Jump to content
Sign in to follow this  
marijazora

blokada tekućeg raćuna

Preporučene objave

pozdrav svima!moram se odmah isprićati ako sam na pogrešnom mjestu,po prvi pua sam tu i baš se ne snalazim.radi se o blokadi tekučeg računa od strane vip-a,tj.njihovog odvjetnika.imam 85godina i mirovinu 1380kn.plus zaštitni dodatak i tj.oštečenje,sve zajedno 1890kn.na mirovinskom uzimaju za kredit i ostaje 600kn za isplatu.vip mi je blokirao račun prošli mjesec.njihov odvjetnik kaže da je to sve po propisu i da če odblokirati račun kad se oni namire.molim vas da mi odgovorite dali je to u redu,a ako nije šta da poduzmem?to su mi jedina primanja i podstanar sam.ne bježim od plačanja,ali trebam nekako živjeti.puno hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Članak 148. Ovršni zakon

 

Izuzeti su od ovrhe:

 

1. primanja po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja udržavanja,

 

2. primanja po osnovi naknade zbog tjelesnoga oštećenja prema propisima o invalidskom osiguranju,

 

3. primanja po osnovi socijalne skrbi,

 

4. primanja po osnovi privremene nezaposlenosti,

 

5. primanja po osnovi dječjega doplatka,

 

6. primanja po osnovi stipendije i pomoći učenicima i studentima,

 

7. primanja vojnika i studenata vojnih škola,

 

8. naknada za rad osuđenika, osim za tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja te za tražbine naknade štete prouzročene kaznenim djelom osuđenika,

 

9. primanja po osnovi odličja i priznanja.

 

Ograničenje ovrhe

 

Članak 149.

 

(1) Ovrha na plaći, naknadi umjesto plaće, naknadi za skraćeno radno vrijeme i naknadi zbog umanjenja plaće i mirovini, radi naplate tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno udržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja može se provesti do iznosa od jedne polovine, a radi naplate tražbine po drugoj osnovi do iznosa od jedne trećine plaće, naknade umjesto plaće ili mirovine.

 

(2) Ako ovršenik prima zajamčenu plaću u skladu s kolektivnim ugovorom ili zakonom, ovrha radi naplate tražbine iz stavka 1. ovoga članka može se provesti do iznosa od jedne trećine, odnosno do iznosa od jedne četvrtine takve plaće.

 

(3) Odredba stavka 1. ovoga članka primjenjuje se i na plaće vojnih osoba te na primanja osoba u pričuvnom sastavu za vrijeme vojne službe.

 

(4) Ovrha na primanju invalida po osnovi novčane naknade za tjelesno oštećenje i doplatak za tuđu pomoć i njegu može se provesti samo radi naplate tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, i to do iznosa od jedne polovice toga primanja.

 

(5) Ovrha na primanju po osnovi ugovora o doživotnom uzdržavanju i doživotnoj renti te na primanju po osnovi ugovora o osiguranju života može se provesti samo na dijelu koji prelazi iznos najviše stalne socijalne skrbi koja se isplaćuje na području na kojemu ovršenik ima bivalište.

 

Nisam razumio da li vam nakon blokade ostane 600 kuna za isplatu ili vam se prije blokade isplacivalo 600 kn jer je ostalo islo za kredit?!

Dakle, u slucaju (ako ne primate ni tih 600 kn)imate osnova za žalbu, sada je samo pitanje jeste li primili kakvo rješenje jer vam je rok za žalbu 8 dana od dana kad ga primite, a naveli ste da ste prosli mjesec saznali da vam je blokiran račun.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na pomoci!Do sada nisam ništa dobila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvala na pomoći!Do sada nisam ništa dobila o blokadi računa,osim kad sam došla u banku i čula da mi je račun blokiran.Od mirovine mi ostaje 600kn i to nisam mogla dignuti.Dakle,uzimaju sve šta je na računu.Zvala sam njihovog odvjetnika i on kaže da imaju pravo blokirati račun sve dok se ne namiri kompletni dug.Sve šta mi ostaje od mirovine,to mi uzmu.Stvarno ne znam kako da živim bez primanja.Mirovinsko uzima odmah za kredit a ostatak ide na banku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

s

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U vezi blokade tek.računa od strane Vipa,postignut je dogovor da se račun odblokira a ja da svaki mjesec uplačujem na njihov račun ratu.Sve mora iči preko FINE,pa me zanima,zna li tko koliko to traje.Več sam dva mjeseca bez kune i stvarno ne mogu više.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Traje dok se ne naplate u cjelosti.

Možete zatražiti od suda koji je odobrio ovrhu da se od ovrhe izuzme "zaštitni dodatak", u dopisu navedite kolika su Vam primanja a koliki rashodi, u privitak možete priložiti i potvrdu sa mirovinskog kao dokaz o iznosu mirovine.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

puno hvala na pomoči.To mi je prvi puta da se susrečem sa takvim problemom.Razovarala sam sa njihovim odvjetnikom i dogovorili smo da dug otplačujem u ratama a on če preko FINe tražiti deblokadu.Razgovor je super protekao i sad cemo vidjeti šta če biti dalje.Ne bježim od duga,sama sam kriva za to,ali moram nekako zivjeti.Još jednom hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Od suda nisam ništa dobila,ni o ovrsi ni o blokadi računa.Danas sam razgovarala sa njihovim odvjetnikom i nadam se da če sve biti u redu.Dug sam napravila i moram ga vratiti,pa sam zamolila da otplačujem u ratama.G.odvjetnik je na to pristao i obečao da če odblokirati račun.Ja se nadam najboljem uspijehu.Puno hvala na pomoči!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Fino ti je "dioničar" napisao što da uradiš! Odvjetnik ti sigurno neće odblokirati račun jer mu nije u interesu.On samo odugovlači da ti i treća mirovina dođe na tekući i to uzme.Svi koji imaju ovrhe trebaju otići u finu i predati obrazac dok još nije račun blokiran i izbegnu da bez novaca ostaju par tjedana a ne čekati problem!!! Zahvaljujem dioničaru koji je narodu jednini dao konkretnu informaciju što trebaju raditi i točno kako se problem otklanja.A ne kao ostali samo bezveze kopiraju zakon a jadni čovjek nezna što to znači.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sve sam dogovorila sa VIPovim odvjetnikom.ja sam jako zadovoljna postignutim.omogučeno mi je da u ratama isplatim dug.On poslao na FINU papire za deblokadu računa i to odmah.Zvala sam FINU i stvarno su papiri tamo.Neko vrijeme moram čekati,zbog gužve,pošto nisam jedina sa blokadom računa.Zahvalna sam svima na pomoči.To mi se prvi puta dogodilo i sve je dobro prošlo.pozdrav svima koji su u problemima i svima koji ovim putem pružaju pomoč.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

konačno mi je račun deblokiran.trajalo je dugo,od molbe za deblokadu do deblokade prošlo je 16 dana.od strane odvjetnika i FINe sve je proteklo o.k.ja čvrsto vjerujem da če sada biti sve bolje od kada je FINa to sve preuzela.sada im treba još vremena da se uhodaju zato sve malo duže traje.još jednom zahvaljujem svima na savjetima i pomoči.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Gospođo, ako je sve tako kako Vi ovdje pišete, onda smo stvarno kao zajednica spali na niske grane. Svaka čast što želite pokriti svoje izdatke ma koliko da su Vam primanja mala, ali ovo što Vam rade svi pobrojani je protuustavno.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani!Nisan baš shvatila šta ste mi htjeli poručiti.Ja san napravila dug u VIPu i nisan ga platila.Blokirali su račun i tako me prisilili da reagiran,šta san i napravila.Zvala sve i svakoga,uspijela dogovoriti plačanje u ratama i sve je O.K.Dal je blokada računa dozvoljena ili ne.....?Mirovina je mala,ali dugove moran vračati.Nitko me nije silio na to,imala san telefon i pričala a nisan platila.E pa sada moran dobro stisnut i otplatiti sve 2400kn.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×