Jump to content

Prometna nesreća - pomoć u vezi polic.zapisnika


zvrk_bravo

Preporučene objave

Pozdrav..

 

Imao sam nesreću 08.11.2010 na raskršću Radničke i Žitnjačke ceste sa kamionom čistoće.

 

Kretao sam se iz smjera grada (sjever) prema Domovinskom mostu (jug). Kad sam došao do raskršća sa Žitnjačkom cestom (to je kod one 2 Crobenz-ove pumpe) uočio sam kamion čistoće koji je stajao u desnoj traci i nije davao nikakve svjetlosne signale, ni sva 4 žmigavca, ni žmigavac za lijevo, ali nije se ni kretao. Ja sam bio u lijevoj traci koja ide ravno prema mostu. Kad sam došao nekoliko metara prije njega, odjednom se ubacio u moju traku bez žmigavaca u kosom položaju kao da će skrenuti lijevo u Žitnjačku, te je stao na kočnicu i dao lijevi žmigavac.

U tom trenutku sam kočio, pokušao isto skrenuti u lijevo koliko je bilo moguće da izbjegnem sudar, ali je zbog mokrog i skliskog kolnika to bilo nemoguće te sam udario u lijevi bočni dio kamiona.

 

Kasnije, kad je policija došla, vozač kamiona je tvrdio da se u trenutku prije sudara nalazio u mojoj traci, što ne odgovoara istini, već je bio sa moje desne strane, jer inače ga nebi mogao udariti na taj način.

 

 

 

Ja smatram da je kamion čistoće meni oduzeo prednost i da je napravio radnju skretanja ulijevo u Žitnjačku a da se nije uvjerio da je može obaviti sigurno i bez posljedica po druge sudionike, međutim u policijskom zapisniku koji sam kupio za 20 kn biljega jučer, piše da me se kažnjava za neprilagođenu brzinu.

 

"...radi osnovane sumnje da je počinjen prekršaj: iz članka 51., stavak 1., kažnjivo po članku 51., stavak 5., s primjenom članka 293., stavak 1., ZSPC"

 

Nigdje u zapisniku nema riječi o njegovoj krivnji ili kazni, jedino u točki 12. u zapisniku piše ovo:

 

"Zapisnik o očevidu dostavljen Referadi prekršajnog postupka u Postaji kao prilog Izvješća o počinjenom prekršaju protiv ...(MENE)"

 

(znam da policija sve češće kažnjava barem jednog sudionika u nezgodi sa tim člankom, iako sam ja vozio oko 50 km/h)

 

Dali to znači da sam za prometnu nezgodu isključivo ja kriv?

 

Kome se mogu žaliti i kako?

 

I zašto u zapisniku piše: Mjesto događaja do dolaska ekipe za očevid izmijenjeno je u toliko što je vozač teretnog automobila uklonio vozilo s kolnika radi normaliziranja gradskog prometa.

 

Pitam, jer to nije istina. On uopće nije stao nakon sudara već je odmah produžio u Žitnjačku cestu i tamo sparkirao kamion, pa po tome nije ni mogao znati dali njegov kamion smeta prometu ili ne...a po meni nije smetao utoliko koliko sam ja smetao koji sam ostao tamo...tj. moglo se proći sa svih strana.

 

 

(prilažem jednu skicu nezgode koju sam ja napravio)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

člnak 51.st.1.ZSPC je napisan tako, da nam policija može izreći kaznu za bilo koju brzinu?? Koliko je max.doz. brzina na tom dijelu ceste (VJEROJATNO 50 KM/H)?

Kojom brzinom si se ti kretao pred nalet i u momentu naleta na kamion? Kolika je sigurnosna brzina za uvjete u kojima se odvijao promet u momentu nastanka PN? Piše li igdje u Zapisniku o očevidu kojom brzinom si se ti kretao neposredno pred PN.

Sve su to pitanja na koje može dati odgovor samo vještak prometne struke, a ne nikako policija! A da bi vještak dao odgovor na to pitanje potrebni su mu neki podaci ka što su:

stanje kolnika(suh, vlažan), tragovi kočenja tvog vozila, ako ih ima, fotografije oštećenja na vozilima, mjesto primarnog kontakta, eventualni tragovi zanošenja tvog vozila nakon pr.kontakta ...

Vještak treba dati odgovor: je li brzina tvog vozila neposredno pred sudar veća ili manja od sigurnosne brzine za date uvjete, jer max.dozvoljena brzina ne mora biti i sigurnosna brzina, tako da i vožnja ispod max.doz. brzine može biti neprilagođena brzina, ako je veća od sig.brz.

Po skici koju si napravio, osnovni uzrok nastanka PN je uključivanje kamiona čistoće sa desne strane i oduzimanje prvenstva prolaza drugom vozilu. Tvoja "krivnja" može se ogledati u eventualnom doprinosu nastanka PN, zbog neprilagođene brzine, a ona ovisi o tome koliko si vozio iznad max.doz. i sigurnosne brzine u ovom slučaju. Sudska praksa u pravilu ne ide preko 30 % suodgovornosti zbog brzine.

Kome i kako uložiti žalbu?? e to je pravno pitanje, a ja sam prometne struke! Zamoli druge kolege za odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

hvala ti puno, jer sam i ja takvog mišljenja....

 

znači ja moram podnijeti žalbu i probati dokazati da je za izazivanje nesreće kriv vozač kamiona koji mi je oduzeo prednost jer se nije uključio u promet sigurno, a ja mogu biti eventualno kažnjen za neprilagođenu brzinu uslijed koje je došlo do sudara..?

 

cesta je bila mokra, poslije sudara je počela padati slaba kiša, asfalt je bio gladak....išao sam 50km/h ali iako sam jako kočio i došlo je do zanošenja vozila uslijed pokušaja izbjegavanja naleta na kamion, nije bilo vidljivih tragova kočenja zbog skliskog i mokrog kolnika..

 

ponavljam...kamion čistoće nije davao nikakve naznake da se misli kretati bilokojom stranom kolnika niti da će izvršiti radnju skretanja, već je stajao na autobusnom stajalištu i nije imao čak ni sva 4 žmigavca upaljena...

 

dobio sam rješenje od policije u kojem sam kažnjen po onom famoznom članku 51. o neprilagođenoj brzini i dobio sam 1000 kn globe...

 

croatia osiguranje je napravila takav štos, da su mi poslali preko Božićnih i Novogodišnjih praznika dopis gdje odbacuju moj zahtjev za odštetom jer po njima sam ja kriv za izazivanje nesreće i da imam 5 dana za žalbu, a dopis su poslali običnom poštom...

 

normalno, ja sam bio na putu zbog blagdana i nisam se stigao žaliti..

 

nije mi toliko do te globe od 1000kn nego do toga da ću izgubiti bonus od 50% od osiguranja zbog sudara u kojem nisam 100% kriv...

 

kome se žaliti? sudu? policiji? osiguranju?

 

jer na sve imam prigovor...od toga da je policija svaku riječ koju je vozač kamiona čistoće rekao upisala u polic.zapisnik, dok sve što sam ja rekao nije prihvaćeno, pa do bezobraznog ponašanja croatia osiguranja i slanja obavijesti u kojem imam pravo žalbe običnom poštom preko blagdana kada je većina ljudi negdje na putu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebaš se žaliti na prekršajni nalog policijskoj postaji koja ti je donijela nalog to je Heinzelova (mislim, po mjestu nesreće)onda oni šalju na sud.

još probaj kontaktirati nekog odvjetnika (ako imaš koga da mož pitati bez da ti naplati) da li bi trebao podnijeti prijavu na sud protiv drugog vozača zbog naknade štete, a i osiguranju se žali jer ako je obična pošta bila (bez da si potpisao povratnicu) neznaju kad si dobio poštu!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zvrk_bravo je napisao:

nije mi toliko do te globe od 1000kn nego do toga da ću izgubiti bonus od 50% od osiguranja zbog sudara u kojem nisam 100% kriv...

 

kome se žaliti? sudu? policiji? osiguranju?

 

Ruku na srce skrivili ste ovu prometnu nesreću. Ne s grubom nepažnjom, ali ipak jeste. Zaletili ste se i zabili u vozilo ispred vas koje je napuštalo cestu kojom ste se i vi kretali i nije ga napustlo u potpunosti.

 

Prigovor na obvezni prekršajni nalog možete predati policijskoj postaji koja ga je i izdala, predmet će biti proslijeđen prekršajnom sudu koji će potvrditi policijsku kaznu možda s malo manjim iznosom, ali uvećano za troškove postupka u što mogu i ući autobusne karte svjedoka - policajaca i vozača kamiona zbog dolaska na ročište.

 

Svako daljnje vještačenje i zahtjevi za povrat u prijašnje stanje će vas samo izložiti još većim troškovima.

 

Izgubit će te samo 15% bonusa koje će te vratiti u naredne 3 godine po 5% ako ne prouzročite nove prometne nesreće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica je napisao:

Ruku na srce skrivili ste ovu prometnu nesreću.

 

ako je bilo kako je opisao ne može nikako biti kriv on!!!

vozač (kamiona) koji se uključivao sa autobusne stanice dužan je propustiti sva vozila koja se kreču kolnikom na koji se uključuje!!!!

 

jedini će ti problem biti dokazati da se je on sa autobusne stanice uključivao!

mada ni to nebi bio problem po slikama dokazati, samo je potrebno vještačenje!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Robert_007 je napisao:

ako je bilo kako je opisao

 

Ključna riječ je "ako".

 

Svi mi ovdje pišemo bez uvida u zapisnik i čitajući samo navode jedne strane.

 

Iskustvenom i "odokativnom" metodom lako je zaključiti da je priča o uključivanju s autobusne tek obrana okrivljenika koji može iskazivati što želi, a opisana oštećenja vozila, mjesto sudara vozila i smjer kretanja vozila jasno ukazuju da je krivica na osobi koja je otvorila temu.

 

Dakle, 3 godine posta i opet ima svojih 50%.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svi mi ovdje pišemo bez uvida u zapisnik i čitajući samo navode jedne strane.

 

a opisana oštećenja vozila

 

Ni iz policijskog zapisnika ne bi se moglo ništa drugo izvuči odnosno zaključiti nego kako je policija i podnijela prijavu!

 

a po oštećenjima se vještačenjem može dokazati da li je kamion skretao ili se uključivao!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

imala sam prometnu nezgodu u garaži T.C. Avenue Mall.

Naime situacija je bila ovako: prije izlaska sa parkirališnog mjesta, propustila sam nadolazeće vozilo s moje desne strane, s obzirom da je obvezi smjer kretanja u lijevo i lijepo je to istaknuto horizontalnom signalizacijom tj. veeeelika bijela strelica obveznog smjera.

Kad je vozilo prošlo, dala sam lijevi pokazivač smjera i polako izlazeći iz parkirališnog mjesta krenula ulijevo, no vozilo koje sam propustila je bilo zaustavljeno s moje lijeve strane na udaljenosti od cca. 3-4 metra. Stala sam i čekajući da isto vozilo ili krene naprijed ( što je i obvezni smjer kretanja) ili da se uparkira, pričekala. No, umjesto da vozilo krene naprijed ili se uparkira, pod punim gasom krenulo je unatrag ( U KRIVOM SMJERU KRETANJA ) i odarilo u moje zaustavljeno vozilo. Vozačica je po izlasku iz vozila izjavila da me uopće nije vidjela, što je nemoguće jer je moje vozilo (Opel Corsa) bilo van parkirališnog mjesta dobrih cca 1,5m, a isto tako potvrđuje da nije napravila sigurnosnu provjeru prije vožnje unatrag. Cijela situacija je na sreću vidljiva na snimci video nadzornih kamera. Po dolasku policijskih službenika na očevid, napravljen je alko test (0,00 naravno, jer ne pijem) i isto tako obje smo dobile Obvezni prekršajni nalog sa po 1.000,00 kuna kazne. Na mojem nalogu piše njena izjava kojom ona tvrdi da sam se ja kretala i udarila u njeno vozilo (što je laž, što dokazuje snimka nadzornih kamera - a istu snimku policija je uzela kao dokazni materijal snimljena na CD-u), te sam isti nalog odbila potpisati jer se ne smatram krivom. Na njenom prekršajnom nalogu piše moja izjava i ona je svoj nalog potpisala.

Da priča bude zanimljivija u jednom trenutku vozačica iz vozila koje me udarilo otišla je sjesti u svoje vozilo i nakon nekoliko minuta provedenih na telefonu izašla van i došla mi reči da sam ja kriva, jer se ona informirala ?? :-? . Nakon svega pojavio se i jedan gospodin (najvjerojatnije je s njim razgovarala) i u jednom trenutku mi rekao da ni ne pomišljam na neku tužbu jer je vozilo u vlasništvu Hypo grupe i da nema šanse da dobijem spor protiv njih. Pitala sam ga da li je spreman to ponoviti pred policijom na što je bahato odgovorio "Uvijek"

Nakon svega odbili su mi dati svoje podatke, pa sam otišla na svoje osiguranje jer nisam znala što da radim s obzirom da mi je ovo prva nezgoda u mom 25 godišnjem vozačkom stažu. Dobila sam podatak da je vozilo osigurano u Grawe osiguranju, pa sam otišla kod njih da prijavim štetu.

Po dolasku kod njih, rekli su mi da njihovi osiguranici ne traže nadoknadu štete od mene, već da će svoje vozilo popraviti na teret svog kasko osiguranja.

Da bi ubrzala isplatu štete dala sam u Grawe kopiju nadzornih kamera (koju sam hvala bogu dobila od zaštitarske službe i uprave Avenue Malla, a imam još 2 kopije zlu ne trebalo), oni su je pregledali i rekli da nema ništa sporno jer se vidi da je vozilo koje je osigurano kod njih uzrokovalo nezgodu.

Moje vozilo je trenutno na popravku.

 

Danas sam dobila Službeni zapisnik od policije gdje piše da sam ja skrivila nezgodu !!!??? :-?:-o i u njemu se uopće ne spominje snimka videonadzornih kamera, već je napisan na osnovu izjave koju imam i u prekršajnom nalogu.

 

Napisala sam prigovor na Obvezni prekršajni nalog(u obveznom zakonskom roku i dobila sam natrag povratnicu sa potvrđenim primitkom)i zatražila suočavanje sa policijskim službenicima i vozačicom iz vozila koje je sudjelovalo u nezgodi ispred suca za prekršaje, te da se kao dokazni materijal dostavi snimka video nadzornih kamera.

 

S obzirom da me zapisnik tereti kao krivca, kako ću naplatiti štetu?

Najtužnije je od svega što moraš i sa čvrtim dokazom kao što je snimka video nadzornih kamera dokazivati da nisi kriv.

Dosta mi je više ove korumpirane države, policije i svega.

 

Ljuta sam, tužna, jadna...

Što mi je raditi dalje???

 

Help :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoje točno propisane kamere koje se mogu koristiti na sudu kao dokaz.

 

Policija ne zna kako će reagirati prekršajni sudac i da li će tu snimku priznati kao dokaz, te je stoga okrivila oba sudionika i prepustila sudu da jednog sudionika oslobodi odgovornosti.

 

Policija je dužna tako postupati jer ukoliko netko pretrpi štetu radi djelovanja policije može tužiti državu za iznos te štete, a sami policajci mogu disciplinski odgovarati na službeničkom sudu.

 

Na sudsko ročište donesite jednu snimku događaja i donesite nekakav MP4 player da na sudu prikažete taj događaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@petpetica - uistinu je bilo ovako kako je napisano...

 

nemam razloga lagati jer sam ionako okrivljen od strane policije...

 

nažalost,osjećam se izigran od strane policije i osiguranja, te mi je također sugerirano da se ne upuštam u to, jer nemam šanse protiv odvjetničkog tima croatia osiguranja.

 

da je kamion čistoće bio zaustavljen na mojoj traci ispred mene (kako je i vozač tvrdio)nema šanse da sam ga uspio udariti bočno s lijeve strane...već bi ga udario u njegov zadnji kraj...

 

možemo 100 puta iskonstruirati taj događaj i kažem Vam nema šanse da je taj kamion bio ispred mene, a pogotovo u pravilnom, ravnom položaju..

 

on je sa autobusne stanice izletio pod moj auto nakoso i htio je prijeći u Žitnjačku cestu, ali je naglo stao jer je navodno iz suprotnog smjera prolazio biciklist (kažem navodno, jer je to bilo po njegovim rječima a ja ga nisam vidio, niti se taj biciklist zaustavio, niti ga je itko drugi vidio)..

 

ja sam na cesti 8-10 sati dnevno, svaki radni dan, imam dnevno 10 situacija u kojim moraš brzo reagirati i biti koncetriran kako nebi imao posljedica, stoga se smatram dobrim vozačem, i sa dobrim refleksima...

 

u konkretnom slučaju, da je bilo kako je vozač kamiona rekao, ja bi ga pokušao obići sa desne strane, tamo gdje je ta busna stanica i nebi bilo posljedica....ali tko bi normalan išao obilazit na tom dijelu ceste sa lijeve strane gdje riskiram 3-struki sudar....sa vozilom ispred sebe koje skreće u lijevo, sa vozilom iz suprotnog smjera i sa vozilom koje bi iz Žitnjačke ceste(s moje lijeve strane)skretalo udesno prema meni...

 

taj famozni članak 51. o neprilagođenoj brzini se počeo primjenjivati svugdje i u svakoj situaciji...

 

baš me zanima da ja tako sutra izletim na istom mjestu kamionu čistoće i da me on pogodi, tko bi bio kriv... :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam za tebe jedan dobronamjeran savjet koji sam naučio iz iskustva sa PETPETICOM ("veteranom"), otiđi prvom odvjetniku i daj mu 100-200kn za pravni savijet. Amaterski pravnik kao Petpetica te može puno više koštati kao što je koštao mene (misliš da ti pomaže, kad svatiš da puni proračun kasno je)!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ssskkk je napisao:

neki dan krećem ... po biciklistićkoj stazi ... prelazim na nogostup ... ja prelećem po dijagonali haube udaram u vjetrobransko staklo i padam sa druge strane vozila ...

 

ssskkk je napisao:

...ja se nisam smio nači na nogostupu u svojstvu vozača bicikla...

 

 

ssskkk je napisao:

...pokupio sam auto biciklom, 0 alkohola. prema policiji ja sam kriv(vozio sam nogostupom, auto izlazio iz dvorišta) a čovijek je imao kasko i sada mi osiguranje sjeda na kičmu...

 

 

ssskkk je napisao:

Martinje za pamčenje- dakle skrivio sam ... konkretno radi se o 1.18 promila...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Samo da javim da je normalno završilo u korist kamiona Čistoće, nisam imao šanse protiv njih i pomirio sam se sa činjenicom da se sa rogatim ne možeš bosti.

 

U roku koliko osiguranje primjenjuje malus na polici osig.?

 

Pitam, jer mi još nije skinuto ništa, još uvijek imam 50% bonusa. Uredno sam osigurao auto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sigalizirat će im tu grešku u komputeru Centra za vozila Hrvatske i Hrvatskog ureda za osiguranje.

 

Kad tad će vam doći uplatnica za nadoknadu razlike uvećana za pripadajuće kamate.

 

Vaša polica sada jest važeća, ali realan dug prema osiguravatelju postoji.

 

Da bi spriječili neugodno pismo iz osiguranja, predlažem vam da tražite razgovor sa pravnikom vašeg osiguravatelja pa se s njim dogovorite.

 

Mislim da je bolje to nego plaćati 14% godišnje kamate bez imalo svoje krivice po tom pitanju.

 

Za očekivati je da će te izgubiti 15% bonusa u prvoj, 10% u drugoj i 5% u trećoj godini narednih godina osiguranja pod uvjetom da nemate novih štetnih događaja i da redovno uplaćujete nove police.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija