Jump to content

Što se najviše isplati studirati u RH?!


Mrljavac

Preporučene objave

Ekonomisti, pravnici, novinari, profesori hrvatskog jezika i tjelesnog godinama traže posao, dok na birou gotovo da uopće nema liječnika specijalista i prosesora iz prirodne grupe predmeta.

 

Što je danas isplativo studirati, odnosno nakon završetka kojih fakulteta se može naći posao, a koja je diploma, na žalost, put prema birou ili slabo plaćenim poslovima?

 

Tema je, naravno, kompleksna i jednostavnog odgovora nema, s obzirom na različite afinitete, kao i to da omjer uloženog i dobivenog nije uvijek najpravedniji jer završavanje zahtjevnog fakulteta često ne jamči adekvatno plaćen posao.

 

Usporedbom podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i analizom tržišta rada portala Moj posao, Slobodna Dalmacija je pokušala barem malo približiti odgovor.

 

Dakle, da na birou gotovo uopće nema liječnika specijalista, zbog čega neke bolnice muku muče s popunjavanjem nedostajućeg kadra, kao i da tržište rada vapi za profesorima iz prirodne grupe predmeta, posebice matematike, fizike i informatike.

 

Toga kadra na Zavodu gotovo i nema, zbog čega škole imaju problema s organiziranjem nastave, a iznimno loše stanje je, primjerice, u Zadru, gdje je početkom godine profesora matematike tražilo 15 škola, ali na Zavod se već nekoliko godina nije prijavio ni jedan nezaposleni stručnjak koji bi mogao ili želio predavati u školi.

 

Analitičari takvo stanje tumače time što je riječ o teškim fakultetima, a plaća koja se nudi u prosvjeti i nije baš velika, pa studenti radije odaberu inženjerski smjer. Podaci sa Zavoda govore kako profesori općenito kratko borave na birou jer je njihova stopa zapošljavanja visoka, a iznimka su, prema statistici s kraja svibnja, jedino profesori hrvatskog jezika i tjelesne i zdravstvene kulture koji su se svrstali na crnu ljestvicu deset zanimanja kojih je najviše u evidenciji Zavoda.

 

Na toj ljestvici su se, iznenađujuće, našli i diplomirani inženjeri elektrotehnike, koji su donedavno lako nalazili posao, o čemu govori i jedan od naših studenata. Ekonomisti najteže dolaze do posla

 

 

Kad steknete ova zvanja, teško ćete do posla:

 

1. diplomirani ekonomist

2. diplomirani pravnik

3. novinar

4. diplomirani ekonomist za financije

5. profesor hrvatskog jezika

6. voditelj nabave i prodaje

7. profesor tjelesne i zdravstvene kulture

8. diplomirani ekonomist za marketing

9. diplomirani inženjer elektrotehnike

10. diplomirani ekonomist menadžmenta

 

Izvor: www.danas.hr

____________________________________________________________

 

Prema ovom tekstu stekao sam dojam da bi mnogi ukoliko steknu jedno od ovih deset zvanja mogli doći u situaciju da olovku zamijene jednim od sljedećih instrumenata (ako budu imali sreće):

 

34nsi1x.jpg

 

Drugi predmet na slici (slijeva na desno) je poluautomatski kramp.

 

Ti ga podigneš, a on sam padne dolje (isto kao i macola sasvim desno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje treba dodati pitanje 'Gdje se isplati raditi?'

 

Jer , neovisno o struci , najviše se isplati raditi u javnoj i državnoj upravi i javnim poduzećima.

 

Bolju plaću ima referentić u državnoj upravi, ili vozač ZET - a , ili radnik Čistoće, nego mnogi sa visokom stručnom spremom u proizvodnji.

 

A dok se to ne promijeni, nećemo naprijed.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dečki gledajte to ovako

 

svi koji steknu ta visoka zvanja neće sigurno stići na ove bogom dane instrumente ja sam osobno imao tu čast da upravljam sa takvim poluautomatskim strojčićima mogu vam iz osobnog iskustva reći dok su ti strojčići bili u upotrebi bilo je i love a sada su pohrđali pa više nema ni love bilo je još takvih polu automata napr vreča koja ti automatski padne na rame a tvoje je kao radniku bilo da ju prevezeš nekoliko metara dalje i složiš u štos svašta sam u životu radio i u večini slučajeva mi nije bilo ni teško danas dečki od 20 i nešto mole boga da ima bilo kakvog posla ali nema ništa sve je utihnulo mješalice se ne okreču a tako je sa večinom poslova

 

:place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad steknete ova zvanja, teško ćete do posla:

 

1. diplomirani ekonomist

2. diplomirani pravnik

3. novinar

4. diplomirani ekonomist za financije

5. profesor hrvatskog jezika

6. voditelj nabave i prodaje

7. profesor tjelesne i zdravstvene kulture

8. diplomirani ekonomist za marketing

9. diplomirani inženjer elektrotehnike

10. diplomirani ekonomist menadžmenta

 

 

:vidiga: diplomirani ekonomist

diplomirani ekonomist za financije

voditelj nabave i prodaje

diplomirani ekonomist za marketing

diplomirani ekonomist menadžmenta

Ko pise ovakve clanke? Ako je zvanje dipl. oec onda sve ovo ostalo su smjerovi na ekonomskpm fakultetu i zanimanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Liječnik specijalist se postane tako da bolnica raspiše natječaj za specijalizaciju određenih kadrova i onda se na taj natječaj javljaju zainteresirani koji ispunjavaju uvjete natječaja. Oni odabrani koji prođu na natječaju potpisuju ugovor s dotičnom ustanovom pa ih onda niti nema na zavodu za zapošljavanje. Glupost je njih uopće i uvrštavati na takav popis hzza

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija