Jump to content

nasljedstvo


BON

Preporučene objave

Jeste li sigurni da su imovinu Vaše bake naslijedili i Vaš otac i maćeha? Takav scenarij je moguć jedino u slučaju da se radilo o oporučnom nasljeđivanju ili o ugovoru o doživotnom uzdržavanju, ili pak je Vaš otac morao polovicu nasljedstva prepisati na svoju suprugu.

Dakle ako je uistinu tako kako Vi kažete, samo vaša polusestra nasljeđuje imovinu Vaše maćehe (naravno zajedno sa vašim ocem, pola - pola).

 

Naravno, oporukom se stvari mogu urediti na razne načine drugačije, ali Vama u svakom slučaju pripada pravo na nužni dio koji iznosi polovicu zakonskog dijela (dakle, polovicu onog dijela koji bi vam pripao da nema oporuke).

 

Pozdrav!

 

:coffe:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, moj otac i maćeha nasljedili su tu imovinu ugovorom o doživotnom uzdržavanju ( baka je umrla prije 14 godina) i svaki je naslijedio 1/2, jer je baka tako htjela. Znači da je moja polusestra većinski vlasnik tih nekretnina, ako njoj pripada cijela mamina polovina i još tatin dio koji će se dijeliti na nas tri? Još samo nešto! Da li u tom slučaju, ako je ona većinski vlasnik ima pravo (zakonski) raspolagat tim nekretninama kako ona želi ili ne može ništa bez našeg odobrenja?

Hvala A. na prijašnjem odgovoru i pomoći!!!!

Hvala na odgovoru! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaša polusestra će uistinu postati većinskom vlasnicom nekretnine nakon smrti vašeg oca i maćehe. Kao većinski vlasnik ona će moći samostalno odlučivati o poslovima redovite uprave (redovito održavanje, manji popravci, itd...).

O izvanrednim poslovima, pak, odlučuju svi suvlasnici zajednički (prodaja, promjena namjene, veći popravci, preuređenje...).

 

Odmah ću vam reći da ste vi i vaša sestra ovdje u prilično lošijoj situaciji od vaše polusestre - da vam ukratko objasnim tijek budućeg nasljeđivanja: nakon smrti vašeg oca, njegova imovina će se dijeliti na 4 dijela - jedan ćete dobiti vi, jedan vaša sestra, jedan vaša polusestra i jedan vaša maćeha. Time vi i vaša sestra postaje vlasnicama svaka po 1/8 nekretnine.! Vaša polusestra naslijediti će također 1/8, a maćeha će na ovako naslijeđenom osminom postati vlasnica 5/8 (njezina polovica + naslijeđena osmina). Nakon smrti maćehe svih 5 njenih osmina naslijediti će vaša polusestra. tako će ona postati vlasnicom 6/8, a vi i sestra svaka po osminu.

 

Stvar će izgledati drugačije ako maćeha umre prije oca. Tada ćete u konačnici vi i vaša sestra biti vlasnice svaka po 1/4, a vaša polusestra 1/2.

 

Stvari se donekle mogu srediti na način da se vaš otac i maćeha odreknu međusobnog nasljeđivanja (u formi ugovora potvrđenog kod javnog bilježnika). Tada ćete u konačnici vi i sestra naslijediti svaka po 1/6, a vaša polusestra 4/6.

 

Također, stvari se mogu pojednostaviti oporukama, no tu treba paziti na nužne dijelove (da bi se izbjegli kasniji sporovi).

 

NAPOMENA: Ovi razlomci vrijede samo u slučaju da je kuća o kojoj pričamo JEDINA imovina vašeg oca (ili da je i sva ostala imovina bračna stečevina) što sigurno nije slučaj. Naslijeđuje se uvijek cijelokupna imovina u idealnim dijelovima. U praksi to znači da bi vaša maćeha i polusestra mogle postati vlasnicama kuće, a vi da uzmete neku drugu imovinu (neku drugu nekretninu, novac...) ako ona postoji. To se rješava na ostavinskoj raspravi.

 

Vidim da sam polako zakoplicirao cijelokupnu priču, pa ako je štogod nejasno...pitajte (može i na mail - gumb na dnu poruke)!

 

Pozdrav!

 

:coffe:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Augenblick na odgovorima i pomoći!!! :-)

Situacija je takva da obiteljska kuća u kojoj trenutno svi živimo pripada mojoj sestri, ocu i meni, tako ta moja polusestra i maćeha nemaju gotovo ništa što se tiče ove kuće (to je tako u papirima) . No zanimale su me ove ostale nekretnine koje je otac stekao u ovom svom drugom braku.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija