Jump to content

Rastava, skrbništvo i alkoholizam


lana33

Preporučene objave

Molim nekog tko ima saznanja ili slična iskustva da mi pomogne..

Dakle, suprug i ja ne živimo zajedno već 15 mjeseci..ostavila sam ga kad nam se rodila kćer. On je alkoholičar koji odbija prihvatiti problem i potražiti stručnu pomoć i kao takav nije sposoban brinuti se o djetetu sam.

Nema svoj stan, vec je kod roditelja koji samnom ne razgovaraju i nikada nisu došli posjetiti unuku, a kod njih bi valjda odvodio dijete da može...a i njegova majka također je sklona kapljici (zapravo im je to genetski - i njezin otac i brat bili su alkoholičari).

Zanima me kakav je postupak razvoda i dodjele skrbi ili posjećivanja djeteta u ovakvim slučajevima.

Rješava li sud zahtjev za sporazumni razvod i ako se mi ne možemo dogovoriti oko djeteta, a pitanja dobrobiti djeteta naknadno rješava CZSS?

Želim se razvesti, on pristaje dati mi razvod, ali želi djete vikendom, što me plaši s obzirom na njegove sklonosti.. Kakva je praksa u ovakvim slučajevima i odakle da počnem?

P.S. Ne znam je li to važno, ali trenutno sam nezaposlena (VSS), a on drži kafić i održava takav lifestyle - pomažu mi roditelji (nisam podstanar), a i on priloži neku kunu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Podnesite sporazumni zahtjev za razvod braka a posto imate maloljetno dijete unatoc sporazumnom zahtjevu morate proci kroz postupak posredovanja(čl.44-Obz)...Na prvom ročistu sud ce od Vas zatraziti da se izjasnite kojem cete se czss-u, savjetovalistu za brak i obitelj ili osobi ovlastenoj za pruzanje strucne pomoci obratiti radi dogovora o uređenju pravnih psljedica razvoda braka (cl.46.st.1.-Obz). Kad posredovatelj izradi strucno misljenje ono ce biti relevantni dokaz u daljnjim postupcima vezanim za dobrobit djeteta i ostale posljedice rastave braka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

susreti djeteta s roditeljem se mogu odvijati i pod nadzorom stručne osobe,ili može biti izrečena mjera nad izvršavanjem roditeljske skrbi.svakako ukoliko djete bude povjereno vama, možete zatražiti od czss uvođenje takve mjere ali nije rješenje ni na koji način "zabraniti" djetetu kontakt s roditeljem , roditelje se može uputiti u obiteljsko savjetovalište....pitanje rastave sud rješava a nakon što prođete oboje postupak posredovanja, ukoliko se ne možete dogovoriti oko djeteta sud će od czss tražiti njihovo"stručno mišljenje" o tome s kime će dite nastaviti živjeti, kako će i s kim održavati susrete i druženja kao i o uzdržavanju...sud ne mora "prihvatiti" prijedlog stranaka(i kad bi se mogli dogovoriti), kao ni mišljenje czss kojeg uglavnom "prepišu"- znači sud je taj koji odlučuje i donosi presudu ili rješenje a ono se uglavnom temelji na mišljenje czss

 

skupa sa sporazumnim zahtjevom priložiti vjenčani list,rodni list djeteta, vaše domovnice

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Podižem temu jer imam sličan problem. Bivši suprug i ja rastavljeni smo par godina, sporazumno, imamo plan zajedničke roditeljske skrbi gdje je naveden raspored viđanja djeteta no u praksi ga se nismo pridržavali - dijete je odlazilo k ocu svaki drugi vikend. Alimentaciju nikad nije ni plaćao.

Nakon razvoda eskalirao je njegov problem s alkoholom do mjere da smatram da je dijete ugroženo kad ostaje nasamo s ocem.

Trebam li tražiti mjeru nadzora? Nisam za to da se ne viđaju ali mislim da je preopasno ostavljati dijete nasamo s nesuvislom osobom. Kako regulirati ovu situaciju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija