaznenim djelima.

 

Čudno jest, ali istinito. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

dmati44 je napisao:

Meni je izrečena zaštitna mjera zabrane i rješenje je danas postalo pravomoćno. Jel to znači da od danas imam zabranu upravljanja ili ipak moram pričekati dopis od polocije

Treba čekati dopis policije.

 

Kada taj dopis dođe taj dan još možete voziti, zaštitna mjera započinje od ponoći.

 

 

 

 

dmati44 je napisao:

Članak 308.

 

Da ne copy/paste tu se spominje 150 dnevnih dohodaka ili 6mj zatvora. Baš i nije malo. :-o

 

Treba razumjeti kako se vodi prekršajni, a kako kazneni postupak.

 

Ja ću opet ponoviti da je kažnjavanje prekršitelja po prekršajima danas mnogostruko okrutnije nego po kaznenim djelima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija