Jump to content

Molim HITNU pomoć


anonimno

Preporučene objave

Molim HITNU pomoć

 

Nakon bratove smrti provedena je ostavinska rasprava na koju nismo pozvani nas dva pokojnikova brata. Pokojnik nije imao oporuku, nije imao ni bračnog druga, niti djece..

 

Rješenjem o nasljeđivanju ukupna ostavina je uručena ocu, jer je majka ostavitelja umrla prije toga.

Molim nekog tko zna da mi odgovori:

1.Kako je ostavinska rasprava provedena bez nas dvoje braće?

2.Imamo li mi braća kakvo pravo na nasljedstvo temeljem zakona?

 

Puno, puno hvala svima na pomoći

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala anonimni prijatelju.

Znači prema Vašem uvidu ima osnova za osporavanje rješenja.

Iskreno čitava priča mi malo zaudara. Ali da ne širim temu, nije navedena sva imovina koju je posjedovao preminuli brat. Prešućeno je vlasništvo nad dijelom kuće koju je on naslijedio nakon majčine smrti.

 

Hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 12. Zakona o nasljeđivanju

 

(1) Ako je jedan ostavite­­ljev rodite­­lj umro prije ostavite­­lja koji nije ostavio bračnog druga, dio ostavine koji bi mu pripao da je na­­dživio ostavite­­lja nas­­ljeđuju ­­nje­gova djeca (ostavite­­ljeva braća i sestre), ­­nje­govi unuci i praunuci i ­­nje­govi da­­lj­­nji potomci, po pravilima za slučaj kad ostavite­­lja nas­­ljeđuju ­­nje­gova djeca i ostali potomci.

 

Dakle braća jesu nasljednici u ovom slučaju. Kolega iznad je objasnio načelo akrescencije koje vrijedi u slučaju kad je ostavitelj iza sebe ostavio bračnog druga i jednog roditelja. U tom slučaju ne bi bilo reprezentacije, već bi dio umrlog roditelja prirastao drugom roditelju ali obzirom da nema bračnog druga u odnosu na dio umrlog roditelja vrijedi načelo reprezentacije po kojem isti nasljeđuju potomci dakle - spomenuta braća koja nisu pozvana na ostavinsku raspravu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno se vas otac na raspravi odrekao prava na zalbu pa je rjesenje odmah postalo pravomocno bez potrebe da se priceka istjecanje roka za zalbu.

 

Kako to mislite da nije sva imovina na ostavinskoj raspodijeljena? Ne moze ostatiti visiti u zraku, netko ju mora dobiti a rjesenje o nasljedjivanju je jedini nacin da se prenese vlasnistvo pokojne osobe. Moze se za takvu imovinu pokrenuti postupak naknadno pronadjene ostavinske imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Novonastala situacija:

Dobio sam uvid (sinoć) u rješenje o nasljeđivanju pokojne nam majke.

Riječ je o ostavinskoj raspravi nakon naše majke.

Otac i majka su sagradili kuću na zemlji koju im je djed (sa očeve strane) poklonio. Zajedničkim snagama su gradili kuću.

Nakon majčine smrti, u rješenju o nasljeđivanju u ostavinskoj imovinom, pod nekretninama, uopće se ne navodi kuća koju su sagradili.

Kuća je sagrađena sa svim valjanim dozvolama i ne znam ali pretpostavimo, da je u zemljišnim knjigama upisana kao vlasništvo oca.

Majka nikad nije se odrekla ili darovala kuću ocu.

Nije li i naša preminula majka, po zakonu bila vlasnik ½ kuće?

 

S obzirom da je ½ kuća nije upisana kao ostavinska imovina u rješenju o nasljeđivanju nakon pokojne nam majke, slijedom toga, slijedom toga nije niti bila u raspravi o nasljeđivanju preminulog nam brata.

 

Da stvar bude kompliciranija, nakon majčine smrti, nas sada dva živuća brata, odrekli smo se nasljedstva u korist oca i žarko požalili zbog toga. Sada nam je želja ući u vlasništvo u bilo kojem dijelu.

 

Hvala svima na pomoći!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li se naknadno pronađenom imovinom smatra imovina koja nije prijavljena kao imovina pokojnika u vrijeme ostavine?

Konkretnije: kuća koja je u zemljišnim knjigama upisana na muža, a bračna je stečevina pokojnice i muža, a muž je nije prijavio kao takvu prilikom utvrđivanja pokojničine imovine?

 

Hvala na obrazloženju.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija