Jump to content

naknadno pronađena imovina


anonimno

Preporučene objave

Kao sudačkom vježbeniku dali su mi da vodim ostavinske rasprave. Nasljednici su podnjeli prijedlog za naknadno pronađenu imovinu. Tek nakon održanog ročišta ustanovio sam da je katastarska čestica bila obuhvaćena ranijim ostavinskim rješenjem ali samo na način da su nasljednici naslijedili "nekretnine u posjedovnom listu" broj taj i taj, bez oznake predmetne katastarske čestice. Radi li se ovdje o naknadno pronađenoj imovini ili treba donjeti samo dopunsko ostavinsko rješenje. Problem je u tome što su se pojavili novi nasljednici a i oni koji su ranije ustupili svoj dio sada žele nasljediti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tome i je problem. Dobio sam prijedlog za naknadno pronađenu imovinu, s obzirom da u prvom rješenju o nasljeđivanju postoji samo broj posjedovnog lista, ne i oznaka katastarske čestice koja je u pitanju. Kolega koji je zaprimao zahtjev nije mogao znati da se ne radi o novoj imovini jer su stranke došle samo s vlasničkim a ne i posjedovnim listom. Dakle, mogu pozvati dosadašnje nasljednike da dostave i posjedovni list pitanje je samo smijem li to ili da se pravim tošo i poštujem stanje u spisu iz kojeg se ne vidi da je čestica možda već raspoređena ranijim rješenjem. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštuj stanje spisa i tu česticu koja je knjižno vlasništvo rasporedi prema ključu iz rješenja o nasljeđivanju. To je ujedno i jedini način da se ta imovina uknjiži na nasljednike, a što je prema posjedovnom listu nemoguće. Onaj tko se buni na prijašnju podjelu imao je pravo svoje nezadovoljstvo iznijeti tijekom ostavinske rasprave.

 

Sve ovo pišem u vjeri da se radi o ostavinskom predmetu u kojem je rješenje o nasljeđivanju doneseno prije stupanja na snagu novog ZN-a zato jer onda o naknadno pronađenoj imovini ne bi ni odlučivao sud nego javni bilježnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija