Jump to content

Dvojno državljanstvo - HR i CG


ivanfiat

Preporučene objave

Poštovani,

 

da vam objasnim situaciju pa bi molio da mi pomognete i objasnite načine riješavanje tog problema, opcije.

 

Ja sam državljanin Hrvatske, imam rođaka koji je bio državljanin Hrvatske ... rodio se u Zagrebu kao i ja; no sada već preko zadnjih 10 godina živi u Crnoj gori.

 

Sve papire koje je imao; domovnica ...

su mu tako i istjekli ... jer ih nije produljio.

Tada je bio još maloljetan tako da nije obavio produljivanje ... dok mu je otac valjanost svojih papira tijekom posjeta u Hrvatskoj produljio.

 

Kako bi mi rođak došao u Hrv. u posjetu, zanima me dali umjesto njega, te kako, mogu obnoviti mu papire; jer za razliku od mu oca on nemože više sa Hrvatskom putovnicom koju ima ali mu je istjekla preko granice.

 

Dok kako je rođen u Hrv i bio je Hrv državljanin još nije dobio CG državljanstvo zbog njihove politike da bi izvadio njihovu putovnicu.

 

Također čuo sam za vize ali o njima neznam ništa ... bi li mi one možda mogle kako pomoći ... ?

 

Eto ... pokušao sam objasniti situaciju, ako tko ima kakve savjete, uputstva, usmjeravanja ili bilo šta molio bih da ih podijeli samnom.

 

Hvala !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Evo posto vidim da vam niko nije odgovorio ja sam prije kratkog vremena sve to uradio pa iz prve ruke da vam opisem.

 

Kao prvo domovnica nikad nemoze isteci.Niti rodni list.

Mogu samo dokumenti kao sto su osobna, pasos i slicno...

 

Navodim prvo moj primjer da mozete vidjeti razlike kojih takoreci nema sa vasim rodjakom.

 

Ja sam od malena u Jugoslaviji, onda u Hrvatskoj zivio.

Imao sam HR pasos, Hr licnu kartu i domovnicu. Posto sam rodjen u BiH rodni list je od tamo.

 

Svi HR dokumenti navodim pasos i licna karta su mi istekli prije desetak i vise godina.

 

Znaci postupak je ovakav bio za mene:

 

1. prvo morate otici u maticni ured gdje ce vam napraviti zahtjev za prepis iz rodnog mjesta u maticu rodjenih Hrvatske odnosno grada u kojem cete to uraditi.

 

2. to traje do mjesec i vise dana

 

3. tek kad dobijete upis u maticu rodjenih Hrvatske onda mozete dobiti NOVI rodni list (bez obzira sta pise gdje ste rodjeni u njemu)

 

4. sa tim rodnim listom mozete dobiti NOVU domovnicu ili staru svejedno je.

 

5. Onda morate otici na MUP platiti 43 Kune taksenih markica, ispuniti formular sa policijacem (znaci morate otici na policiju ako nemate stare dokumente-i prijaviti gubitak istih i za pasos i za licnu kartu i opet platiti taksu nekih dvadesetak kuna) Tek kad vam izda policija potvrdu da ste dokumente izgubili onda ovisi, dali ce vas poslati na Sluzbeni list, da to isto objavite ili ne, mene nije.

 

6. sa tom potvrdom, dvije slike nove, prijavom vlasnika stana, kuce na kojoj adresi ce da boravi i bude prijvaljen taj rodjak-treba vam ako nemate kucni broj i kucni broj iz katastra-obcine i originalni vlasnicki list ne stariji od 30 dana da ste vlasnik stana, kuce ili ugovor o najmu izdavanju toj osobi ovjeren na obcini, da placate porez gradu. Ne salite se bez vlasnickog lista NECE prijaviti rodjaka. Provjereno 100%.

 

7. Onda prvo ulozite za osobnu kartu i cekate do 3 tjedna. Meni su rekli 3 tjedna a cekao sam skoro 2 mjeseca. Kreteni.

 

8. Dobicete potrvdu koja vrijedi mjesec dana umjesto osobne ali je nemozete bas nigdje koristiti samo kao identifikacija za policajce. Tek kad dobijete osobnu mozete napraviti i pasos koji kosta oko 400 kuna. Ako ga preuzimate u Zagrebu mozete sljedeci dan da ga dobijete ako ne ceka se i do mjesec dana.

 

9. Da bi Vi umjesto njega radili sve te dokumente ON mora dati izjavu ovjerenu kod notara u Hrvatskoj a ako to nije moguce onda mora u zemlji gdje boravi otici u Hrvatsku ambasadu ili konzulat sa ovjerenom izjavom-ovlastenjem kojeg ce vam konzulat ovjeriti. Samo sa tim cete moci umjesto njega predati izradu dokumenata-zao dizanje necete moci mora osobno ON da dodje. I za osobnu i za pasos.

 

Nadam se da sam vam nadugooooooooooo objasnio. Sretno.

 

p.s. da ne zaboravim ja imam Slovensko drzavljanstvo i sad Hrvatsko. I ne pada mi na pamet, da bi odjavljivao ili da mi neko zahtijeva sto nema u zakonu da odjavim Slovensko da bi dobio neko drugo. Nisam blesav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija