Jump to content

Dvojno državljanstvo


anonimno

Preporučene objave

Moja partnerica (Slovenka, umirovljenica) i moja malenkost (Hrvat, u radnom odnosu) namjeravamo legalizirati našu vezu. Svatko od nas ima svoje vlastito stalno boravište u 'matičnoj' državi. Interesira me što se 'dešava' nakon legalizacije veze, odnosno koji je put i što treba učiniti da svatko od nas dobije i državljanstvo onog drugog. Te koliko to otprilike traje...

Izvinjavam se, i jel' svatko od nas može imati stalno boravište u obje države. Dvije osobne ...

Svaki savjet i pomoć je dobrodošlo.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam upoznata sa slovenskim zakonima, medjutim nedavno sam se udala za austrijskog drzavljanina i nisam imala nikakvih problema.

Pravo na drzavljanstvo imate nakon odredjenog broja godina provedenih u braku (u Austriji to iznosi 3 do 5 godina, a Slovenija se ne bi smjela puno razlikovati).

Prepreke koje mogu postojati su financijsko stanje, posao, znanje jezika - ukoliko ulazite u prosjek nitko Vam nece raditi probleme.

Informacije o tome mozete svakako dobiti u drzavi u kojoj planirate vjencaje, a takodjer i u veleposlanstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na informacijama. Evo što smo saznali raspitujući se u uredima u obje države.

Prvo Slovenija: Ako kao tujin (stranac) mislite živjeti u toj državi (stalni boravak) to ne možete već morate legalizirati vezu. Pri tome dokazati da niste imigrant zbog posla. Ne postoji pojam privremenog boravka. Državljanstvo možete tražiti nakon dvo-godišnjeg stalnog boravka. Dal' se državljanstvo dobije automatizmom ili treba čekati ne znamo. E da, potrebno je i znati jezik (navodno ispituje se poznavanja jezika ).

Hrvatska: Postoji pojam privremeni boravak. Ali to morate svaki puta prilikom dolaska u Hrvatsku i odlaska iz Hrvatske prijaviti. Nakon nekog vremena (ne znam točno kojeg) možete bez legalizacije veze tražiti za partnera-icu stalni boravak. Ne traže potvrdu da ste imigrant zbog posla. Ne provodi se testiranje poznavanje jezika. Ako legalizirate vezu stalni boravak dobije se odmah. Nakon legalizacije veze možete odmah tražiti državljanstvo, a za dobivanje državljanstva nema nekih rokova već to ovisi o mnogo toga.

Nadam se da smo donekle informirali eventualne znatiželjnike. Ako tko ima još kakve informacije vezano za ovu temu neka napiše. Hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija