Jump to content

pitanje skrbništva


butterfly20

Preporučene objave

Nakon sporazumnog razvoda braka, u kojem je dogovoreno da dijete živi samnom ( majkom ), bivši muž želi ponovo pokrenuti pitanje skrbništva s tim da se dijete dodijeli njemu.

Na kojoj osnovi on to može napraviti, tj koje valjane razloge mora imati ? I u kojem slučaju bi se dijete dodjelilo njemu, a ne majci? Koje uvjete kao majka moram imati da mi ne bi mogao oduzeti dijete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje skrbništva neće pokretati jer je skrbništvo zajedničko, sporazumno i ravnopravno, predat će prijedlog sudu za izmjenu odluke o povjeravanju djeteta.

Kako je cijeli sustav od CZSS-a do suda izuzetno pristran male su šanse da dijete bude povjereno ocu na zajednički život, u 90 % slučajeva dijete se povjerava majci na zajednički život automatizmom jer je sustavu tako lakše, bez ikakvih kriterija, osim rodnog.

Kažete koje valjane razloge mora imati?

U nekim sređenijim zemljama kad govorimo o ovoj problematici dovoljno je da roditelj kojem je dijete povjereno na zajednički život 2 x za redom uskraćuje djetetu

pravo na susrete sa drugim roditeljem ili da roditelj manipulira djetetom na način da stalno ocrnjuje drugog roditelja, dakle koristi dijete za rješavanje neriješenih partnerskih odnosa ili da otac može ponuditi djetetu bolju zdravstvenu zaštitu ili obrazovanje.

Koliko je staro dijete i kojeg spola?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

otac djeteta i ja smo postigli dogovor pred sudom i czzs , ali ništa fiksno i određeno, nego po dogovoru oko 3 puta tjedno otac dođe na 2 h po dijete i ono boravi kod njega, te ga on i vrati. u czzs su rekli da je to u redu , ali da oni moraju odrediti nešto fiksno, a to je 1. i 3. tj u mjesecu od petka 17h do nedjelje 17 h, ali da to ne mora biti tako sve dok se mi uspjevamo dogovoriti. ja ništa ne ispitujem dijete o ocu niti joj govorim protiv njega, niti želim da išta ide preko njenih leđa. a otac djeteta meni u biti na neki način prijeti s tim prijedlogom o izmjeni stanovanja djeteta, jer smatra da ja želim ući u novu vezu, pa bi onda on povukao to pitanje. a to nije slučaj kod mene, no sve i da je nije dokaz da sam nepodobna majka. jednom ćemo oboje nastaviti živote, a ne vidim smisao da jedno drugome prijetimo i da na taj način manipulira i djetetom i samnom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte onako kako se vi i djetetov otac, a sve u interesu djeteta, dogovorite nema razloga da bude drugačije i odlično je kad se dvoje roditelja dogovaraju oko zajedničkog djeteta. Ovima u centru se baš i ne radi pa im je jednostavnije stavit nešto na papir što nema veze sa interesom djeteta.

Djetetov otac nebi smio koristiti dijete za ovakvu vrstu ucjenjivanja: ako ti ulaziš u novu vezu e onda ću ja tražiti da dijete živi sa mnom.

Ja bi vam savjetovao da prije bilo čega porazgovarate s njim i pokušate mu objasniti da ćete morati surađivati i dogovarati se i ubuduće, a sve zbog zajedničkog djeteta, a dali će netko od vas dvoje ući u novu vezu je osobna stvar svakoga od vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

" Djetetov otac nebi smio koristiti dijete za ovakvu vrstu ucjenjivanja: ako ti ulaziš u novu vezu e onda ću ja tražiti da dijete živi sa mnom. " -----a to se upravo događa.. no ipak se nadam da neće doći do toga , ali ne zato što ja to ne dozvolim ne ulazeći u vezu, nego jer se nadam da će i sam shvatiti, uz razgovor samnom ili još bolje bez. sve što ja radim je u najboljem interesu djeteta, a voljela bi da tako i on , te da prestane gledati na mene i ucjenjivati preko djeteta.

hvala vam puno na odgovorima, pomogli ste mi dosta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naglasite ocu pri razgovoru s njim da, bez obzira što ćete vi imati novog partnera, on djetetu ostaje otac za uvijek, jednako kao što, kad on bude imao novu partnericu, vi ostajete majka djetetu zauvijek. Zašto otac provodi tako malo vremena s djetetom? Što je s vikendima, ljetovanjem, zimovanjem? Dogovorite opsežnije vrijeme djeteta s ocem, pa će otac manje strahovati od toga da bi netko umjesto njega zauzeo mjesto oca u životu djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da naši budući partneri nikada neće zamjeniti majku i oca zajedničkom djetetu, ja to shvaaćam, ali bivši muž ne, pa se toga valjda i boji. otac provodi s djetetom svaki drugi, treći dan po 2h, i to mi se čini čak i prečesto, a ne malo. ljetos smo se tek rastali, pa nije bilo još prilike za ljetovanja i zimovanja, a otac još nije izrazio želju da dijete boravi kod njega duže niti da prespava za vikend...njemu ovo očito odgovara, nekako sve usput..a ja neću da je trpam gdje nije pozvana, tako da to i meni odgovara. sve mi se čini da je malo konradiktoran, sada znači provodi malo vremena s njom, a prijeti mi oduzimanjem stanovanja djeteta kod mene ukoliko ja nađem novog partnera. nema mi to sve skupa previše veze s tim da on zaista želi to dijete 24/7 nego da mi zapravo želi nekako nauditi, ili me na taj način povrijediti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

butterfly..ova tvoja tema trenutno nije u okvirima prava..možda pravde da ali prava nikako! Hoću reći..ono što je meni svojevremeno moja odvjetnica rekla..."a što te muči?..kad dobiješ nešto službeno na papiru onda mi se javi!..čak i poslije službenog dopisa imaš vremena jer ne ide to baš tako brzo..!"

Nadam se da si shvatila.. a ako te ipak zanima moje razmišljanje o situaciji možemo nastaviti..kroz privatne poruke...! Pozz...!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, u pravu si.. al na kraju nema ni konkretnog odgovora u kojim se to slučajevima ocu povjerava dijete ?? kod nas u RH naravno, jer vidim da je u modernijim državama skroz drugačije , kako se navodi... da li je to samo u iznimnim slučajevima, npr. ako je majka alkoholičar, drogeras, nasilnik ili zanemaruje dijete??? ne vidim drugih razloga :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do prije par godina je bila vrlo glasna i prilično otvorena parola "Ako nije prostitutka, narkomanka, alkoholičarka...". Sitnim koračićima, ali napredak postoji.

 

Dakle, recept bi bio: uvjeriti sud da je netko prisutan i angažiran roditelj, pouzdan, postojan, dobronamjeran, dosljedan, vrlo blizak djetetu.

Preostaje možda onaj početni "problemčić" oko uvjeravanja, ali nije za vjerovati, a ponajmanje biti siguran da bi bila baš nemoguća misija.

 

S druge strane (a vaše informacije i utjehe radi), koliko se učestalo čuje, skoro da je evergreen postalo: "Ako se odlučiš za vezu s nekim/udati se (i sl.), tražit ću da mi sud da dijete."

:namiguje:

 

Zato je najbolje u tim situacijama utipkati sam sebi naredbu /ignore, doista ignorirati takve ispade i nastaviti brinuti o djetetu najbolje što se može i umije. K tome se ne bojati "ucjena", nego nastaviti život i u tom pogledu dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie, zaista se tješim da ste u pravu i da je to tako... sve mi to ima logike, i eto jedini "problemčić" vidim u tome koliko bi ja bila uvjerljiva u tom objašnjavanju , jer nisam naglasila da ex muž ima nekakav kontakt iz CZSS, neka tetka/ujna njegovog dobrog prijatelja, znači ta "tetka" je socijalna radnica u našem područnom CZSS, te mu je ona navodno rekla da ja nikako ne mogu dobiti dijete, da sam ju dobila samo jer je sve išlo sporazumno.. pa se bojim da bi to možda moglo utjecati na odluku centra.. i uopće se ne osjećam dobro radi toga..jednostavno nije fer! :misli: znači, već netko od njih ne može biti objektivan !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospođa prijateljeva tetka je malko pretjerala.

Prvo, CZSS ne donosi ama baš nikakvu odluku, već samo daje svoje mišljenje. Odluku donosi sud.

Drugo, sud nije vezan niti sporazumom roditelja niti mišljenjem CZSSa ukoliko smatra da nije na dobrobit djeteta.

Prema tome, nije postojala "odluka centra" (niti će se kao takva dogoditi), a niti je njihovo mišljenje bilo za sud obvezujuće prilikom donošenja odluke (niti će biti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u pravu ste, to bi trebalo biti tako...tj bar jest u teoriji. ali sud obično donese odluku sukladnu mišljenju CZSS , u 95 % slučajeva... samo se nadam da će to biti u moju tj.djetetovu korist. :-)

i molim sve za mišljenje, da li bi trebala djetetu omogućiti viđanja kao i do sada, znači svaki 2.ili 3. dan po 2 h ili svaki 1.i3. vikend u mjesecu na 2 dana?? što je bolje za dijete, pošto je još malo (3 godine) ... dosad sam mislila da je bolje ovako često i pomalo, ali sve mi se čini da ju s tim možda bunimo, malo je vamo, malo tamo.. nisam više pametna :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema razloga strahovati da će djetetu što češći boravak i druženje sa oboje roditelja štetiti, a oboje podrazumjeva i onog s kojim ne živi. Zbunjeniji su odrasli nego djeca, koju baš zbunjuju :)

 

Radije si postavite pitanje koji je razlog radi kojeg bi dijete trebalo prekinuti učestali kontakt s drugim roditeljem ili se s njim zbližavati tek naknadno. Ili preciznije: što će dijete dobiti odgodom do neke starije dobi i kako će mu to koristiti? I znat ćete odgovor.

:namiguje:

 

Inače, obavezno idu i dani kroz radni dio tjedna, vikedni su vam poznata stvar, zimski+ ljetni praznici i svaki drugi državni blagdan. Neki prastari "standard" je bio 1. i 3. ili 2. i 4. vikend u mjesecu, 7 dana zimskih i 15 dana ljetnih praznika, jedan od radnih dana (znamenita srijeda), ali sve češće nije baš tako da ostane "rupa" od tjedan dana što uvelike ovisi i o udaljenosti na kojoj ljudi žive.

Kod malene djece koja nisu navikla boraviti s roditeljem s kojim ne žive, subota uglavnom "čuva" mjesto budućem vikendu, ali samo neko kraće vrijeme dok s roditeljem ne uspostavi dovoljno blizak odnos da proboravi s njim par dana i to bi trebala biti djeca koja ga još uvijek ne poznaju dovoljno za takvo što.

Ako vaše dijete nema takav problem, bilo bi zgodno da krenete s tim od početka, a ako ipak ne bude tako uskoro bi odluka mogla biti izmjenjena u tom smjeru...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija