Jump to content

Porezna uprava - ovrha


Razmazenka

Preporučene objave

2000 g. Porezna uprava izvršila mi je zbog nepodmirenog dugovanja ovrhu na nekretnini....Na Rješenju naveden je iznos bez napomene da sam dužna platiti i zakonski zatezen kamate - tako je i navedeno u Vlasničkom listu - dakle stoji samo iznos koji moram platiti i koji je teret na nekretnini....Razgovarajući sa djelatnicima Porezne uprave - oni traže da ukoliko želim platiti dug, moram platiti i kamate iako to u Rješenju o ovrsi nije navedeno. Kamate su naravno gotovo u visini glavnice....Postoji li kakva mogućnost da platim samo glavnicu odnosno iznos koji sam po Rješenju o ovrsi dužna platiti pa da mi se teret s nekretnine briše...ima li kakva zastara provedene ovrhe ili tako može stajati unedogled?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na zalost ne postoji nikakva mogucnost...ja sam im bio voljan platiti dug i isao par puta na razgovore ali nisam nista napravio...porezna prvo uzima novcana sredstva za kamate...kad se one podmire tek onda dolazi na red glavnica...rekao sam im da ja tako taj dug necu otplatiti ni za 5 zivota,cega su i oni svjesni ali ne mogu nista jer je takav zakon...meni su bili upisani na 1/2 nekretnine,tako da sam tu imao srecu,jer neznam tko bi kupio pola kuce i pola dvorista...zastara za neplaceni porez je mislim 7 godina,a za mirovinsko i socijalno 10 godina...nemojte me drzati za rijec ali mislim da je tako...ne smijete od njih primiti nikakvu postu i potpisivati kod postara prijem preporucene posiljke jer se vrijeme zastare opet racuna od tada...za ovo nisam bas 100% siguran ...za ovo prvo o zastari sam siguran,jedino ako sam pogrijesio u vremenu zastare...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon oobveznim odnosima

Vjerovnik čija je tražbina osigurana

Članak 222.

(1) Kad protekne vrijeme zastare, vjerovnik čija je tražbina osigurana zalogom ili hipotekom može se namiriti samo iz opterećene stvari ako je drži u rukama ili ako je njegovo pravo upisano u javnoj knjizi.

(2) Međutim, zastarjela tražbina kamata i drugih povremenih davanja ne može se namiriti ni iz opterećene stvari.

 

ako je izvršena zabilježba duga (hipoteka) na nekretnini i ako si u braku neka bračni partner tužbom (ili prijedlogom za mirno rješenje spora ,pred sudom)pokrene utvrđivanje i podjelu bračne stečevine .

kad se utvrdi bračna stečevina 1/2 i 1/2

tada tražiti brisanje hipoteke sa 1/2 nekretnine kuja je vlasništvo supružnika koji nema obvezu prema poreznoj.

pitanje je ko će kupiti 1/2 nekrtnine.

iako postignuta kupoprodajna cijena na dražbi može biti i 1/3 vrijednosti djela nekretnine koji je predmet dražbe.

(bračni partner da ponudu na dražbi )

 

zastara potraživanja duga po odluci nadležnog tjela je 10 godina.

ali dug osiguran hipotekom nezastarjeva(ali zastarjevaju kamate)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekretnina je u mojem vlasništvu s tim da je prenešena nakon ovrhe na mene - dakle ja sam prenjela na sebe i teret na toj nekretnini (suprugov dug prema poreznoj)...Bila sam na poreznoj, sad ću im poslati zahtjev za brisovno očitovanje pa će mi izračunati koliko bih trebala platiti...kažu dug + kamata 15 % godišnja, bez obzira što rješenjem nije naveden samo iznos i ne stoji ona uobičajna napomena - s zakonski zateznom kamatom do podmirenja duga - već je samo naveden iznos duga.....nakon koliko vremena zastarijevaju kamati? Mogu li tražiti otpis kamata koji su - ako jesu u zastari?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija