Jump to content

Pismeno upozorenje


anonimno

Preporučene objave

Prema članku 195 (čini mi se) bivšeg zakona o prometu, za prometne prekršaje čija odgovornost ne prelazi 1 kazneni bod i 500 kn, a ukoliko počinitelj nije u zadnjih godinu dana prekršajno evidentiran, policajac na licu mjesta ili prekršajni sudac mogu kaznu za prekršaj zamijeniti pismenom opomenom uz upis u evidenciju.

 

Da li ta odredba postoji i u zadnjem izdanju zakona o prometu? Je li moguće da policajci (kad već često vozači nisu) nisu upoznati s tim ili samo ne žele to prakticirati?

 

Naime, očekujem poziv na sud zbog banalnog prometnog prekršaja - prije bih rekao propusta - naima, nisam imao upaljena svjetla po danu. Zaustavljen sam nedaleko od mjesta kretanja, i unatoč opaski da sam maloprije krenuo, policajac je napisao kaznu koju ja nisam htio platit već sam pisao prigovor koji je odbijen od strane policijske postaje i poslan prekršajnom sucu sa prijedlogom pokretanja prekršajnog postupka.

 

U svakom slučaju, ne želim to platiti, makar išao u zatvor... Nije stvar u 300 kn, već u principu. Molim konkretan odgovor ili slična iskustva. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne želim to platiti, makar išao u zatvor... Nije stvar u 300 kn, već u principu

 

dobro je biti principijelan covjek, to podrazumijeva snazan karakter i visoke moralne vrijednosti, samo na koji ti to tocno princip aludiras? princip da po svaku cijenu zelis izbjeci odgovornost za pocinjeni prekrsaj?! nes' ti principa....

inace, do 700kn se moze (ali i ne mora) umjesto kazne izreci opomena od strane ovl. sl. osobe, a ako to nije ucinjeno nego je ipak izrecena kazna, vise nema zakonskog temelja po kojem bi policija stornirala kaznu uopce, a pogotovo samostalno stornirala kaznu i zamijenila je nekom drugom mjerom. neki su na ovom forumu tvrdili da je ovakvo nesto u praksi ipak moguce i da se postize pisanjem podneska pu koja je utvrdila prekrsaj, pa mozes probati, ako ne prodje opet nisi nista izgubio.

sudac za prekrsaje nema mogucnost izricanja te mjere iz zospca, ali ima jednu drugu mogucnost, a to je da ocjeni kako ces se i bez posezanja za kaznom ubuduce kloniti krsenja prometnih propisa pa ti onda umjesto kazne izrekne mjeru upozorenja, medjutim ako zelis to postici, onda ces morati odustati od svojih "principa" i u svojoj obrani priznati prekrsaj i cviliti&moliti za milost. ako si doista principijelan covjek, ovakvo nesto sigurno neces uciniti, vec ces svoje principe braniti i pred sudom bez obzira na opasnost da izgubis 300kn do kojih ti ionako nije stalo i/ili 3-dnevni vikend provedes u zatvoru, zar ne?<

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, potpuno si u pravu. Dakle, ne zelim ici protiv vjetrenjaca, gresku priznajem i priznao sam ju, samo smatram da bi se ponekad trebalo uzeti u obzir da otkad sam na cesti, u zadnjih nekoliko godina, prosjecno prolazim po 100 km dnevno, a nikad nisam ucinio nikakav tezi prekrsaj, nikad nisam dobio niti jedan kazneni bod niti platio kaznu vecu od one za pojas.

 

Ne bjezim od odgovornosti, ali covjek sam, i nisam savrsen. Svjetla naravno uvijek palim, ali omaklo se... I mislim da bi za takvo sto trebalo progledati kroz prste. I to bi bio poticaj da se i dalje nastavim pristojno ponasati na cesti i uopce, zar ne? Ne treba samo kaznjavati, nekad treba i nagradjivati ili davati "popuste" za uzorno ponasanje.

 

Osim toga, kad se lopovi, ubojice i dileri droge tako lako provlace kroz zakonske rupe, trebalo bi i postenom svijetu nekad oprostiti nehoticni propust.

 

Ipak, hvala na savjetu. Naravno, sud ce reci zadnju rijec.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, potpuno si u pravu

 

lijepo je popricati s razumnim covjekom spremnim korigirati vlastite stavove, a u vezi tvog predhodnog posta, svi argumenti koje u njemu navodis su valjani. obranu koncipiraj tako da sve priznas, naglasis kako nisi prek kaznjavan i da je rijec o izoliranom slucaju te da ces, i bez primjene kazne, ubuduce biti pazljiviji u prometu i gotovo sam siguran da ce prek sudac zakljuciti kako u tvom slucaju kaznjavanje nije nuzno i da ce sudska opomena biti dovoljna za postizanje svrhe. (pogotovo stoga sto ces tamo biti jedan od rijetkih koji taj dan nije dosao prodavati pricu kako je zrtva lazljive policije koja onako, iz vica, prijavljuje neduzne gradjane)

sretno<

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa bilo bi bolje da ste se pokušali dogovoriti s policajcima na licu mjesta. Ovako, prekršajnom sudu možete priznati propust i zatražiti da se novčana kazna zamijeni kaznom pisanog upozorenja pod uvjetom da unatrag jedne godine niste počinili nikakav prometni prekršaj. Možda i upali. sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa jesam, zamolio sam polismena da mi oprosti, pogotovo zato što mi je taj dan bio rođendan, ali njemu to nije ništa značilo. A tad nisam bio upoznat s člankom 295. A možda nije ni polismen, ili je, ali mu nije padalo na pamet to predložit.

 

Možda sudac bude razumniji. Vidjet ćemo...

 

A možda ode i u zastaru, jer sam jako rijetko kod kuće, pošto puno radim po terenu, a živim sam, tako da je vrlo moguće da neće imati kome uručiti poziv na sud. Od datog događaja je prošlo već pola godine, sud se ne javlja. Samo će vrijeme pokazati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija